Ром без дом в "Максуда": Мисля да се гръмна и да се спася!

Никой от ромите не е подал молба за настаняване в общинско жилище
21 авг 2015 08:45,
167
Ром без дом в "Максуда": Мисля да се гръмна и да се спася!
Снимка: Булфото, ахрив

"Влязох под един навес, но все пак бях навън. Мисля да се гръмна с пистолета и да се спася. Имам захарна болест", разказа Георги, който е в инвалидна количка и чиято къща бе първата съборена във варненския квартал "Максуда".

Той се зарече с жена си да пуснат молба за настаняване в общинско жилище.

Близо 60 постройки в ромската махала бяха разрушени вчера. Причината e, че те са незаконно издигнати върху частна земя, а собствениците искат да влязат във владение и заплашват Община Варна да я съдят в Страсбург.

Още по темата

Хората, които да вчера са обитавали квартала все още не знаят къде да отидат и тази нощ спаха на открито, разказва Нова тв.

Повечето от тях от рано сутринта събират останките от къщите си. Осем деца са спали в гараж, защото не са имали къщи, където да се настанят.

По думите на кмета на раойн "Младост" Христо Христов от миналата година, когато влизат в сила заповедите за събаряне на постройките в квартал "Максуда", никой не е подал молба за настаняване в общинско жилище.

В същото време близо 800 молби на самотни и многодетни майки, на самотни хора стоят неразгледани в район "Младост".

Ромите обясниха, че често идват хора от политически партии, за да ги призовават да гласуват за тях.

"Само по физиономия ги знаем. Гласуваме под номера, който ни кажат, взимаме си парите и това е", разказа жена от квартала.

"Никой не е идвал при нас. Нямаше уговорка. Казаха ни, че ще ни съборят. Знам, че ще ни съборят. Това не е общинско място, това е частно място. Ние го знаем от години, но няма къде да отидем", обясни още Георги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
silueti преди 9 години
Ден след ден все повече съчувствам на тези хора. Изправени са до стената - като нас.
38
2
 
0
 
! Отговори
COBA преди 9 години
АМАЛИПЕ
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не искат да спазват законите и отстояват статуквото.
36
7
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
аз теб не те приканвам да помогаш,а само истинските братя и сестри Християни,ако мога и 10 катуна ще приюта,помагам на толкова колкото Бог ми дава сила.За всеки човек на тая земя има предостатъчно и храна и облекло и земя за домове,НО за алчноста на всеки човек няма нищо достатъчно Н.Мандела.
35
3
 
12
 
! Отговори
до 49 преди 9 години
Когато турците нахлули в Търново,местните вместо да помагат на войската тръгнали на шествие начело с Евтимий да се молят за заблудените души на ...турците!А те им режели главите!А когато един войник посегнал към главата на Евтимий,началника му не му дал с думите:"Не закачай папаза,той е полезен!"Разбра ли за какво става дума,недомаслен християнино!?Господи,спаси ни от ***!!!!!!
34
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ще им помогна да осъдят Б ЪЛГАРИЯ
33
25
 
6
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Те са ХОРА като мен и теб създадени по Божии образ и подобие,а Християните сме призвани да помагаме на бедните и страдащи хора независимо от тях етнос пол и религия,нас ни оценява само Господ Исус Христос друг микой,и Аз призовавам всички братя и сестри Християни да им помогнат и се моля на Исус със също да им помогне наглите и безбожни дяволски слуги чиновниците-политиците ще си го получат а също и онези,който одобряват техните постъпки.Бог забавя дава ви време да се покаете и ако не ги наказва
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 133 коментара са останали само 64 с моя ............
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
63,ти си интегриран и образован човек,тези същества там не знаят на кой свят са,ние сме хората които трябва да ги променим защото те сами не могат,не е решение събарянето на къщите им срещу зимата,това е сплашване за изборите и нищо друго.Къде е дългосрочната програма за интеграцията на тези хора ? Къде са средствата отпуснати от ЕС за тези хора - откраднати са .
30
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е толкова подло и варварско,спрете с издевателствата над тези хора,престанете да ги използвате в мръсните си игри.
29
32
 
6
 
! Отговори
Жалки медии преди 9 години
Няма ли Християни във Варна да помогнат на тези бедни бездомни хора,помогни им Господи Исусе Христе и въздай на безбожните чиновници за безобразието към тези бедни хора!!!Във вечния Ад е пълно с безбожници,не се гордейте с безобразията си.
28
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега когато събориха пет капандури по добре ли се чувствате,отмъстени ли сте ?Съборели къщата на инвалида а големите ПАЛАТИ в Максуда си стоят непокътнати и също толкова НЕЗАКОННИ.Това е най *** нещо което може да се направи ,как можахте да оставите хората срещу зимата на улицата ,как ? Така само ще се засили крими контингента,това не е решение,това е изнудване и сплашване на останалите за да гласуват за ГЕРБ.Цялата махала е незаконна а се събарят къщи избирателно
27
0
 
29
 
! Отговори
Нема страшно ,бе... преди 9 години
Това са потомствени катунари .Свикнали са да живеят на палатки и под чергилото но каруцата .Затова не искат и нови общински жилища!
26
0
 
40
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Мани, мани, за малко да се разплача, като четох статията.
25
0
 
5
 
! Отговори
neboko fen преди 9 години
Общинските структури бачка само, когато са под заплаха и ако някой е умрял и няма как трябва да се симулира дейност.
24
0
 
5
 
! Отговори
Рънте преди 9 години
Абе професоре, какви са тези жилища за по 360 000 ?
23
0
 
23
 
! Отговори
Друго е жалкото преди 9 години
На много места в България има самонастанили се роми върху частни парцели, но става въпрос за парцели от по 1-2 декара, на който те са си построили копторчета.За разлика от случая в "Максуда", собствениците на тези парцели са обикновени българи, старци или по-млади хора от село, които нито имат знания как да стигнат до съда в Страсбург, нито разполагат с пари да наемат свестен адвокат да защити правата им. Те разчитат на родната ни полиция и на общинските власти, но не получават помощ от тях.
22
1
 
18
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
А пистолета дето щял да се гръмне с него, дали е законен?
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Днес.бг",Защо коментар 86 не е изтрит?!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Днес.бг",Защо коментар 68 не е изтрит?!За СЕМ ли плачете?