Забрана в Кюстендил: Ромите да не гласуват в допитване за кмет

Местният референдум решава да се кандидатира ли Паунов за нов мандат
Обновена: 6 юни 2015 07:34 | 6 юни 2015 07:30,
63
Забрана в Кюстендил: Ромите да не гласуват в допитване за кмет
Снимка: архив Булфото

Ромите в Кюстендил няма да имат право да гласуват на предстоящия местен референдум за кмет. Допитването е насрочено за 5 юли и гражданите трябва да отговорят на въпроса дали сегашният кмет Петър Паунов (дясна коалиция) да се кандидатира за трети мандат.

"Многократно в кюстендилския ромския кв. „Изток“ са констатирани корупционни изборни практики и нарушения на честността на вота, които твърдо смятаме за неприемливи и вредни за цялото общество." Това е официалният мотив, с който местната дясна коалиция изхвърля малцинството от допитването, пише в. „Труд”.

Макар то да се нарича референдум, на практика е избор за кмет преди вота през октомври. Организира се от дясната коалиция, в която влизат 14 партии. Де юре е социологическо проучване и не е нужно разрешение от държавата за провеждането му. Затова и организаторите могат да го проведат както си искат.

Наскоро кметът Паунов съобщи, че мероприятието ще струва не повече от 800 лева и за него няма да се похарчи и стотинка обществени пари.

Още по темата
Жителите на Кюстендил, които не са роми, са около 60 000. Ще се гласува в 90-95 секции - в училищата в града и в по една секция в селата, каза общинският лидер на СДС Анелия Мандалска. Няма никакъв проблем с "бюлетините".

"Ще купим 6 топчета хартия и на принтер ще извадим необходимия брой бюлетини, които ще се попълват саморъчно от всеки участник в допитването. Не ни трябва никаква печатница. Разчитаме на активното участие на гражданите", каза Мандалска. Изборният ден ще започне в 6,30 ч и ще приключи в 20,30 ч. Секционните избирателни комисии ще са от двама доброволци.

След новината, че циганите ще бъдат зачеркнати от гласуването за кмет, не последва никаква реакция от тяхна страна. Ромски лидери казаха пред „Труд“, че повече ги интересува кога техният именит съкварталец Сашо Кръстев-Яо ще отвори обществената баня в квартала, която взе на концесия.

Ромското изключване идва на фона на все още неутихналата голяма болка на местните – депутатът от ДПС

Александър Методиев–Бат Сали, влезе в парламента от избирателния район на Дупница и Кюстендил. 800-те цигански гласа, които той получи миналата година от региона, се оказаха достатъчни да стане депутат.

Обидени, кюстендилци и дупничани правиха митинги и искаха промени в законите. "Уви! Пращахме писма и искания до всички инстанции. От никъде не дойде отговор. А дали Бат Сали вече е забравен за Кюстендил, ще се види", изказа се загадъчно шефът на общинският съвет Иван Андонов.

Самият депутат Методиев не дразни излишно кюстендилци, идва рядко, но само в махалата


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така , трябва да бъде. Както в Франция , там гласуването е направено , така сложно , че ако си неграмотен , няма как да попълниш , защото трябва да го прочетещ и разбереш , за кой трябва да гласуваш
14
3
 
20
 
! Отговори
Дай Боже да стане преди 9 години
Ако този ТЕСТ сполучи, това ще е началото на истинското преобразуване на България. Страхувам се, че сега разни купени социолози, политолози, внесени отвън комитети и комитетчета ще зареват. Те ни дебнат на всяка крачка да не си искаме правото на добър живот. Важното е власта да не играе по тяхната антибългарска ***. На Българската власт са и вързани ръцете от Евросъюзни закони и закончета, решения. Затова остава самото общество да ке организира, а власта да се не меси.
13
2
 
9
 
! Отговори
Нарин преди 9 години
Че то всичл кметове са почти такива разликата им е няколко милиона
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И защо изтрихте коментара на Сократис?
11
2
 
36
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
СПОРЕД МЕН Е ВЗЕТО ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ.
10
10
 
3
 
! Отговори
булгарише МАНГО преди 9 години
Майко...глаадна съм!
9
19
 
5
 
! Отговори
koko преди 9 години
Стига популизьм! Паунов загроби Кюстендил. Кьде ли е пркуратурата?
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива кметове трябват на България Благодарение на ромите демокрацията е компрометирана в България няма честни избори те са купени и фалшифицирани Трябва образователен ценз да се въведе и силно ще се ограничи силата на купения вот на политическата мафия не и изнася тогава каква възможност остава на хората да си върнат държавата протести бунт въстание От този кмет да се поучат и министър председателя настоящия и бедещите! Не трябва купените неграмотници да ни определят съдбата
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече приключихме работата по реколтата от един ягодов масив и болшинството от берачите бяха от този контингент.За четири седмици не успях да ги накарам да си носят личните карти за да им направя краткосрочни граждански договори за парите които им даваме-оправданието беше,че ще им спрат помощите-т.е получават и помощи и надници от нас.Почти всички са си спрели децата от училище и искаха и те да работят,но ги отпратих на следващия ден с цената на кавги и заплахи.Тези *** НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ
6
2
 
18
 
! Отговори
БУЛ ТРАС преди 9 години
Еднопосочен билет до Сирия би решил редица проблеми не само в кюстендилският квартал Изток
5
10
 
10
 
! Отговори
? преди 9 години
А българите които са по *** да не ги объркате.....
4
1
 
14
 
! Отговори
ами преди 9 години
До АнонименНяма нужда от това,само като го погледнеш и няма как да не разбереш/дето се казва,от баира си личи!
3
3
 
10
 
! Отговори
Mohican преди 9 години
До 1Ами то си пише, няма нужда да мирише :)Многократно в кюстендилския ромския кв. ИзтокЩом си от "Изток" или там разните му улици и т.н. - значи няма да гласуваш ;)
2
7
 
8
 
! Отговори
знайко преди 9 години
на к,ъв език пише тая *** бе,та се имат за чужденци?!?!?!?
1
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има само един път за борба с тях - спиране на помощи и забрана на доживотнита професия майка и социално слаб.