Проект: Синя зона в София и в неделя, трансформация на булеварди

Планира се подлезът на Спортната палата да стане паркинг
26 апр 2024 15:19, Елка Василева
115
Проект: Синя зона в София и в неделя, трансформация на булеварди
Снимка: архив, БГНЕС

Общински съветници от "Спаси София" предлагат синя зона в столицата да има и в неделя.

Освен това те предвиждат удължаване на времетраенето ѝ с един час до 21.00 ч.

Те очакват подкрепа от другите формации, за да се случи промяната, предаде БНТ.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков предложи и въвеждане на червена зона в центъра, за да може живущите в центъра да имат по-добър достъп до паркоместа. Тя ще бъде обособена само за живеещите в конкретната зона.

Столичната община възнамерява да превърне подлеза на Спортната палата в подземен паркинг.

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, каза зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов, цитиран от БТА.

По думите му подобренията включват изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея от тротоара и преместването и на булеварда. Проектът бе представен днес в Столичната община от зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов на пресконференция с общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Андрей Зографски, Симеон Ставрев и Димитър Петров, както и от кмета на район Средец Трайчо Трайков.

Проектът включва трансформация на булевардите „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, “Фр. Нансен” и „Ген. Скобелев”, обясни зам.-кметът. Самият проект е възложен в устройствения план още през 2011 г., заложена е бус лента, която все още няма, каза още Павлов. По думите му този проект не е нещо, за което сегашната администрация се е сетила, той е за софиянци и е предвиден отдавна, но не е реализиран. "Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и в него са адресирани тeхните искания", добави още Павлов.

Паркирането няма да бъде забранено в нито един участък, а ще се създаде реорганизация. "Създаваме нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и отваряне на нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места“, каза зам.-кметът Павлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от София
Къде в София няма да има вода на 29 април, понеделник?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Паркирането в центъра трябва да става все по-скъпо. Очевидно в че сегашните цени са нищожни, щом като няма място никога и никъде. Повече място за хора, пешеходци, колоездачи. Колата трябва да става все по-скъпо удоволствие - това е пътят към по-чист и приятен град.
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време е за проекта "Спаси София от Спаси София"! Учредителното събрание - с камъне и дърве пред Столична Община! Как па за 20 и кусур години едно ново паркомясто не направиха, само гъ#%...З са отворили да прилапват от "зони"! Дори обратното, премахват паркоместа. Абсолютно неадекватни хора!
9
27
 
9
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Абсолютно нормално е зоната да е в седем дни в седмицата. Няма логика в неделя всички да са стимулирани да ходят в центъра с кола. Също така е нормално да се вдигнат цените на зоната, имайки предвид че в центъра няма нито едно място за паркиране, което означава, че цената на синята зине не притеснява никой. Трябва драстично да се намалят и служебните абонаменти до 1 на фирма.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен 001 преди 3 седмици
да стане 24 часа и да вдигнат цената на 10 лв. на час...да се движат по улиците в центъра само общинските съветници и депутатите....
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой знае ли защо има устна заповед колите на ушевите корумпирани катили да не плащат за зона, стига да са обозначени с правилните нишани?
6
2
 
51
 
! Отговори
Майора преди 3 седмици
Поредната недомислица на хората от Смучи София , които се чудят как да набират средства за тройното увеличение за заплатите си! Срамота да не мислите за София , а за собствените си джобове!Затова ли дойдохте на власт?
5
1
 
42
 
! Отговори
Полит-кУрект преди 3 седмици
Тези от спаси София се превръщат в разори София.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е така както го казваш в Китай има влакове които развиват над 500км в час, защо нашите БДЖ ги фалират умишлено много от хората, биха предпочели влаковете ако се движи с, 250 км ще пристига много по бързо от кола и хората, ще ги предпочитат но всичко е интереси
3
1
 
16
 
! Отговори
Peter преди 3 седмици
А защо да няма "червена зона" и в Люлин за живущи ? Като сме почнали с червени зони...
2
1
 
35
 
! Отговори
преди 3 седмици
Аз викам да изселят всички и да си останат само те, да могат да си пешеходстват из целия град. Или да спрат да продават коли, на хора, които живеят в София. Не знам каква ще им е следващата глупост...
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
турете и синьо-жълта зона и само избирателите на Просто Пудели да могат да препикават там