Фокус Франция

Програмата се реализира в партньорство с Френския културен институт в София, който през 2011 година празнува своя 20-годишен юбилей
Обновена: 10 мар 2011 10:47 | 10 мар 2011 09:56, Петя Славова
0
Фокус Франция
Филмът на Отар Йоселиани "Изгнаници" е част от Фокус Франция. Снимка: София Филм Фест


Известният френски режисьор и сценарист Клод Льолуш е звездата на Френския фокус на 15-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест.

Носител на „Оскар” и Златна палма от Кан за шедьовъра „Един мъж и една жена” (1966), създал над 50 филма в кариерата си, Льолуш не се уморява да разказва впечатляващи киноистории – такъв е и най-новият му филм „Толкова много любов”, който ще бъде представен на 15-ия София Филм Фест.

Като най-важен елемент в творчеството на Льолуш любовта отново е в центъра на сюжета – героинята му Илва си спомня своята бурна младост и мъжете, които някога е обичала. Прекрасна симфонична музика е фон на спомените за петте големи любови, които е преживяла. Всички тези мъже са били напълно различни, но всеки един от тях е повлиял на нея и на живота ù. В крайна сметка може би не Господ е създал жената – всеки мъж, когото тя обича, я пресъздава отново и отново...

Още 10 филма, заснети през 2009 и 2010 г., ще могат да видят почитателите на френското кино в България.

Другите акценти във ФОКУС ФРАНЦИЯ са носителят на голямата награда на журито в Кан 2010 „За хората и боговете” (2010) на режисьора Ксавие Бовоа. Филмът е красива, нежна и остроумна история, която разказва за съдбата на група френски монаси от малко селце в Алжир, отвлечени от ислямски фундаменталисти. Но акцентът на разказа не е върху отвличането, а върху живота на монасите вътре в общността. Разкрити са техните взаимоотношения, издръжливостта на вярата им, границите на лоялността и отдаването.

Любопитен акцент от френското кино в тазгодишната програма на София Филм Фест е новият филм на Отар Йоселиани – „Изгнаници”, деликатна, но унищо¬жителна сатира, изпълнена с много автобиографични моменти.

За всички онези зрители, свикнали да виждат френската актриса Изабел Юпер в леко тъжни и сдържани роли, филмът „Копакабана” на режисьора Марк Фитуси е истинска изненада. Защото предлага един много различен персонаж, в който се превъплъщава Юпер – игрива, засмяна, облечена в пъстри дрехи и плътно гри¬мирана, Бабу (Юпер) всъщност е в доста сериозната роля на майка, която се опитва да спечели отново доверието на дъщеря си.

Българските зрители ще могат да се насладят и на прекрасната Кристин Скот Томас и новото ù превъплъщение във филма „Напускам те” на французойката Катрин Корсини. В навечерието на своята 50-а годишнина Кристин Скот Томас става все по-смела, все по-предизвикателна и разкриваща мощната сила на женския си чар или поне такава е нейната героиня от „Напускам те”. Зад на пръв поглед обикновената мелодрама с познатия любовен триъгълник, Кристин Скот Томас и Серхи Лопес предлагат на зрителите впечатляващи образи, които достигат много по-дълбоко от първичната страст в една такава връзка и показват как може да се промени човек, воден от силата на емоциите и желанията си.

Във Френския фокус е и филмът „Турнето”, удостоен в Кан с наградата за най-добра режисьорска работа на Матийо Амалрик. Това е четвъртият пълнометражен режисьорски филм на френския актьор Матийо Амалрик, който играе и главната роля в историята – на провалил си френски тв продуцент, загърбил семейството, децата, приятелите и враговете, любовниците и съжаленията, за да започне нов живот в Америка. Но все пак решава да се завърне в родината и заедно с група изпълнители на бурлески да обикаля френските провинциални градове.

Два от филмите във Фокус Франция са представени под мотото „ACID Special” – „Донома” и „Цветя на злото”. ACID е организация на филмови режисьори, която промотира разпространението на независими заглавия в киносалоните и организира срещи между филма, неговия режисьор и зрителите. Силата на ACID е в основополагащия ù принцип: независимо дали са френски, или не – режисьорите да бъдат подкрепяни от други режисьори. Всяка година ACID подкрепя от 20 до 30 документални и игрални филма, 9 от тях се представят в Кан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари