Голямата петорка

Специална селекция за киноманите на София Филм Фест
Обновена: 8 мар 2011 10:36 | 8 мар 2011 10:35, Петя Славова
Голямата петорка
Кадър от "Чичо Буунме си спомня своите няколко живота". Снимка: София Филм Фест

За втора поредна година София Филм Фест прави специален подарък на всички киномани – програмата „Голямата петорка”.

В нейната селекция са включени филмите, които са спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивала в света – Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто.

"Ако искам да свиря, аз свиря" (EU CAND VREAU SA FLUIER, FLUIER), Румъния-Швеция, 2010, 94 мин, режисьор: Флорин Шербан, в ролите: Джордже Пищиреану, Ада Кондееску, Михай Константин, Клара Вода
Награди и номинации: Берлин ’10 – наградата „Алфред Бауер” (Флорин Шербан); „Сребърна мечка” – голямата награда на журито (Флорин Шербан)

На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат. Свобода, вятър, път, първа целувка. Сега вече всичко може да му се случи…

Колко далеч бихте стигнали в постигането на максимална автентичност? Режисьорът Дани Бойл е опитал да използва истински наркомани, когато започнал да снима “Трейнспотинг” – докато хората от екипа му не се оказали под постоянен физически тормоз да им набавят наркотици.

Тарантино пък е работил с бившия затворник Ед Бънкър (г-н Син) в Кучета в резерв. Но да събереш актьорски състав изцяло от криминално проявени? Именно това е направил режисьорът Флорин Шербан. Прожекцията е на 8 март от 19.00 ч. в Cineplex.

Следващият филм от тази селекция е "Първокласникът". (THE FIRST GRADER), Великобритания, 2010, 98 мин.
Режисьор: Джъстин Чадуик, В ролите: Наоми Харис, Оливър Мусила Литондо, Ник Рединг, Сам Фойър
Награди и номинации: Торонто ’10 – подгласник за наградата на публиката

Историята в този филм е неустоима. Когато правителството на Кения обявява, че за първи път се осигурява безплатно основно образование за всички, на вратата на селско училище се появява 84-годишен мъж, който иска да влезе в клас. Кимани Н’ган’га Маруге никога не е имал възможност да учи и затова е решил, че не е късно да опита. Макар че се извисява над малките деца в класната стая, той гори от желание да се учи кaто тях.

“Първокласникът” е посветен на идеята за общочовешкия стремеж към подобряване на собствения си живот. Сценаристката Ан Пийкок и режисьорът Джъстин Чадуик пресъздават истинската история на Маруге и макар да развиват сюжета си в контекста на един конкретен човешки живот, филмът им се разгръща пред очите ни като вечна приказка.

Маруге е от поколението, което е освободило Кения от британското колониално владичество. В младостта си той се е борил за свободата на страната си и е преживял ужасяващи неща, които ние виждаме в ретроспективни кадри. А сега просто иска да получи образовани¬ето, за което никога не е имал нито време, нито възможност. Решението за безплатно образование е взето, защото училищните такси са непосилни, а така ще се предостави възможност на много по-голям брой деца да учат. Маруге вижда в тази правителствена реформа шанс и за себе си. Учителката Джейн обаче не го допуска в класната стая.

Тъй като няма никакво правно основание да го отпрати, тя казва, че му трябват учебници и молив. Маруге се връща снабден с необходимото, но тогава тя го отпраща, защото той няма униформа. Възрастният мъж се появява облечен в късите панталони на училищната униформа. Полека-лека той печели сърцето на учителката, която прибягва до строгост само защото така успява да държи селското училище под контрол. Филмът може да се види на 8 март от  20.00 часа в кино Люмиер.

Следващото заглавие е "Зимен дар" (WINTER’S BONE), САЩ, 2010, 100 мин, режисьор: Дебра Граник, в ролите: Дженифър Лоурънс, Айзая Стоун, Ашли Томпсън, Валъри Ричардс, Шели Уагънър
Награди и номинации: Берлин ’10 – наградите C.I.C.A.E. и на журито на читателите на “Tagesspiegel”; Сънданс ’10 – голямата награда на журито (Дебра Граник), награда за сценарий на името на Уолдо Солт; “Златен глобус” ’10 – номинация за най-добра актриса (Дженифър Лоурънс); награди „Независим дух” ’10 – номинации за най-добър оператор, режисьор, филм, актриса (Дженифър Лоурънс), сценарий, поддържаща актриса (Дейл Дики), поддържащ актьор (Джон Хоукс); Британски независими филмови награди ’10 – номинация за най-добър чуждестранен филм; “Оскар” ’11 – номинации за филм, поддържащ актьор (Джон Хоукс), адаптиран сценарий

Навътре в Озаркските планини семейните кланове все още живеят по правила, срещу които никой не дръзва да се противопостави, докато една безстрашна тийнейджърка осъзнава, че няма друг избор. Бащата на Рий Доли, който произвежда кристален метамфетамин, нарушава наложената му ограничителна мярка и изчезва. Държавата може да конфискува семейния дом, а това ще обрече Рий Доли, по-малките ú братя и сестри и обездвижената ú майка на живот в нищета. Храбрата Рий прекосява района и се изправя срещу своите роднини, разрушава безмълвното им съучастие и връща баща си у дома.

“Зимен дар” е добре познатата история на съзряването, но с пронизващо напрежение и с момиче в главната роля. Докато героинята на филма се бори с наглед непоклатими пречки, тя изпълва с нов смисъл идеята за преданост към семейството и открива собствената си сила. Дебра Граник режисира пестеливо и прецизно и постига сякаш без усилие дълбочина. Забележително естествена¬та актьорска игра и фините визуални детайли улавят структурата, характерните качества и ритъма на свят, където въображаемото и грубото се смесват. Филмът може да се види на 8 март от 22.00 часа в кино Люмиер.

Последното заглавие от тази селекция е "Чичо Буунме си спомня своите няколко живота"   (LOONG BOONMEE RALEUK CHAT), Тайланд-Великобритания-Франция-Германия-Испания-Холандия, 2010, 114 мин
Режисьор: Апичатпон Верасетакул, в ролите: Сакда Каеубуаде, Дженджира Понгпас, Танапат Сайсаймар
Награди и номинации: Кан’10 – „Златна палма”

Чичо Буунме страда от остра бъбречна недостатъчност и решава да прекара последните дни от живота си заобиколен от най-близките си хора в провинцията. Изненадващо, духът на починалата му съпруга се появява, за да се грижи за него, а отдавна изчезналият му син се завръща в странна, нечовешка форма. Буунми се отправя заедно със семейството си през джунглата към тайнствена пещера на върха на един хълм – там е мястото, на което е започнал първият му живот…

“Чичо Буунме си спомня своите няколко живота”, който спечели „Златна палма” миналата година, е един от най-новаторските, експериментални и силни носители на голямата награда в историята на Кан. Намятате се с филма като с топло одеяло, поздравявате го като стар, любим приятел и въздъхвате доволно, сякаш нежен бриз е разхладил края на деня. Прожекцията е на 16 март от 20,30 часа в кино Люмиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание