Поставят радиоактивни материали в рогата на носорози в ЮАР

Учените се надяват така да спрат бракониерите
26 юни 2024 21:38, Елка Василева
24
Поставят радиоактивни материали в рогата на носорози в ЮАР
Снимка: архив, БГНЕС

Южноафрикански учени започват тази седмица да инжектират радиоактивни материали в рогата на носорози, за да ги направят непривлекателни за бракониерите и за по-лесно засичане при преминаване на граници, съобщи АФП.

В Република Южна Африка живеят около 80 на сто от животните от световната популация на белия носорог, по-малко от 13 000 екземпляра. Страната се е превърнала в притегателен център за бракониери заради търсенето  на рогата на животните в Азия заради предполагаемия им ефект като терапия и афродизиак в традиционната медицина.

В резервата за носорози сираци, в който се грижат основно за млади животни, чиито майки са станали жертва на бракониери, Джеймс Ларкин от университета на Витватерсранд, чиято е инициативата, поставя "два миниатюрни радиоактивни чипа в рог" на едно от красивите бебета носорози. То е на една година и вече тежи половин тон. Резерватът се намира на неназовано място в провинция Лимпопо.

Радиоактивните материали правят рогата непотребни и силно токсични за консумация от хора, обясни Нитхая Чети, декан във факултета по природни науки в университета. Носорозите са под упойка и не изпитват болка при манипулацията, каза Ларкин. Дозата радиация е така ниска, че няма да вреди на здравето на животното и на околната среда.

През февруари правителството на страната обяви, че въпреки усилията през 2023 г. са убити 499 носорога, повечето от тях в националните паркове. Това е ръст от 11 на сто в сравнение с предходната година.

В проекта "Ризотоп" за инжектиране с радиоактивни материали на животните са включени двадесет носорога, които ще бъдат инжектирани с доза, "достатъчно силна, за да задейства детекторите, инсталирани по света за предотвратяване на ядрен тероризъм", обясни Ларкин за АФП.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от ЕС
Сингапур остава най-скъпият град в света, Хонконг е след него
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това е пълна лудост. Ще увредят животните и природата.
16
1
 
3
 
! Отговори
До 16: преди 2 дни
Къде точно видя това прекрасното на ЮАР? Кога за последен път си се разхождал с дъщеря си в центъра на Йоханесбург?
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Рогата на носорозите нямат пряка връзка с кръвообръщението. За неуките го обяснявам. За по-нататъшните последствия си отговаряйте сами. Южна Африка е една прекрасна страна, в която аз съм имал щастието да бъда много пъти. Хората които са ренджъри работят непрекъснато с достатъчен опит за опазването на животните и околна среда. Носорозите страдат от десетилетия, поради това че са застрашени от убиване и тази крайна мярка е необходима за да се спре бракониерството, за да се запази екосредата на ЮА
14
3
 
3
 
! Отговори
Баси преди 2 дни
В днешно време няма по-големи т.панари от учените! Явно ги избират с конкурс по слабоумие и ги дресират след това...
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Еми и без това са много големи, оставят много въглероден и азотен отпечатък.:))
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Южноафрикански учени започват тази седмица да инжектират радиоактивни материали в рогата на носорози, за да ги направят непривлекателни за бракониерите и за по-лесно засичане при преминаване на граници./ Тези учени ще навредят много повече на носорозите отколкото бракониерите. Кой знае колко животни ще си заминат или какви ще са последствията от инжектирането на радиоактивните материали.
11
1
 
15
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 дни
Колегата под мен,написа много умно изречение.Вместо да мъчите животните,елиминирайте бракониерите.Хем намалявате унтерите,хем правите добро на Планетата.Има бракониер има проблем,няма бракониер ,няма проблем!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тия учени са от по тъмните, а е нег.ри са си, кво умно от тях...Едно аверче бял от Южна Африка местен но се изнезе, щото чер.нилките вдигнали престъпността до нема и къде..Що цензурира те ДУМАТА НЕ.ГЪР бе тъ.паци А най новото е че, НЕ.грата масово ядат кисело мляко ...
9
2
 
7
 
! Отговори
Тези работниците преди 2 дни
Които ще слагат радиоактивните изотопи на каква заплата ще са...щото те ако се забавят..може и ден да не изкарат...ще има търсене на работна ръка голямо.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ние ли по-просто да контролират популацията от бракониери?
7
4
 
14
 
! Отговори
Donkey Kong Country преди 2 дни
Така става когато обявиш маймyна за учен!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Екозащитниците доволни ли са?
5
6
 
3
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 дни
Много добра идея,тъкмо ще бъдат намалени китайците -***(заради тях убиват носорозите)!!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ето къде може да се изпращат радиоактивните пакети от АЕЦ.
3
2
 
13
 
! Отговори
Ако са радио... преди 2 дни
Ще разболеят носорозите от рак и други патогени ...как ще му слагате радиоактивни ....Светещи носорози ....
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тия унищожават носорозите си. Много умно няма що
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А радиоактивните носорози ще оцелеят ли ?