Балкански кино синдром

12 филма ще се състезават в Балканския конкурс на 15-ия София Филм Фест
22 фев 2011 15:37,
1
Балкански кино синдром
Българското предложение в конкурса. Плакат: Про филм

Дванадесет филма ще се състезават в Балканския конкурс на 15-ия София Филм Фест.

Освен селектираните заглавия, ще гледаме прожекция и на филма-омнибус на Мария Джиджева, Ивонка Юка, Ана Мария Роси, Инес Танович и Хана Слак „Други истории” (Some Other Stories - копродукция между Сърбия, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Македония и Ирландия).

Ето кои са селектираните филми:

Аврора” (2010), по думите на режисьора и изпълнител на главната роля във филма Кристи Пую, е „история за човек, който е достигнал своя предел и следва съдбата си такава, каквато е, без да задава въпроси защо нещата се случват тъкмо по този начин”. Филмът на Пую „Смъртта на господин Лазареску”, представен като проект през 2004 г. на „София Мийтингс” и като готова творба на 10-ия София Филм Фест, се превърна във фестивален хит и спечели 23 награди на престижни международни кинофестивали, като Палм Спрингс, Триест, Копенхаген, както и наградата „Особен поглед” в Кан 2005. „Аврора” е втората кинотворба от поредицата „Шест истории от букурещките квартали”, които Пую възнамерява да направи. Тук главният герой – 40-годишен инженер от Букурещ, напуска работа, за да се отърве от постоянното чувство на неувереност, което го мъчи след развода. Необходимият инструмент за осъществяване на промяната се оказва ловна пушка…

Академията на Платон” (2010) на Филипос Цитос е пореден кинотриумф на гръцкото кино на световните фестивали. Гръцката комедия получи Вселенската награда и Трета награда на младите в Локарно, а изпълнителят на главната роля, известният Андонис Кафедзопулос, си тръгна с много ценния „Сребърен леопард”. Филмът разказва за „драмата” на собственик на будка (Андонис Кафедзопулос), който страда от ксенофобия, а открива, че кварталният общ работник от албански произход му е брат. „Академията на Платон” е вторият пълнометражен филм на родения през 1966 г. в Атина Филипос Цитос след „Любим роден ром” (2001).

Световна премиера на София Филм Фест ще има „Балкански базар” (2010) на Едмонд Будина. Във филма Джоли и Орсола откриват странен базар в Южна Албания, където се търгува с тленни останки. Те решават да се възползват от него, като продадат костите на своите баща и дядо, за да получат истинска любов. Филмът е създаден по действителен случай от южна Албания преди години.

Сред впечатляващите сръбски филми е „Бял, бял свят” (2010) на Олег Новкович. Продукцията получи паричната награда на стойност 20 000 евро и стъклената статуетка „Лубина” за най-добър филм на 20-ия филмов фестивал в Котбус. Филмът донесе „Златен леопард” за най-добра актриса на Ясна Дуричич на 36-ия кино фестивал в Локарно. „Бял, бял свят” разтърсва със своята емоционалност и оригинални елементи, заимствани от гръцката трагедия. Филмът разглежда историята на бившия боксьор Кинг, който, отдавна откъснат от света, е връхлетян внезапно от изгаряща страст към младо момиче. Любимата му обаче се оказва неговата собствена дъщеря... Олег Новкович разчупва всички схеми с въвеждането на сърцераздирателни патетични песни, в които героите отварят за малко врати към душите си и хаоса, който бушува в тях.

Силвия Кристел, звездата в култовия филм „Емануела”, ще представи лично в София най-новия филм с нейно участие – „Два слънчеви дни” (2010) на хърватина Огньен Свиличич (част от журито на 15 СФФ). Актрисата се завръща в киното с неочаквано силно изпълнение в източноевропейската независима продукция, дело на хърватски и френски копродуценти. Историята на „Два слънчеви дни” е изградена от двамата главни герои – американец и италианка, туристи в Хърватска. На фона на непознатата за тях страна се открояват разпадащите се човешки отношения. Главната роля е поверена на италианската звезда Мая Санса, а Кристел е в ролята на жената, натоварена с отговорността да спаси тази връзка.

Зефир” (2010) носи името на 11-годишно момиче, което прекарва лятната ваканция при своите баба и дядо в планината. Зефир чака с нетърпение майка й да дойде и да я отведе обратно вкъщи. Най-накрая  тя се появява, но само за да се сбогуват, преди да отпътува надалеч като доброволец. Момичето твърдо решава, че няма да позволи майка й още веднъж да я изостави така. „Зефир” е пълнометражният дебют на родената през 1969 г. в Орду, Турция, Белма Баш.

Вторият сръбски филм в Балканската програма на СФФ тази година е „Жената със счупения нос” (2010) на Сърджан Колевич. В него жена със счупен нос изскача внезапно от едно такси и се хвърля от моста в Белград. Случаят обединява съдбите на трима очевидци. Опитът за самоубийство е повратен момент за всички тях. Това са таксиметров шофьор на име Гаврило, който се опитва да избягва всякакъв вид емоционално обвързване; учителката Аника, която упорито отказва вниманието на един от своите ученици, и смахнатият фармацевт Биляна, която разбира, че мъжът, за когото се омъжва не е единствен в живота й. Всеки от героите носи рани от миналото, травма, която все още не е имал куража да преодолее. И именно тук на моста, който свързва стария град с новия Белград, започва пътят на осъзнаване за всеки един от героите.

Сред най-важните кинозаглавия, произведени в региона е и още един турски филм-омнибус „Истории от Карс” (2010), който обединява пет кратки истории на петима различни режисьори. Сюжетът, подписан от познатия на софийската фестивална публика Йозкан Алпер, фокусира вниманието върху увлечението на  едно момче по момиче от неговия клас, по време на пътуване през зимата. Историята на Зехра Дерия Коч разказва за жена, която се връща в дните на прехода между детската възраст и съзряването. В минитворбата на Улкю Октай  едно момиче открива колко по-различна е всъщност от останалите в семейството. Историята на Аху Йозтюрк среща зрителите с мъж, който се завръща вкъщи след смърт в семейството и разкрива няколко необикновени тайни. Последната история на Омер Емре Акай е озаглавена „Незначителна истина”.

Известният македонски режисьор Милчо Манчевски ще представи лично на 15-ия СФФ най-новия си филм „Майки” (2010), непосредствено след участието на филма в програмата „Панорама” на Берлинския кинофестивал. „Майки” е копродукция на Македония, България и Франция. Това е четвъртият филм на Манчевски и фактите в него заплитат интрига, в която измислицата се превръща в истински документален разказ, провокиращ към дълбок и полемичен размисъл. Още за него - тук!

Международната копродукция „Соната без думи” (2010) е втори игрален филм за Янец Бургер. Филмът пристига в София веднага след участието му в програмата на фестивалите в Ротердам и Гьотеборг. Заснет сред поствоенните пейзажи в Босна, филмът задава основните въпроси на преживелите войната – как продължава животът оттук нататък и възможно ли е човек да приеме, че смърта не съществува, след като близиките му са изчезнали. Разказът на Янец Бургер се случва в средата на едно обезлюдено място, в полузрашена къща, където овдовял мъж и трите му деца продължават да очакват нови нападения. Вместо тях до къщата им спира цветна каравана с името Circus Fantasticus и историята на семейството се променя.

В град Бор в Сърбия е една от най-големите открити мини за добив на мед, превърнала се днес просто в огромна дупка в земята. Тя е и фон, на който се развиват отношенията между трима приятели в сръбския „Тилва Рош” (2010), с режисьор и сценарист Никола Лежаич. Близките приятели Тода и Стефан, безгрижни скейтъри, предприемат снимки на алтернативни клипчета в бившата мина, заедно с приятелката си Дуня. Конкурирайки се за вниманието на момичето, приятелите постепенно стават съперници, като дори не обръщат внимание на протичащия пред очите им протест на работници, останали без работа. Неусетно протестът нараства до огромни размери, а момчетата се съюзяват отново заради каузата.

Най-новия филм на Ивайло Христов „Стъпки в пясъка” (2010) е българското предложение в Балканския конкурс на София Филм Фест. Историята в него ни среща със Слави, завърнал се след продължителна емиграция. На летището той споделя с непознати своята история: детско влюбване, прераснало в страстна любов, покрусена от разочарования; неприятности със социалистическата милиция; бягство зад граница. Следват години, прекарани в Австрия и Америка и... какво го е накарало отново да се върне в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано "Стъпки в пясъка" спечели! Гледах го и много ми хареса. Повече от TILT дори.