Бонев: Ще се обжалва махането на Бранчевски

Кметът на район "Илинден" бе отстранен с решение на ОИК
22 юни 2024 13:58, Александър Попов
32
Бонев: Ще се обжалва махането на Бранчевски
Снимка: БГНЕС

Решението на Общинската избирателна комисия, с което Емил Бранчевски, кмет на район "Илинден", беше отстранен от поста си, ще бъде обжалвано и вярваме, че в крайна сметка ще бъде отменено, сочи позиция на „Спаси София“.

Според Борис Бонев това се случва след липса на достатъчно събрани данни за значимите факти и след откровени престъпни действия, целящи да подменят вота на гражданите на район "Илинден".

"В безсилието си и заради невъзможността си да приеме загубата на почти всички райони в Северна София, партия ГЕРБ и нейните скрити партньори прибегнаха до откровени престъпни действия за отстраняването на избрания от мнозинството кмет", пише Борис Бонев.

Той отново припомня, че според Бранчевски, без негово знание и съгласие, и чрез злоупотреба с неговите данни е регистрирана фирма във Великобритания, което сега се използва като основание за отстраняването.

Още по темата

"Общинската избирателна комисия от своя страна не се съобрази с факта, че са започнати процедури пред британските институции и българската прокуратура за установяване на извършителите и за заличаване на фалшифицираните вписвания. ОИК не даде на д-р Бранчевски и възможност да се запознае с преписката и да получи правото на справедлив процес", пише още Борис Бонев.

Според него, цялото "упражнение" с кмета на район "Илинден" е организирано мероприятие, съчетаващо партийно организирани протести, фалшиви доноси, удобно мълчание на редица органи и накрая услужливо решение на ОИК без да даде каквото и да е право на защита и при погазване на елементарни принципи на правовата държава.

"Знаем, че Емил Бранчевски е първата, но не и последната жертва на саморазправата на тези, които доскоро управляваха София като личен вилает и които в безсилието си не се свенят да използват престъпления и да отстраняват законно избрани публични личности в скалъпени процеси без никакви процесуални правила", е записано още в позицията на „Спаси София“.

Вчера Софийската ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета на район „Илинден“ Емил Бранчевски.

Според мотивите на избирателната комисия има доказателства, че Бранчевски има участие като директор и собственик в регистрирано на 15 февруари 2024 г. и вписано на 18 февруари 2024 г. търговско дружество Clinic For Medical Services Branchevski – Kolev LTD ("Клиника за медицински услуги – Бранчевски – Колев" ООД) на територията на Великобритания. Това обстоятелство е в пряк разрез с нормите на Закона за местното самоуправление и местната администрация, пишат от ОИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Емил Бранчевски
Още от София
Терзиев: Обещахме и почистихме гробищата в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия като ги гледам, май за праййда са се запътили.