Геният - един от нас, но не като нас

На чаша вино с Тони Палмър
13 мар 2013 16:36, Петя Славова
0
Геният - един от нас, но не като нас
Тони Палмър. Снимка: София Филм Фест

На прессрещата на чаша вино с Тони Палмър режисьорът сподели с публиката идеята за създаването на последния му филм „Ноктюрно”. За него това е изключително емоционален филм, съвпадащ със 100-годишнината от рождението на Бенджамин Бритън, подходящ момент за неговото осъществяване, обмисляно от около 30 години.

На въпроса „Откъде започнахте изследването си по темата?“ Палмър заяви, че няма ясна представа. Просто е слушал музиката на Бритън стотици пъти и се надява, че правилно е разбрал и усетил какво ни говори тя, тъй като е предизвиквала и у него невероятно вълнение.

Функцията на твореца във филма е в един момент, след 50 или 100 години, да разберем ние какво е било усещането на съвременниците за епохата. Именно музиката може да ни покаже това, защото не е важно какво политиците ни казват, а както например при Шостакович – да ни се разкаже сега какво е било през онова време. Това се е опитал да направи Тони Палмър в „Ноктюрно”.

Шостакович, Бритън и Стравински описват ужаса на онази отминала епоха, нещо, което Бийтълс не биха могли да направят.

Той сподели емоцията и вълнението си от срещата на филма с публиката, тъй като за него това е било първото гледане на творбата на голям екран и не знаел как ще реагират зрителите. Благодари за невероятната реакция на българската публика и сподели, че винаги ще я помни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари