Карали ученици да мият тоалетни заради протестите им

"Как може политиците да имат 25 дни ваканция, а ние - само 10"
11 дек 2010 18:00,
541
Карали ученици да мият тоалетни заради протестите им
Снимка: Булфото

Ученици са наказани с общественополезен труд от 3 дни заради протестите им за по-дълга ваканция. Цели класове от гимназии в Пловдив са карани да чистят тоалетни и да метат дворовете на учебните заведения заради бягството им от час миналата седмица.

Днес младежите отново се вдигнаха на бунт.

„Оставка”, „Искаме ваканция” и „Всеки ден ще е така до победата”, скандираха протестиращите по време на шествието си из Пловдив.

След като миналата седмица на протест излязоха около 3000 ученици, днес Главната в Пловдив бе прекосена от близо 50 младежи. Протестиращите твърдят, че върху голяма част от тях е оказан натиск. По тази причина много от учениците се страхуват отново да излязат на улицата.

Още по темата

„Целият клас ни накараха да мием тоалетните в даскалото, защото последния път протестирахме”, разказа пред Dnes.bg ученик от Прфесионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив.

„Как може политиците да имат по 25 дена ваканция, че прибират телефони по разни мероприятия, а ние че ходим по цял ден на училище, да имаме само 10 дни почивка?“, попита възпитаник на гимназията по автотранспорт.

„В Математическата заключваха учениците, за да не излязат”, разказа друг митингуващ.

Учениците се жалваха, че са заплашвани с арести, изключване от училище и спиране на стипендиите и детските надбавки, ако продължат с протестите.

Протестиращите се оплакаха от натиска на шефката на Регионалния инспекорат по образование Павлинка Кацарова, но не получиха особена подкрепа от нея.

„Ако наистина има натиск, просто трябва да стигнат при мен сигналите в писмен вариант и аз да направя проверка”, заяви пред представители на протестиращите началникът на РИО – Пловдив Павлинка Кацарова.

Учениците твърдят, че след последния протест са получили и голям брой неизвинени отсъствия, но са успели да ги извинят.

„Миналия път, който беше избягал, му написаха неизвинени отсъствия и това беше наказанието”, сподели едно от момичетата в шествието.

„На нас обаче ни ги извиниха с медицински бележки, защото който донесе медицинска, му ги извиняват“, разкри друга ученичка.

Протестът на младежите продължи до местната община, където никой не излезе да ги чуе. След това учениците се разпръснаха по кафенета и заведния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
468
2
 
4
 
! Отговори
ada-dopalnenie преди 13 години
Mieneto na toaletni pak nai-malko shte ukroti u4enizite ako tova imat za zel u4itelite v tova u4ilishte-daje to4no obratnoto-shte dovede do po-goliamo naprejenie...Vapreki,4e po prinzip sam zashtitnik na u4itelite shte priznaia ,che te triabva da znaiat do kade mogat da stigat s vlastta si ako vaobshte imat takava...
467
3
 
5
 
! Отговори
Дете преди 13 години
Не сме марионетки и овце,за да ни "изкарват"...Не сме "работна ръка",че някои лишени от въображение и педагогически опит директори и учители да си правят евтини експерименти с достойнтсвото и правата ни!Не смятаме,че е справедливо-отсъстващите от пленарни заседания "депутати" да почиват 25 дни!Освен *** "пиещи и пушещи",които со стигнали до улицата "благодарение на родителската си безотговорност",в тази страна има много умни и отговорни деца!Всяка кал,която хвърляте тук е плод на ВАС!
466
2
 
2
 
! Отговори
ada преди 13 години
Zashto triabva da se trabi neprekasnato kolko dalga bila vakanziata na deputatite..tova li e nai-vajnoto v tazi darjava....ta tova e izkustveno nastroivane na horata sreshtu parlamenta,a sega pak i u4enizite iskat pove4e vakanzia...a pak te zaslujili li sa ia tazi vakanzia ili prosto iskat da si gubiat vremeto po diskoteki i klubove???
465
2
 
2
 
! Отговори
до 495 преди 13 години
Чадо,дишай...Ще те хване критическата от съвсем младо,ША дигнеш кръвно,нИдей тъй.Едно време даже и в събота се учеше,ваканцията(зимната),започваше на 30.12 и завършваше на 10-11 януяри,в зависимост от уикендите.И тогава,болните амбиции на родителите ни товареха допълнително-солфежи,езикови курсове,плуване,ръгби...Ама не мрънкахме.Учехме,за да не станем тръбари в КРЗ-то.
464
2
 
2
 
! Отговори
Майка преди 13 години
Грозното в цялата ситуация е ,че изкарват децата на улицата.На фона на всичките скандали, които тресат държавата - неосъзнато може би - но с протестите си децата искат да кажат: Стига!
463
2
 
5
 
! Отговори
Дете преди 13 години
Да, научил съм ги,и задълженията си знам и ги спазвам!Родителите ми не са носили съдебна отговорност заради мен,не съм измамил или обидил никого,кафе не пия-бира също!Не съм давал подкуп на учители и получавам стипендия за отличен успех-21.50лв.!Очевидно освирепялите като теб от безсилието си родители,чиито деца са ги разочаровали са склонни на обобщения,гледайки собствените си глупави и мизерни деца!Лошо възпитание е да слагаш всичкипод общ знаменател!И да си неграмотно,вулгарно ГРУБ!
462
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
виждам, че си си санучил правата, а дали според тебе няма и някое задълженийце покрай тези права. защото за действията на малолетните и непълнолетните НОСЯТ ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТГОВОРНОСТ - РОДИТЕЛИ, НАСТОЙНИЦИ, ПОПЕЧИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ! вече сте се изучили да манипулирате доста добре общественото мнение - изградили сте се вече като обиграни измамници - протести, фалшиви медицински бележки, рекет и решветчийство на учителите, редовно тътрене и киснене в кафета, дискотеки, напиване, надрусване и др.
461
3
 
2
 
! Отговори
шизо преди 13 години
и 10 дена им стигат на тия олигофренчета!!!!
460
0
 
3
 
! Отговори
Антитурчин преди 13 години
На тях пък така им се учи.Нямам думи.
459
2
 
3
 
! Отговори
nannio преди 13 години
bravo na dechicata - taka se pravi uchete se vyzrastni - chovek se uchi dokato e jiv vse pak!!!
458
6
 
6
 
! Отговори
подкрепям преди 13 години
Дайте по- голяма ваканция на децата, депутатчета жалки.Като е за вас може да почивате 25 дена, а децата да стоят в студените класни стаи и да подсмърчат.Какъв е проблема тази една седмица , която искат децата, народни изедници....
457
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами не се рита, умния го подхваща от страни.
456
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уморих се да обяснявам едно и също. Разберете, че не повода за протеста е важен, а факта, че без бюджет, без офиси и коли, без партийна подкрепа, успяхме да се организираме. Не всичко е черно и бяло !----------- Нищо не сте организирали. Събирането на тълпа с повод изнудване не е организация, а стадо животни. Вие не си търсите правата, а предявявате искания за нещо, което нямате право да искате.
455
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на такива учители, само така. трябва да учат децата да отстояват правата си.
454
1
 
3
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Такова ти е училището,бе колега...такива са ти директорите,такива са ти учителите!Не обобщавай от ниската камбанария на кокошарника си!
453
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва не да мият тоалетни, а да си построят затвор, че като пораснат ще им трябва...
452
3
 
5
 
! Отговори
Магаренко преди 13 години
Расте достойната смяна на плеядата чиновници министри депутати съдий и прокурори в това число митничари и лъжци с дипломи.Всичките вкупом крали и корумпирали цялата държава=крушата не пада по далеч от дървото.Няма закони няма власт това гледат това правят и малките гамени наречени ученици-
451
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ученическите протести в Лондон са за повече училище, а не за повече ваканция.
450
4
 
7
 
! Отговори
Дете преди 13 години
Относно тоалетните:Член 36: Други форми на експлоатация Всяко дете има правото на защита от каквато и да е форма на експлоатация.При добра организация,измислилите това "наказание" ще пишат писмени обяснения не само до Министъра на образованието,но и до Брюксел!
449
3
 
8
 
! Отговори
учител преди 13 години
И когато са в училище , пак стачкуват сегашните ученици : нямат учажение към учителите , говорят просташки , не ги интересува науката ; момичетата се обличат като *** / пилонджийки /. Нямат елементарна обща култура , интересите им са... чалга , плеймейтки. Горко на нацията след не много време ...