София светва с пастелен дизайн, еднакви табели, спирки и пейки

Столицата е първата община, която въвежда естетически правила за визията си
18 дек 2020 07:30,
39
София светва с пастелен дизайн, еднакви табели, спирки и пейки
Снимка: БГНЕС

Бежови, жълти, оранжеви, червени, зелени и сиви в пастелни, а не крещящи тонове могат да са фасадите на сградите в част от центъра на София.

Изискването важи за улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "Ген. Паренсов", "6 септември", "Шишман", "Г. С. Раковски" според приета от Столичния общински съвет наредба за градския дизайн. Столицата е първата община, която въвежда естетически правила за визията на фасадите на сградите, кошчета, пейки, настилки, спирки, улични табели и дори шрифт.

Изискванията ще трябва да спазват собственици на имоти, инвеститори и институции при ремонт или ново строителство. А глобата за нарушаването им е от 200 до 500 лв., а за фирми - от 500 до 2000 лева.

Първите стандарти, които се въвеждат с приемането на наредбата, са за шрифта на официални надписи, за визията на уличните табели, за туристическите табели и за оформлението на фасадите в част от центъра.

Собствениците на имоти около ул. "Граф Игнатиев" няма да могат да поставят климатици, кабели, сателитни чинии, външни ролетни щори и решетки по предните фасади. Те се местят откъм вътрешния двор. Има и указания за оформлението на партерните етажи.

"Започваме със стандарти за шрифт, вид на уличните и туристическите табели. Догодина към тях ще добавим стандарти за настилките - вид, оформяне на тротоари, скосявания, изисквания за достъпна среда и елементите на градския дизайн - кошчета, пейки, улично осветление и др. Наредбата ще се надгражда", обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Целта на правилата е София да оформи собствен стил, какъвто например имат Париж и Виена.

Градът е разделен на 7 зони, като колкото по-далеч от центъра е даден обект, толкова по-голямо ще е разнообразието от възможни решения за различните елементи.

Официалният шрифт на столицата е "София Санс" и с него трябва да се изписват всякакъв вид табели и обозначения.

Уличните табели пък може да са: малки, когато името е до 10 знака, средни - до 16 знака, и големи - до 23 знака.

Туристическата навигация задължително е с герба на града, схематични рисунки на основните обекти, карта в радиус 500 м и др.

"С новата наредба за първи път регламентираме естетически изисквания към оформянето на градското пространство. Така общината ще прилага мерки за подобряване на облика на София по съвременен начин, като използва най-добрите примери и механизми на водещи европейски и световни градове. Стандартите са лесни за ползване и дават яснота на гражданите и институциите за изискванията", добави арх. Здравков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А по въпроса какъв е ЦВЕТЪТ на ВЪЗДУХА в София замислили ли са се тези? Дали ще се задействат, даже не питам...
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решение - Фъндакова, оставка, съд и затвор!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
koi e tosi kraen kvartal na snimkata?
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aз виждам цвета на въздуха в София и никак не ми се струва с пастелен цвят.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 31 е прав. София е май европейската столица с най-мръсния въздух.Наскоро от БАН при измервания бяха установили произхода на фините прахови частици, и се оказа че са главно от мръсните, кални и прашни улици.Нещо, за което не е нужно да сме учени за да го забележим с просто око!Всеки който е ходил по чужбина знае, че там хората си влизат в хола с обувките и не цапат!Та първо оттам да започнат. После - саниране. Ама за това трябват много пари.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Градът с най-мръсен въздух светва.Жалка история.
25
2
 
1
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Най-после нещо като хората, минеш през панелното гето и по два климатика на прозореца- имате си балкони , ще ги сложите на балкона - да не се виждат, сателитните чинии се боядисват в цвета на фасадата, че да не бият толкова на очи - ама то малко акъл се иска .
24
2
 
1
 
! Отговори
син сити преди 3 години
А глобата за нарушаването им е от 200 до 500 лв.Хм за 200 лева мога да си боядисам фасадата в електриково розово? Така ли?
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София светва? Силно казано за град, в който няма осветление по улиците дори в центъра
22
3
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Хайде най-напред се справете с тридесет и осемте незаконни гeта, кaтуна и свърталища на хелектората си, чиито обитатели тероризират и тровят десетки и стотици хиляди софиянци, а после казвайте на живеещите в законните си домове данъкоплатци как да си боядисват фасадите !!! Ама вие предпочитате да гоните нормалните хора, защото тях можете да ги дерете с глоби, нали? Хора, докога ще търпим изчадието фъндъкова?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СельоИ ние тебе!Да ти разширим задното окачване! Задружно!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МорскиБъргас е страхотен град!Възхитен съм от вскуса и естетиката на всичко, което се прави там!Разхождаш се и виждаш, как всичко е на мястото си, за всичко е помислено, обърнато е внимание дори и на най-дребните детайли.Явно там живеят хора, които мислят с главите се, а не със задните си компоненти.
19
0
 
12
 
! Отговори
Морски преди 3 години
Преди да биете тъпана идете и се разходете до Бургас.Там тези правила действат от много години насам и определено всичко е направено с любов и естетика.Мисля че новината ви е нищожна ,така че сменете заглавието ....София втора въвежда ......
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито ковид, нто чyмa, нито спин или сифилис ще затрие българската нация. "Шъ прааа куот си искъм пък!" ще го направи.
17
2
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
Крайно време беше! И не само в Софето, а и в другите големи градове трябва това да се случи. Сега е една пълна ц и г a н и я. Един си санира терасата в цвят пембе (точно като на Aйшeтo гащите), съседния "естет" е решил дизайна в доматено червено. За климатиците, "освоените" тераси и други ceлcки тарикатлъци няма да говоря. Те са ясни.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То сега изобщо табели липсват. Човек не може да разбере къде се намира. На "Христо Ботев " цели парчета мазилка липсват по сградите. При Цум имаше една табелка( може да са я променили вече) - пишеше ТриЯдица. Навесите на спирките утрепват хората, а на места дори липсват. Стъклени прозрачни навеси- през лятото няма къде да се скриеш от слънцето. Не е мислено дали е полезно за хората, а дали е полезно за нечий джоб
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакъв стандарт за разположението на шахтите по булеварди и тротоари мисли ли са?Струва ми се, че умишлено са слагани на зигзаг. Ако кръшнеш да избегнеш едната, следващата е неизбежна.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще плащате глоби и ще стоите без климатици ако трябва, англичанина като дойде трябва да се чувства като у дома си, а вие рaя ще плащате.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се разбира-колкото по-шарено толкова повече ще му хареса на архитекта.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 11 ДДТКато вземе виза за да дойде англичанин в България,ако изобщо има такива,тогава ще му мислят общинарите.А и от какъв зор трябва да им е сгодно на ингилизите в София?Те и без това ни мразят,защо да полагаме грижи за тях?