С "Краят" ще завърши официалното издание на феста

Програмата за 13 март на София Филм Фест
Обновена: 13 мар 2011 11:41 | 13 мар 2011 11:41, Петя Славова
1
С "Краят" ще завърши официалното издание на феста
Кадър от "Бютифул". Снимка: София Филм Фест

„Краят”, представен лично от режисьора Алексей Учител, ще закрие 15-ото издание на София Филм Фест в 19.00 часа, в зала 1 на НДК.

Действието във филма се развива скоро след края на Втората световна война в Сибир. Главният герой е Игнат – въплъщение на могъщия образ на съветския войн герой, който след преживения шок е болен и разсипан, но не и напълно унищожен. В забравеното от бога селце, населявано от оцелелите от концентрационните лагери на Хитлер изгнаници, немската и руската култура съжителстват в ежедневието.

В 12.00 часа в кино „Люмиер” можете да видите резултатът от 168-часовото предизвикателство за късометражно кино. Темата беше „Цветове”. Екипите разполагаха със 7 дни, за да заснемат монтират и предадат своите филми. Ще бъдат наградени едни анимационен и един игрален филм, които ще бъдат представени на международни фестивали в рамките на Операция „Кино”.

В 16.00 часа гледайте „Нежният син - Проектът Франкенщайн” на Корнел Мундруцо. В центъра на този смразяващ филм е Рудолф, който безцелно търси нормалност (през майка, баща, съпруга). В своята необичайна творба, вдъхновена от шедьовъра на Мери Шели, Мундруцо заменя чудовището на Франкенщайн със самотно 17-годишно момче. “Нежният син” повдига въпроси за природата, възпитанието и ролите, които всички подготвяме за себе си, докато следва заложените в ранното детство житейски пътеки към логичния им завършек. Готическият хорър никога не е звучал толкова модерно.

В 18.15 започва „Утроба” на Бенедек Флийгауф. Томи и Ребека се обичат страстно, но той загива при катастрофа. Смазана от мъка, Ребека чувства, че животът ù не може да продължи без любимия. Тя отива в скандалния Отдел за генетично репродуциране и въпреки че родителите на Томи, притеснени от евентуални нежелани последствия, неохотно ù разрешават да получи ДНК от сина им, тя твърдо е решена да зачене негов клонинг.

20.30 е началният час на „Бютифул” на Алехадро Гонсалес Иняриту. Филмът разказва историята на Ушбал (Хавиер Бардем) – бизнесмен в подземния свят, но и духовно богат човек, който носи отговорност за много хора и умее да се свързва с душите на мъртвите. Преди всичко обаче той е баща и тъй като съпругата му, с която са разделени, страда от маниакална депресия, Ухбал е единствен попечител на двете им дечица. Когато героят разбира, че умира от рак, диагнозата го освобождава от задълженията му в ежедневния живот. Той е добър човек, но и най-добрите намерения не винаги са достатъчни…

В 13.00 часа в Дома на киното Анджей Жулавски ще представи филма си „Обладаване”. Сюжетът – бракът между правителствения агент Марк и невярната му съпруга Анна се разпада. Когато връзката ú с чаровния Хайрих е разкрита, тя изчезва, като оставя малкия си син Боби на грижите на Марк. Разкъсвана от чувство за вина и омраза към себе си, Анна помята. Вследствие на това полудява, започва физически да се самонаранява и изпада в пристъпи на ярост, които водят до убийство...

В 16.00 часа друг голям режисьор, Горан Паскалевич, ще представи балканската филмова класика „Буре барут”. Сюжетът се развива в Белград, в средата на 90-те години. В една нощ, изпълнена с насилие се пресичат съдбите на 20 души.

„Същинско убийство” на Йежи Сколимовски гледайте от 18.45 часа в Дома на киното. Над пустинната местност, разцепвана от каньони и дерета, която може да е в Ирак или Афганистан, кръжи хеликоптер с войници. Те търсят врага и скоро го откриват. Игран от Винсънт Гало, той е войн с брада и тюрбан – талибан или член на Ал-Кайда. Оттук нататък следва борба за оцеляване, която можем да приемем и като отчаян опит за освобождаване, но и тук Сколимовски е много внимателен в избягването на ясно рамкираната интерпретация на разказа си.

„Първокласникът” на Джъстин Чадуик е с начален час 20.30. Според сюжета, когато правителството на Кения обявява, че за първи път ще се ангажира с осигуряването на безплатно основно образование за всички, на вратата на селско училище се появява 84-годишен мъж, който иска да влезе в клас. Кимани Н’ган’га Маруге никога не е имал възможност да учи и затова е решил, че не е късно да опита.

Последната прожекция в Дома на киното тази вечер е на „Поезия” на Ли Чанг Донг. В него 60-годишната Мия се записва на курс по поезия в местния културен център. Когато светът ú се сгромолясва, защото внукът ú е замесен в чудовищно престъпление, единственото, което помага на Мия да се справи със срама, е уникалната ú трогателна поезия.

Гледайте „В един по-добър свят” на Сузане Биер тази вечер от 19.00 часа в „Синеплекс”. Всеки ден лекарят Антон пътува от идиличното градче в Дания, в което живее, към лагер за бежанци от Африка. В тези два съвсем различни свята той и семейството му се изправят пред проблеми, които ги подтикват към трудни решения, клонящи към мъст или прошка.

„Тройка” на Том Тиквер е с начален час 21.00. Тройката са Хана, Симон и Адам. Хана и Симон са на възраст около 40 и живеят в Берлин. Без да подозират, и двамата се запознават с Адам и се влюбват в него. Но Хана забременява и въпросът е: кой е бащата?

Прожекциите днес в кино „Одеон” започват в 15.00 часа с „В самата Америка”. Погледът на Барбара Едер към историята на Америка вижда предимно тийнейджъри, които извършват престъпления и са с разбити мечти. Филмът е вдъхновен от преживяванията ú като ученичка на разменни начала в граничен град в щата Тексас. Години по-късно тя се връща на мястото на действието във филма с намерението да осмисли случилото се през филмовата лента.

В 17.00 часа гледайте „Балкан базар” на Едмонд Будина. В него французойката Жоли и италианката Орсола откриват най-странния пазар в малко селце в Южна Албания. На него може да се продадат или да се купят кости. Двете се замислят защо да не спечелят, като едната продаде костите на баща си, а другата – на дядо си. В замяна се надяват да открият истинската любов…

В 19.00 часа е началото на „Мед”. Бащата на Юсуф – Якуп осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата в глухата турска провинция. Страх обсебва семейството, когато един ден Якуп не се прибира у дома. Момчето трябва да събере цялата си смелост и да влезе навътре в гората, за да намери баща си.

„Искаме секс” на Найджъл Коул започва в 21.00 часа. Историята - през 1968 г. управата на завода за двигатели Форд в Дагенхам решава да спести някоя и друга лира на гърба на 187 шивачки. Вместо надницата, която им се полага като квалифициран персонал, заводът им плаща като на чистачки. На всичкото отгоре жените работят натъпкани в задушен цех. Безмълвното женско недоволство прераства в шумна стачка благодарение на насърчението на синдикалиста Албърт (Боб Хоскинс)...

Първата прожекция в „Euro Cinema” днес е в 15.30 часа. „Истории от Карс” е филм омнибус, съставен от пет късометражни новели, които са заснети в турския провинциален град Карс, разположен на границата с Армения.

В 17.30 часа гледайте „Бял, бял свят” на Олег Новкович. Сюжетът - преди години Краля е имал кратка връзка с Ружица, съпругата на най-добрия му приятел Животното. Тя е довела до смъртта на Животното и сега Ружица е в затвора за убийство. Когато излиза от затвора, въпреки че още има чувства към Краля, тя се жени за друг мъж. Дъщеря ú Роза е затънала в наркотици и алкохол тийнейджърка. Една вечер тя се запознава с Краля. Двамата са силно привлечени един от друг...

В 21.15 часа започва полуавтобиографичния филм на Фридрик Тор Фридриксон „Мама Гого”. Възможно ли е игралният филм „Деца на природата” да спаси исландската филмова индустрия? Изглежда, че режисьорът му мисли така. А и любещата му майка Гого. Фридриксон си поставя цел: ако филмът му бъде номиниран за „Оскар”, исландците ще се втурнат обратно в кината, а самият той ще излезе на чисто. И сякаш финансовите му притеснения не са достатъчни, а и възрастната му майка е болна от Алцхаймер… С „Мама Гого” Фридрик Тор Фридриксон отдава трогателна почит към майка си.

В 17.00 часа във Френския културен институт очаквайте „Кърлинг” на Дени Коте. Макар да ни среща с разстроени човешки същества и безрадостен пейзаж, в него има хумор: сцената, в която прекалено грижовният баща и дъщеря му (Емануел и Филомен Билодо) слушат хита на Тифани „Мисля, че сега сме сами”, едновременно разкрива и се надсмива над втренчването на Коте в самоизолацията. Но в крайна сметка кинотворбата търси, макар и несмелo, възможността за приобщаване. Най-изкусно заснетият филм на Дени Коте е и най-оптимистичният му, отличен за най-добри режисура и актьор – в лицето на Емануел Билдо – в Локарно.

В 19.00 часа ще ви предложим филм-изненада. Кой ще бъде киноподаръкът за фестивалната публиката, ще разберете, ако сте във Френския културен институт по това време.

В 21.00 часа започва „Толкова много любов” на Клод Льолуш. Илва си спомня бурната си младост и всички мъже, които някога е обичала. На фона на симфонична музика, тя мечтателно извиква спомените за петте големи любови, които е преживяла. Всички тези мъже са били напълно различни, но всеки един от тях е повлиял на нея и на живота ù.

От 17.00 до 22.30 часа в Чешкия център можете да видите част от филмите във фестивалната късометражна програма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Омръзна ми да чета шизофренични изкази.Предварително се застраховам, че това, което в момента пиша,не се отнася за горния материал. Та така, има ли някой тук?