Град на киното

Програмата на София Филм Фест за 6 март
6 мар 2010 11:28, Петя Славова
1
Град на киното
Кадър от "Словенка". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест за 6 март продължава с „Война за опиум“ от 14.00 часа в Люмиер.

Продукцията е четвъртия филм на афганския Сидик Бармак. Филмът разказва за двамата оцелели военни от катастрофирал насред пустинята американски хеликоптер, които сред маковите полета откриват афганско семейство, живеещо в руски танк. През тази особена призма е описана войната срещу талибаните и срещата с афганския опиум.

От 16.00 часа започва „Аквариум”. Британската режисьорка Андреа Арнолд има Оскар за късометражния „Пчела”. Филмът, който сега представя на зрителите, получи признание в Кан, а сюжетът му е за буйна тийнейджърка в постоянен конфликт с майка си и по-малката си сестра. А когато се появява симпатичният приятел на майка й, нещата още повече се нажежават.

В 18.30 часа започва друг филм от Великобритания - „Съзряване”. Тази университетска история е едновременно забавна и нежна. Въвлича ни в емоционалния свят на 16-годишната Джени, която няма търпение да започне живота си на възрастен, но трябва да избере пътя си. Намесени са амбициите на родителите й за Оксфорд, както и изискан непознат, който я изкушава да опита от всичко вълнуващо в Лондон.

В 20.30 часа ще видите шведския „Покани ме да вляза”, който освобождава вампирските филми от изхабените клишета. В този покоряващ разказ за самотата и любовта се срещат пренебрегвания от всички 12 годишен Оскар и неговата съседка и вампирка Ели. А обичта между двамата се появява и без близки планове на кървясали зъби.

В Дом на киното от 14.30 часа е началото на „Прислужницата”, който спечели Специалната награда на журито на фестивала Сънданс 2009.

Младият чилийски режисьор Себастиано Силва ни увлича в историята на затворена в себе си прислужница с дългогодишен стаж, която с острото си държание не допуска никой да премине стената, която е издигнала около себе си.

В 16.30 вижте документалния филм на Джулиано Монталдо „Златото на Куба”. В него се разглеждат задълбочено най-драматичните епизоди от историята на Острова на свободата. Филмът прави анализ на настоящето и се опитва да надникне в бъдещето с помощта на надеждите, очакванията и мислите на младите хора.

От 18.00 часа започва друг филм на италианския режисьор Монталдо „Демоните на Санкт Петербург” с Мики Манойлович в ролята на Достоевски. Той се оказва човекът, който може би ще предотврати покушение срещу член на царското семейство.

Скандинавският филм „Забраненият плод” е от 20.30 часа. Той ни разказва за две млади момичета, които напускат своята силно религиозна общност и се отправят към големия град. Едната от тях няма търпение да се впусне в удоволствията на свободата, а другата я следва не за да ги сподели, а за да се увери, че ще се върне колкото може по-целомъдрена.

Късната прожекция от 22.30 е на руския филм на Иван Вирипиев „Кислород”. Режисьорът разказва за живота в Русия в десет глави, с които илюстрира Десетте Божи заповеди. Филмът е като колаж от видеоклипове, които предават мъдростта на Стария завет.

Програмата в „Одеон” започва с „Метропия” от 16.00 часа.

От 18.00 часа е началото на „Град паника”. Пластмасовите играчки Каубоя и Индианеца имат най-добри намерения, но вместо това без да искат разрушават къщата на Коня. Тогава тримата тръгват на сюрреалистично пътешествие към центъра на Земята и преминавайки през замръзнала тундра откриват паралелна подводна вселена, в която живеят остроглави (и безчестни!) същества

В 20.00 часа е прожекцията на „Словенка”, който се състезава в балканската конкурса програма. Сюжетът ни представя 23-годишната Александра, която е студентка през деня и момиче на повикване през нощта. Но изолираното ù съществуване се превръща в хаос, когато един от клиентите ù – чуждестранен политик, умира от инфаркт по време на „сеанса”.

В 22.00 часа гледайте японския филм „Надуваема кукла”. Това е модерна приказка за любовта на един мъж на средна възраст към неговата надуваема кукла. Той я облича, говори й на вечеря, тя е най-близкият му другар. Но той не знае, че тя има сърце и през деня, докато го няма, опознава свободно живота навън..

От 15.30 часа в Евро синема може да видите руското заглавие „Тъпан барабан”. Действието се развива в средата на 90-те години на 20век, когато хората са изправени пред трудностите на прехода.

От 17.30 часа е филмът на Иван Черкелов „Раци”,чиято световна премиера беше в конкурсната програма на Московския кинофестивал. Със своя нестандартен кинематографичен език режисьорът ни представя поглед към двама приятели, които са въвлечени в борбата за надмощие между двама мафиотски босове и в един момент се оказват един срещу друг. В главните роли са Валери Йорданов и Филип Аврамов. А оператор е Рали Ралчев.

В 19.45 започва филмът ”Палата № 6”, който е адаптация по едноименното произведение на Чехов, пренесена в днешно време от режисьора Карен Шахназаров и сценариста Александър Бородянски. В основата на сюжета са реални събития от живота на главния лекар на психиатрична болница, който се оказва и неин пациент.

В 21. 30 е израелският филм „Аджами”. Авторите ни пренасят в квартал на Джафра и ни въвличат в няколко сюжетни линии – на момче и неговият чичо, който има неприятности с мафията; на палестински тийнейджър, който опитва да събере пари за операция на майка му; полицай, чиито брат е изчезнал и палестинец с приятелка еврейка, който мечтае да напусне Аджами.

Програмата във Френски институт започва от 16.00 часа започва пълнометражният игрален дебют на Любомир Младенов „Ловен парк”. Сюжетът ни представя момче и момиче, които се срещат някъде в големия град и го прекосяват заедно надлъж и нашир и в синхрона на крачките си те преоткриват себе си и нежността.

В 18.00 часа започва още един български филм – „Прогноза” на Зорница София. Сюжетът на тази балканска любовна история разказва за група приятели от България, Македония и Сърбия, които решават да карат уиндсърфинг на турски остров. Но когато стигат там, ги заварва безветрие и в очакване на вълните приключенията и емоциите се разгорещяват.

От 20.30 часа вижте „Добре дошли” – увлекателната история на кюрдски бежанец, който с месеци обикаля Европа в опит да достигне до приятелката си, която е заминала за Англия. Когато отива до най-северните части на Франция, той решава да преплува Ламанша, за да стигне до нея. По време на подготовката си за това изпитание той намира неочаквана подкрепа в инструктора си по плуване Симон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Сульо преди 14 години
Парада на "интелектуалските" *** започна ! Пазете се да не ви изпръскат !