Махат фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни

Какво ще има на мястото е отворен въпрос
Обновена: 8 дек 2023 08:10 | 8 дек 2023 08:10, Елка Василева
501
Махат фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни
Снимка: архив, БГНЕС

Демонтират фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни. Това съобщи пред БНТ Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" в София.

"Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място", обясни Трайков.

Още по темата
Дискусията къде ще бъдат преместени скулптурите все още тече.

Какво ще има на мястото на паметника е също отворен въпрос, подчерта кметът на район "Средец".

"Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще", обясни Трайчо Трайков.

"Част от идеите, които съществуват, включват запазването на фундаментите на паметника, ако се реши там да има друг паметник. Ако обаче се реши да бъде куклен театър или парк например, няма да са необходими", каза Трайков.

Паметникът на Съветската армия в София се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Това съобщиха от Областната администрация на София през вчерашния ден, когато беше поставена нова втора обезопасителна ограда около монумента. Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, посочват от областната управа.

В момента около паметника има разположени полицейски патрули.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
3
 
7
 
! Отговори
Закривай територията преди 6 месеца
Читавото население в чужбина. Тук некадърници и пенсионери и военни амерски бази.
264
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Багерите и булдозерите в действие, всичко построено от соца, да се срива, целия център е от времето на СССР. Всичко на ново да се строи със соларни панели, както го изисква съвремието.:))
263
8
 
12
 
! Отговори
Германец преди 6 месеца
Ей на такива новини и на фона на скимтящите чебурашки обичам да си пия сутрин кафето :)
262
2
 
8
 
! Отговори
eeeeee преди 6 месеца
Е хайде да ги махт, до кога ще чакаме.
261
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България трябва да обяви неутралитет като Швейцария. Ще поддържаме добри отношения, както със САЩ, така и с Русия. Но нито ще подкрепяме Русия, нито САЩ. Не трябва да взимаме страна, защото ще пострадаме. Нека големите да си мерят нещата, ние сме прекалено малки, за да взимаме страна.
260
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Паметникът е само камък, форми от камък. Но зад тези форми стоят хиляди, и стотици хиляди умрели, и никой не знае какво могат умрелите и с какви сили разполагат. Или умрелите нищо не могат, те са умрели?
259
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Путин много брутално им paзпори евроreйскитe гьзове. А те водят война с умрелите, бутат паметници.
258
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Москва е най-чистата и най-уредената европейска столица, западните столици изглеждат като мpьсно гето в сравнение с Москва. Улиците са невероятно чисти, асфалтът е уникален, гумите издават такъв специфичен звук, както когато сцеплението е перфектно. Всяка уличка се чисти машинно, дори и в неделя сутрин, нито една дупка в междублоково пространство! Кофите за бyклук имат напечатан график кога се чистят, обикновено на два дни. Всеки вход си има градинка с цветя в отлично състояние,детски площадки и игрище. В парка да не говорим.
257
3
 
8
 
! Отговори
Космополити преди 6 месеца
Петков, Денков, Асен Василев, Соломон Паси и цялата дружинка са граждани на света, космополити, те не мислят в национална рамка. Планират живота и кариерата си в глобален мащаб. България е само етап в развиетието им, сега в България ще си изпълнят мисията и после ги чака назначение в ОССЕ, Съвета на Европа, в НАТО, в ООН, Международния съд, цял живот на огромна заплата без никаква работа и отговорност, и накрая пенсиониране с голяма пенсия, както се уредиха Соломон Паси, Ники Младенов и много други. Това е пътят им, да не мислите, че им пука нещо за вас и какво ще стане с вас в България.
256
8
 
10
 
! Отговори
днес преди 6 месеца
САЩ ЗАГУБИ ВОЙНАТА С РУСИЯ! ВСЪЩНОСТ САЩ НЕ Е СПЕЧЕЛИЛ НИТО ЕДНА ВОЙНА, КОЯТО Е ВОДИЛ! ВТОРАТА СВЕТОВНА САМО СИ ПРИПИСАХА ПОБЕДАТА
255
8
 
12
 
! Отговори
гаднярката България преди 6 месеца
България се изпокара с всички, всички мразят и презират гаднярката България. С много исилия успя да се превърне във враг на Русия - световна военна сила, съседите я мразят заради гадостите които постоянно прави, а господарите които я презират и подритват, и сега загубиха и войната срещу Русия, където използваха гаднярката България постоянно да прави гадорийки на Русия.
254
6
 
8
 
! Отговори
Кръгли идиоти преди 6 месеца
Източна Европа можеше да е неутрална зона и мост между Русия и запада, икономически най-изгодно. Вместо това те решиха да станат Запад. 35г. вече станахте ли запад бе дебилници, кой-ще ви приеме вас в Запада. За тях източно европейците и славяните са хора втора категория, полyживотни. Това им е заложено в майчиното мляко, в кръвта. 60те години в Брюксел е имало човешки зоопаркове с африканци да ги показват на белгийските деца като животни. Вместо част от запада източноевропейците ги превърнаха в колонии като Конго(уж незавивисима демократична република както източна Европа) и ги опоскаха.
253
8
 
8
 
! Отговори
Голям преди 6 месеца
Копейчице, къде си? Взимай палатката и отивай да браниш паметника. Вземи си по-дебел спален чувал.
252
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След разпада на ЕС Русия ще работи с Унгария, Словакия, Австрия и Сърбия, централен блок, нещо като нова Австро - Унгария. Тези страни имат централно географско положение в Европа, и ще разполагат с преференции за достъп до руските ресурси. Тези страни ще бъдат най-богатите в Европа и мостът за търговия на руски ресурси към западна Европа. А България отива в нищото.
251
5
 
2
 
! Отговори
никой преди 6 месеца
ТОВА ЛИ Е НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕС?!?!?!?!
250
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Страните в ЕС (а вече има такива) които се обявят срещу политиката на Брюксел спрямо Русия, трябва да си дават ясна сметка за големите предимства които ще имат в бъдеще в отношенията си с Русия.
249
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След гадостите които България натвори последните години, вече никога няма да получи нищо от Русия на приоритетна основа.
248
6
 
5
 
! Отговори
НАРОДА преди 6 месеца
ТАКА ИМ ЗАПОВЯДВА ПОСОЛСТВОТО, РОБИ НА ПОСОЛСТВОТО
247
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както каза един сръбски свещеник: Сърбия и Русия - брат за брата, на небето Бог, на земята - Русия. Върху Сърбия се оказва огромен натиск да се присъедини към санкциите срещу Русия и да признае Косово, в замяна и обещават някога да я приемат в ЕС. Но сърбите никога няма да предадат родината си в Косово и Русия. Сърбите чакат Русия да завърши победоностно военната операция и Русия в пълен мащаб да се върне на балканите и миропорядъка на балканите да се промени. Русия пожелава на Сърбия да се държи, да не бърза, и всичко ще стане с времето си.
246
5
 
7
 
! Отговори
НАРОДА преди 6 месеца
управляващите са долни глу..ци! ВОДЯТ БЪЛГАРИЯ КЪМ ДЪНОТО