Българските премиери в документалната селекция

Филмите участват в А групата на 15-ия София Филм Фест
9 мар 2011 12:33, Петя Славова
2
Българските премиери в документалната селекция
Кадър от "Отец Иван и неговите деца". Снимка: София Филм Фест

„Манчестър Юнайтед от Свищов” е вторият режисьорски опит в киното на актьора, певец и композитор Стефан Вълдобрев след късометражния му филм „Скрито” от 2007 г.

Филмът проследява причините, каращи един човек да се изживява пълноценно чрез страстта си към футболен отбор. С много чувство за хумор "Манчестър Юнайтед от Свищов" се опитва да направи портрет на днешна България с нейните объркани хора, толкова разочаровани от живота си в страната, че предпочитат мислено да обитават своя собствена паралелна реалност.

Пътуването започва в малък български град, разказва историята за борбата на главния герой със системата, води ни до „Олд Трафорд” и завършва с въпроси за идентичността, за това кои сме и кои искаме да бъдем.

Джеки Стоев участва в програмата на София Филм Фест с нов документален филм. Той е продуцент и режисьор на „Отец Иван и неговите деца”, където главен герой е прословутият свещеник от Нови хан, който пребори българската бюрокрация, за да изгради приют за деца сираци. Камерата на Джеки Стоев акцентира върху засмените личица на малчуганите.

На децата се предоставя всичко, което им е нужно според възрастта им. Отец Иван въвежда правило – никой не се интересува от миналото на клетниците, прибрани в приюта, но те трябва да спазват реда в него. Режисьорът отделя достатъчно време, за да проследи промяната у тези хора, сякаш родили се наново. Филмът спечели „Златен ритон” за документално кино на фестивала в Пловдив.

„Безсребърници” на Росен Елезов разказва вълнуваща история за манастир, разрушен по време на комунизма, през погледа на младия монах – отец Никанор. Той е бил преуспяващ брокер, работил е в американската борсова компания NASDAQ, търгуваща с ценни книжа на Уолстрийт, а също и във финансовата къща „Карол”. Става монах не за да избяга от света, а за да спаси душата си и надеждата у хората.

Създава комитет за възстановяването на манастира, печели проект по програма САПАРТ за отглеждане на биволи, като прави биологична ферма. Неговото ежедневие е пример, че вярата не е абстрактно понятие, което няма място в съвременния свят. Светата обител „Св.св. Козма и Дамян Безсребърници” се издига от пепелта благодарение на неговите свръхчовешки усилия.

„Инфинити хималая” е филм, заснет през погледа на Веселин Овчаров и Хорацио Лоренс – акропарапланеристите, които подобряват съществуващия световен рекорд в безкрайното въртене (infinity tumbling), най-екстремната фигура в акропараглайдинга. През декември миналата година двамата приятели и пилоти се отправят към хималайските върхове с амбициозната идея да направят филм, който да представя света през техния поглед – свят, принадлежащ по право на птиците. Това, което се случва в разредения непалски въздух обаче, надхвърля и най-смелите им представи – подобрен е съществуващият световен рекорд в безкрайното въртене.

Върху силния спортен дух акцентира и „Кота 42” на Ема Константинова. На 1 август 1990 г. обещаващият млад алпинист Иван Кожухаров претърпява трагичен инцидент при катерене във френските Алпи. Тялото му е премазано от каменна лавина. Лекарските прогнози са мрачни – според тях Иван ще остане изцяло парализиран и никога няма да може да напусне болничната обстановка.

След десет месеца, прекарани в женевската болница, Иван успява да раздвижи ръцете си, макар че пръстите му остават неподвижни. Оттук нататък започват всекидневните малки и големи битки на Иван с новото му битие. През 2009 г. Иван, в специално пригодена за случая шейна, заедно с група свои приятели, изкачва връх Монблан!

Ралица Димитрова отправя интригуващ поглед към рекламата. Тя е главното действащо лице в новия й филм „Нашата стока е най-добрата реклама”. Рекламата е душата на търговията – твърдят вестникарските обявления в началото на ХХ век. Тя мами нашенеца към една Европа на спокойствието и благополучието. Нов, изкусителен свят на стоки и съблазни го въвлича в друг начин на живот, подменя едни предразсъдъци с други. Слязъл от талигата и стиснал нервно в ръцете си волана на автомобила, поне в представите си българинът става европеец.
Още един интригуващ експеримент ще има възможност да се срещне с публиката на 15-ия София Филм Фест.

Той е дело на хора, влюбени в професията си монтажист, и разказва за хората, от които те са се учили. Сценаристи и режисьори на „Между кадрите” са Нина Алтъпармакова, Биляна Борисова, Кристиан Будев и Мирослав Гайдошик, който е и оператор на филма. Tой разказва за българските монтажистки от миналото с техните различни гледни точки за работата, за начина на общуване между хората от екипа, за живота им като на кино...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Варненка преди 13 години
Наистина съжалявам, че не съм в София, за да ги гледам. Особено филма на Вълдобрев.
1
1
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
i koi sme nie edni carvuli i carvuli shte si ostanem edna zaspala nacia koiato dreme i chaka da padne tavana na liatnoto kino. koi iskame da dadem idvame ot drevnosta i otivame v nishtoto.