От полски бар до Америка

И другите филми от София Филм Фест за 8 март
Обновена: 8 мар 2011 09:18 | 8 мар 2011 09:11, Петя Славова
0
От полски бар до Америка
Кадър от "Америка". Снимка: София Филм Фест

Отново на кино кани София Филм Фест. Ето какво може да се види и на 8 март.

В кино “Люмиер” от 14.00 часа започва “Полският бар” на режисьора Бен Бeрковиц.

Филмът разказва за непокорния син на богат еврейски клан Рубен, който миксира дискове в нощен клуб, но и продава наркотици, като се самоуспокоява, че това е само докато пробие като диджей. Вследствие на безразсъдството му обаче над него надвисва опасност.

Тогава среща братовчед си – ортодоксален евреин, и започва да преосмисля пътя, който си е избрал.

“Лична граматика” на Нир Бергман е с начален час 16,00. Действието във филма се развива през 60-те години на ХХ век. Чувствителният син на семейство Хинда – Ахарон, не иска да стане като родителите си. В продължение на три години той не пораства и с един сантиметър, докато не осъзнава, че отчасти сам си е виновен. Тогава се впуска в опасно мислено пътешествие с цел да прекоси границата между детството и зрелостта.

“Копакабана” на французина Марк Фитуси е филмът, който можете да гледате от 18,00 часа. Действието се развива някъде между тухлените постройки на Туркоан и плажовете на Остенде. Именно там освободената, дръзка и щедра до безразсъдство Бабу (Изабел Юпер) се забавлява с бразилска музика, носи сари или учи бизнес трикове, за да продаде апартамент на някои туристи.

От 20,00 часа гледайте “Първокласникът” на Джъстин Чадуик. Според сюжета, когато правителството на Кения обявява, че за първи път ще се ангажира с осигуряването на безплатно основно образование за всички, на вратата на селско училище се появява 84-годишен мъж, който иска да влезе в клас. Кимани Н’ган’га Маруге никога не е имал възможност да учи и затова е решил, че не е късно да опита.

В 22,00 часа е началото на „Зимен дар” на една от големите надежди на американското кино Дебра Граник. Действието се развива в Озаркските планини, където семейните кланове все още живеят по правила, на които никой не дръзва да се противопостави. Бащата на тийнейджърката Рий Доли, който произвежда кристален метамфетамин, нарушава наложената му ограничителна мярка и изчезва. Държавата може да конфискува семейния дом, а това ще обрече Рий Доли, по-малките ú братя и сестри и обездвижената ú майка на живот в нищета. Рий трябва на всяка цена да върне баща си у дома...

В 13,30 часа в Дома на киното започва “Америка” на Жоао Пинто. Руската емигрантка Лиза е женена за португалеца Виктор, дребен мошеник. Един ден бившата му жена се появява с предложение за бизнес с фалшиви паспорти заради вълната от нелегални емигранти в Португалия. Къщата на Лиза се превръща в разпределителна гара за безброй емигранти. Един от тях е търсеният от руската мафия украинец Андрей… Преди „Америка” вижте и един от претендентите за наградата “Джеймисън” за най-добър български късометражен филм – „Вода” на Розалия Димитрова.

Още две предложения от конкурса “Джеймисън” и Международния конкурс ви очакват в 16,15 часа. Това са „Срещата” на Филип Андреев и „Скелети” на Ник Уитфийлд. Последният разказва за Дейвис и Бенет, странна двойка пътуващи екстрасенси, чиято работа се заключава в прогонването на призраците от миналото, които буквално се загнездват в гардеробите на много хора под формата на скелети. Двамата обикалят из Великобритания, като надничат в живота на различни клиенти, докато извършват своята „процедура” с древни български корени, и така научават дълбоко скрити тайни и лъжи.

От 18,30 часа е ред на друго заглавие от Международния конкурс - „Денят, в който не съм се родила” на Флориан Микуд Косен. На път за Чили, Мария спира в Буенос Айрес и чува детска песничка, която ù се струва позната. Тя я запомня, макар да не знае испански. Мария споделя по телефона с баща си Антон за странното си преживяване. След два дни Антон открива Мария в хотелската ú стая и ú признава, че тя не само е родена в Буенос Айрес, но е и осиновена.

Преди продължението на игралната битка в 15-ия СФФ, ще имате възможност за среща с още един късометражен претендент за „Джеймисън” – „Леглото” на Петра Георгиева.

От 20,30 часа гледайте „Прозорецът” на Михаела Танева. Веднага след него започва „Снежнобяло” на турския режисьор Селим Гюнеш. Кинотворбата разказва за един ден от живота на Хасан, който се опитва да продава айран, макар да е зима, за да помогне на семейството си да излезе от затрудненото положение. Семейството му обеднява, когато баща му влиза в затвора. Майка му започва да работи като пазач в близкия град. 12-годишният Хасан се бори за прехраната и оцеляването си с двамата си по-малки братя в планинско селце…

От 22,30 часа Тони Палмър ще представи филма си „Ленард Коен: Bird on a Wire”. През 1972 г. мрачният фолк философ потегля на европейско турне, което стартира в Дъблин и завършва в Йерусалим. В групата му са Дженифър Уорнс, Рон Корнелиъс и Боб Джонстън. Тони Палмър го следва от град на град с екипа си от четирима души. Години по-късно режисьорът прави свой монтаж от заснетия през 1972 г. материал.

От 18,00 часа в кино “Одеон” гледайте “Обет” на Сърджан Каранович. В началото на Първата световна война директорът на гимназия в малък сръбски град е мобилизиран и изпратен в Белград. Той поверява грижите за младата си съпруга Леа на неграмотния пазач на училището Азем, патриархално настроен албанец. Отношенията между двамата европейци с напълно различна култура и начин на живот преминават от омраза към нетърпимост, от нетърпимост към толерантност и необичайно приятелство...

В 20,00 часа започва „Соната без думи” на Янец Бургер – едно от предложенията в Балканския конкурс. Когато оглушителната глъчка от войната утихва, виждаме Стево, който тича през белязаното от сраженията бойно поле – там, където се намира и полуразрушената му къща. Граната е покосила съпругата му и сега той е сам с дъщеря си Дуня и сина си Малчо. Точно когато започваме да си мислим, че най-лошото е отминало, се разнася ужасяващ тътен, а пред дома на Стево спира странният камион на Цирк Фантастик. Животът на Стево и децата му се променя, когато той опознава странните, но напълно човешки образи от цирка и заедно с тях се отправя на ново пътешествие.

В 19,00 часа в “Синеплекс” ви очаква “Ако искам да свиря, аз свиря” на Флорин Шарбан. На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат. Свобода, вятър, път, първа целувка. Сега вече всичко може да му се случи…

“Дневници от имението” е с начало 21.00 часа. „Филмът е съвършена историческа драма, заснета в приглушени цветове и контрастни сенки. Тя поставя редица етични въпроси и предлага завладяващ коментар за краха на морала, който ще доведе до някои от най-големите трагедии на ХХ век.”, пише кинокритиката.
След наградения от Европейската филмова академия „Рене” (2008) Хелена Тршештикова ни предлага „Катка” или 14 години от живота на една наркоманка. „Катка” е забележително неподправен и нецензуриран портрет на объркана млада жена, която живее буквално на ръба на оцеляването и отчаяно търси любов и спасение. „Катка” Гледайте „Катка” от 17.00 часа в “Euro Cinema”.

В 21,15 часа е началото на “Два слънчеви дни” на Огньен Свиличич. Френско-хърватската копродукция разказва историята на съпружеска двойка, чиито отношения постепенно се охлаждат. Мартина и Питър идват на хърватския бряг, за да подредят отново семейния си пъзел и да възвърнат близостта, която са имали. Вместо това, отношенията им допълнително се изострят… Филмът е с участието на звездата на филмовата класика “Емануела” Силвия Кристел.

Днес от 18,30 часа във Френския културен институт можете да гледате мексиканския документален филм „Виновен до доказване на противното” на Роберто Ернандес и Джефри Смит. Един декемврийски ден през 2005 г. в Мексико Хосе Антонио Зунига е арестуван и обвинен в убийство, след като непознато момче го посочва от полицейска кола. 48 часа по-късно вече е в затвора, защото съдията, който дори не го е разпитал, го е осъдил на 20 години лишаване от свобода заради свидетелството на един-единствен несигурен очевидец.

В 20,30 часа започва „Хю Хефнър: Плейбой, активист и бунтар” на Бригите Берман. Това е първият напълно оторизиран документален филм за живота на основателя на „Плейбой” Хю Хефнър и многото му битки с ултрарелигиозните общности, войнстващите феминистки и цензурата. Оказва се, че може би най-големият донжуан през последните 100 години е и един от най-прямите и убедителни защитници на свободата на словото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари