Как виното влияе на киното

Пресделник от София Филм Фест или какво е "Киновкусология"
14 мар 2014 12:58, Петя Славова
0
Как виното влияе на киното
Снимка: София Филм Фест

С наздравица започна вчераш­ната среща-разговор с журналисти и почитатели на киното и виното по повод на специалната програма на фестивала „Кино и Вино“.

Глав­ни изкусители бяха Елина Спасова – PR Manager на „Domaine Boyar”, Мира Сталева – директор на Со­фия Мийтингс, Тонислав Христов – български документалист, и Мар­ко Ломбарди – филмов и кулинарен критик.

Основна тема на разговора бе взаимодействието на виното с филмите, всеки от които ще бъде представен със селектирано вино. Според Елина Спасова всяко вино на компанията й е съобразено с филма, който предстои като усеща­не и връзка. Тя също така провокира и българските режисьори, че е край­но време да се направи и български филм за виното, тъй като и то крие своите интересни истории.

Марко Ломбарди изтъкна една съществе­на разлика между киното и виното – „знаем какво ни казва един филм, но не знаем какво точно ни казва виното”. Той е основоположник на съвсем нов и изцяло авторски стил критика „Чинегустолоджия”, или буквално преведено на български „Киновкусология”, който може да бъде приет като сравнителен анализ между филмите и храната.

В края на разговора два въпроса провокираха чуждестранния критик, на които той нямаше точен отговор – кое българ­ско ястие би предложил гостът на свои приятели (Ломбарди смята на­шата кухня за изключително близка до италианската, но няма точен фа­ворит) и с какво ястие би се съчетал вкусът на новия филм на Ларс фон Триер „Нимфоманка“…

Инак за трета поредна година продължава партньорството между българските изби и феста в програмата „Кино и Вино”. ето и филмите от тази категория

„История за храната и ду­шата” (2013) на режисьора Тонислав Христов е разказ за Сатовча – малък град в България с население от 2021 жители от различни етнически и религиоз­ни групи – православни българи, мюсюлмани турци, помаци и роми евангелисти. В миналото хората са били разделени заради постоянни конфликти, но днес ги обединява нещо много важно – храната. Кога­то обаче чиниите на масата са пъл­ни с гордост, национална идентич­ност, общо минало и приятелство, това може да доведе до известни проблеми.
„История за храната и душата” е посветен не само на идеята, че храната ни обединява. Той пред­ставя и начини, благодарение на които тя обогатява живота ни. Филмът разглежда и въпросите за различните религии, миналото и настоящето, семейството и деца­та. Или както казва режисьорът Тонислав Христов: „История за храната и душата“ не е филм само за храната. Тук става въ­прос за ритуала на събирането, когато всеки приятел носи на масата своята собствена под­правка, така че да може да бъде усетена най-добре от другите”.

Гледайте днес от 18.00 ч. в кино „Люмиер”

С тази прожекция зрите­лите ще опитат виното Ars Longa сира, каберне фран и мерло. Интересен и вълну­ващ купаж от три големи винени сорта. Вкусът на това вино е дълбок, пикан­тен и запомнящ се. Виното е носител на златен медал от Vinalies Internationales Paris 2011 и от Concourse Mondial de Bruxelles 2012.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари