Откритието на Люк Бесон открива 15-ия София Филм Фест

„Черен лебед” на Дарън Аронофски, един от най-коментираните световни филми
Обновена: 4 мар 2011 14:19 | 4 мар 2011 12:41, Петя Славова
2
Откритието на Люк Бесон открива 15-ия София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест


С присъден „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА за актьорското постижение на Натали Портман, с 12 номинации за БАФТА и 4 номинации за наградата „Независим дух” филмът получи признание и от влиятелните общности на кинокритиците в САЩ, както и наградата „Марчело Мастрояни” от Венецианския филмов фестивал.

„Черен лебед” бе и сред номинираните за „Оскар” в категорията най-добър филм, както и за режисура на Дарън Аронофски, ценен от публика и критици и извоювал си слава на провокативен автор с всеки от предишните си филми „Кодът Пи” (1998), „Реквием за една мечта” (2000), „Изворът на живота” (2006) и „Кечистът” (2008, с две номина¬ции за „Оскар”). Изпълнението на Натали Портман получи престижната статуетка.

Образите на тъмната и светлата страна, които присъстват у всеки от нас, оживяват със страст и впечатляваща виртуозност – подобно на белия и черния лебед в шедьовъра на Чайковски „Лебедово езеро”.

Героинята на Портман е балерина в трупата на „Линкълн Сентър” в Ню Йорк, ръководена от деспотичния Томас Лерой (Венсан Касел), който прави кастинг за двете противоположни главни роли в спектакъла.

Нина е идеалният избор за Белия лебед, но се оказва прекалено перфектна за ролята на Черния лебед, защото танцува с техника – не и със страст. Според преобладаващото мнение на критици и специалисти „изпълнението на Портман е откровение.

До момента тя не е играла така обсебена от някаква идея героиня, нито пък се е изправяла пред по-голямо физическо предизвикателство – тренира балет 10 месеца преди началото на снимките.

Актрисата достига невероятни крайности в изпълнението си и в същото време остава вярна на героинята си”.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...това не е ли вече трета статия за този филм ????
1
3
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
Гнусна чи**тка с разпрана ... пола.