Работници в Нефтохима – в паника, готови за протести

Искаме да защитим правото си на труд, обясняват синдикати
Обновена: 1 авг 2011 13:50 | 1 авг 2011 13:43,
188
Работници в Нефтохима – в паника, готови за протести
Снимка: Булфото

Новината, че отнемат лиценза на Лукойл Нефтохим – Бургас, вся паника сред работниците в нефтокомбината, които вече заговориха и за стачка.

Председателят на Синдиката на българските нефтохимици Минко Минков заяви, че е избран Инициативен комитет, който да организира бъдещите протести.

”Забележете, организирали сме не стачен комитет, а инициативен. Просто искаме да защитим конституционното си право на труд”, обясни Минков.

Според него между 25 и 30 хил. души са засегнати от затварянето на предприятието. В това число са 7-те хиляди, работещи в “Лукойл Нефтохим”, няколко хиляди, наети в съпътстващите фирми, както и техните семейства.
Косвено затварянето на рафинерията ще засегне между 800 000 и 1 млн. българи, изчислиха синдикатите.

Те заявиха още, че никой от работниците в нефтозавода няма да последва препоръката на премиера Бойко Борисов и да започне стачка срещу работодателя си за това, че не е спазил законовите срокове за инсталация на съоръженията.

“Няма трудов спор. Навреме се изплащат трудовите възнаграждения, договореният социален пакет е повече от добър, колективният трудов договор – също”, аргументира се Минков.

Служителите настояват за среща с министър-председателя, като се надяват да го убедят, че комбинатът може да работи, без да нарушава закона. Работниците ще започнат стачка само ако правителството откаже да ги чуе. 

Донякъде оптимистично настроение сред хората, че кризата ще бъде преодоляна, създаде насроченото от министър Трайчо Трайков заседание на Надзорния съвет на рафинерията.

“Златната акция, чийто собственик е държавата, прави министър Трайков представител на принципала на предприятието ни. Той трябваше да вземе мерки отдавна. Това заседание трябваше да се проведе още на 15-ия ден след констатирането на проблема и още тогава трябваше да се търси решение, различно от сегашното”, коментира синдикалният лидер.

Още по темата

Още с излизането на новината, че държавата отнема лиценза на “Лукойл” за данъчни складове, се наложи медицински екипи да оказват спешна помощ на разтревожени работници. Една жена припадна, а други нейни колеги от дни са в паника и си задават въпроса каква ще е съдбата им, ако останат без работа, допълват синдикатите.

Те уточняват, че не са малко семействата в Бургас, при които и двамата съпрузи работят в нефтозавода.

"Ако работата на комбината спре, те остават без препитание. Над 50% от служителите там са теглили кредити, които сега няма как да обслужват. И макар заплатите в рафинерията да се водят едни от най-високите в страната, хората се притесняват, че при евентуални съкращения компанията няма да има пари за обезщетенията им, ако производството бъде спряно и няма реализация на продукцията”, допълват синдикалните лидери.

На този етап работещите в Лукойл-Нефтохил не са спирали работа.

От браншовия синдикат съобщиха, че ако се стигне до затваряне, наетите в нефтопреработването ще получат заплата само за два месеца.

След това според Кодекса на труда пътищата са два – съкращения или неплатен отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
София. Административен съд София град спря изпълнението на решенията на Агенция Митници за лиценза на "Лукойл", съобщиха от съда. С определения от днес по две дела - 6812/2011 и 6813/2011 Административен съд София град спря предварителното изпълнение на Решение 527/22.07.2011 г. и Решение 528/22.07.2011 г. на директора на Агенция Митници, с които беше отнет лицензът на Лукойл Нефтохим Бургас АД. Делата са образувани по жалба на "Лукойл". Ахахаххахахахахахахаххаха, Боко, пак ли е виновен съда, Боко.... Ахахаххахахахахахахахахахах!
61
3
 
34
 
! Отговори
AHMET преди 13 години
DO 58..KOMUNIZMA SVAR6I...EDIN DA RABOTI TRIMA DA GO GLEDAT.I EDNAKVI PARI DA POLU4AVAT..
60
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СПОКО СЪДА ,НАЙ ВЕЛИКИЯ И БЕЗПРИСТРАСТЕН СЪД БЪЛГАРСКИ ОТМЕНИ ЗАПОВЕДТА ЗА ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА
59
2
 
38
 
! Отговори
Мето преди 13 години
Къде профсъюзите провеждат отчетно - изборните си конференции? Къде провеждат семинарите си? По кое време на годината? С чии пари? След като си отговорите на тези въпроси, продължавайте пак да плащате членски внос.
58
6
 
44
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Нашият "мил премиер" отново насъсква работници срещу работодатели, сиреч отново насажда омраза и интриги между отделни съсловия в комбината! Да, ама този път номерът му няма да мине - хората са си доволни от договорите, от работата, от редовното изплащане на заплатите! Писна ми от това управление на геноцид и омраза!
57
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бяхте сформирали инициативен комитет по изпълнение на зкона и да принудите Златев да го спази!!!
56
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правилно ще направят хората, а най-важното е, че видяха кой посяга на хляба им! Това е мафията герберска!
55
0
 
51
 
! Отговори
ДЖАБА-ОРКА преди 13 години
СЪВЕТ към работниците ще дам като бивш работник на мъртвеца Кремиковци. Тъй като много неволи и лъжи търпяхме. Колеги ако ние работниците имахме истински синдикати които да следят работата в комбината и да защитават не шефовете а работниците не да прекриват далаверите на работодателите и да си делят от голямата хапка а да се грижат за фирмата като цяло и да упражняват постоянен контрол В тази държава щеше да има все още и Плама и Кремиковци и много други Така че не държавата е виновна а шефовете
54
5
 
37
 
! Отговори
AHMET преди 13 години
DO 54..KOMUNISTITE SE FINANSIRAHA OT LUKOIL.NO BAT BOIKO SPRYA KRAN4ETO..I MNOGO PO4NAHTE DA PLUETE.
53
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Споко.....Софийски Административен съд спря предварителното изпълнение на решенията на шефа на Агенция Митници", с които е отнет лицензът на Лукойл Нефтохим Бургас" АД.
52
5
 
41
 
! Отговори
тихо бе преди 13 години
Кви права ,кви 5 лева от тиква милиционер.Плюскайте сега магистрали и стадиони и не се вързвайте в политическите игри на червената шайка бандити
51
8
 
44
 
! Отговори
хаджи Ставри Примо преди 13 години
Абе синдикалист като започне д а се изхвърля...1 милион души работели в Нефтохим, тоя от КНСБ *** ли е или се прави на такъв? И един въпрос работниците от Нефтохим, когато ЗАТВАРЯХА големи предприятия в страната ЗАЩО не подкрепяха засегнатите??? Сега се сетиха, когато и тяхната *** се срина...и как да няма пари Лукойл за обезщетения, да ги СЪДЯТ!
50
6
 
35
 
! Отговори
КОРАБОСТРОИТЕЛ преди 13 години
Защо ли ми звучи познато... и при нас уж всичко беше ОК, уж плащаха заплатите навреме, ама всичко се оказа един голям театър! Дано колегите от Нефтохима не попаднат в нашето положение, че още имаме да взимаме пари, ама вече 12 години не сме получили и стотинка.
49
4
 
46
 
! Отговори
Моряк преди 13 години
Споко,морето е близо ще ловите РИБА.
48
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека сега и Бургазлии усетят какво е да се закрие една рафинерия. Благодарение на престъпни български и руски интереси беше унищожена рафинерията в Плевен. Сега е ред тя да бъде възстановена, а тази в Бургас руснаците да си я разглабят и да си я носят обратно в Русия.
47
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
съдия написа : Интересно кого обвиняват за случващото се ако не работодателите си. Когато някои стреля по мен изобщо не ме интересува кои му е дал пушка! В случая правителството иска да ни остави без работа и изобщо не ми дреме кои му бил виновен на правителството! Що не проверят лицензите на ИПОН, СИ-Банк? Защо узаконяват лифтовете на Юлен? Хранели били Банско, Бургас да не е по-малък от Банско?
46
9
 
51
 
! Отговори
Я , па тия.... преди 13 години
Що не протестираха , кога се вдигна цената на бензина ....ами сега , когато далаверата свърши???!Айде , у лево.....
45
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Инфо:Административен съд София град спря изпълнението на решенията на Агенция Митници за лиценза на "Лукойл" 01 август 2011 | 13:46 | Агенция "Фокус"Начало / Съдебна властСофия. Административен съд София град спря изпълнението на решенията на Агенция Митници за лиценза на "Лукойл", съобщиха от съда. С определения от днес по две дела - 6812/2011 и 6813/2011 Административен съд София град спря предварителното изпълнение на Решение 527/22.07.2011 г. и Решение 528/22.07.2011 г. на директора на Агенция Митници, с които беше отнет лицензът на Лукойл Нефтохим Бургас АД. Делата са образувани по жалба на "Лукойл". Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК. Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз. Съобразил е също така и обстоятелството, че са сключени договори с Холдинг БДЖ ЕАД и Столичен транспорт ЕАД, по силата на които жалбоподателят е доставчик на дизелово гориво. Представено е и писмо от Бългериан Авиейшън Груп, видно от което не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.Определенията подлежат на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването им на страните.Делата ще бъдат разгледани по същество от Административен съд София град на 31. 08. 2011 от 9.00 часа.
44
4
 
35
 
! Отговори
В преди 13 години
САМО НАФТА ОЛЕ !!!
43
2
 
37
 
! Отговори
levski_bs преди 13 години
тези измервателни уреди да се монтират да не зависи от работещите в нефто завода а от началниците