Снимането е приятен и плашещ опит

Режисьорът Пол Фрейзър на София Филм Фест
Обновена: 9 мар 2011 11:40 | 9 мар 2011 11:40, Петя Славова
0
Снимането е приятен и плашещ опит
Снимка: София Филм Фест

Пол Фрейзър гостува у нас с филма "Моите братя".

Това е режисьорският ви дебют, но вие също така сте работили и като актьор, и като сценарист – трудно ли беше да направите този филм?

Толкова много години съм “висял” по филмови площадки, че макар “Моите братя” да е наистина моят дебют, в никакъв случай не е някаква чужда и неизследвана територия. Бях заобиколен от страхотен екип и трима първокласни актьори, така че се получи перфектната смес от опит и страхопочитание. Тъй като бюджетът ни беше много малък, снимачният ни период беше много кратък и основните проблеми бяха да се опитаме да правим всичко много бързо всеки един ден, който имахме, беше много напрегнато, докато снимахме филма.

И може би това, за което наистина не бях подготвен, беше същинската интензивност на режисьорската работа – изтощение, което може да се сравни само с първите няколко седмици на грижите за новородено!

Историята, която разказвате в “Моите братя”, типично ирландска ли е или разбираема за всяка една публика по света?

Това е историята на трима братя, които откриват своята движеща сила, своите отговорности пред надвисналата загуба на баща им. За мен това е универсална история. Някои моменти, някои нюанси от обичаите и може би фактът, че действието се развива в Ирландия, са отражение на опита на Уил Колинс – сценариста на филма, но филмът би трябвало да се възприеме от повечето зрители по света.

Вие сте роден във Великобритания, но дебютният ви филм е за трима братя ирландци. Разкажете ни защо избрахте да направите точно този филм?

Изборът ми се основава единствено на историята. Аз консултирах Уил Колинс по сценария и в следващия момент му предложих да режисирам неговия разказ. Почувствах, че сякаш тази история е написана специално за мен. Когато продуцентите Роб Уорпол и Ребека О’ Фланегън се появиха на хоризонта, изведнъж стана невъзможно да променя решението си, дори и да исках!

През годините сте работили и като актьор, и като сценарист – къде усещате, че можете да се изразите най-добре като творец?

Започнах кариерата си в театъра – пишех и режисирах едноактни пиеси. Години наред бях се фокусирал в писането, а последните няколко години – вече и в режисирането. Мисля, че именно в това израствам сега, въпреки че режисирането просто е моята работа, работа като на много други хора.

Къде ви харесва да работите повече – в киното или в телевизията?

Харесвам и киното, и телевизията.

Вече имате една награда за сценарий. Очаквате ли награда от конкурса тук, на София Филм Фест?

Не очаквам. Разбира се, ще е много хубаво за филма да получи награда, но не мисля, че който и да било творец снима филма си с мисълта, че трябва да получава

Защо се съгласихте “Моите братя” да участва в Международния конкурс за първи и втори филм на 15-ия София Филм Фест?

Работих като консултант по сценарии из Европа и през годините чувах чудесни отзиви за вашия фестивал, така че, когато получих поканата, с готовност я приех.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари