Ром без дом в "Максуда": Мисля да се гръмна и да се спася!

Никой от ромите не е подал молба за настаняване в общинско жилище
21 авг 2015 08:45,
167
Ром без дом в "Максуда": Мисля да се гръмна и да се спася!
Снимка: Булфото, ахрив

"Влязох под един навес, но все пак бях навън. Мисля да се гръмна с пистолета и да се спася. Имам захарна болест", разказа Георги, който е в инвалидна количка и чиято къща бе първата съборена във варненския квартал "Максуда".

Той се зарече с жена си да пуснат молба за настаняване в общинско жилище.

Близо 60 постройки в ромската махала бяха разрушени вчера. Причината e, че те са незаконно издигнати върху частна земя, а собствениците искат да влязат във владение и заплашват Община Варна да я съдят в Страсбург.

Още по темата

Хората, които да вчера са обитавали квартала все още не знаят къде да отидат и тази нощ спаха на открито, разказва Нова тв.

Повечето от тях от рано сутринта събират останките от къщите си. Осем деца са спали в гараж, защото не са имали къщи, където да се настанят.

По думите на кмета на раойн "Младост" Христо Христов от миналата година, когато влизат в сила заповедите за събаряне на постройките в квартал "Максуда", никой не е подал молба за настаняване в общинско жилище.

В същото време близо 800 молби на самотни и многодетни майки, на самотни хора стоят неразгледани в район "Младост".

Ромите обясниха, че често идват хора от политически партии, за да ги призовават да гласуват за тях.

"Само по физиономия ги знаем. Гласуваме под номера, който ни кажат, взимаме си парите и това е", разказа жена от квартала.

"Никой не е идвал при нас. Нямаше уговорка. Казаха ни, че ще ни съборят. Знам, че ще ни съборят. Това не е общинско място, това е частно място. Ние го знаем от години, но няма къде да отидем", обясни още Георги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Днес.бг",Какъв е този коментар 61 ?!Защо не е изтрит?
18
1
 
10
 
! Отговори
Батман преди 9 години
Ам чи от къде пари за пистолет ?????? Май от помощите ще си го купи.....
17
0
 
20
 
! Отговори
Професоре, професоре преди 9 години
Има само един единствен начин за интегриране на такива - лишаваш го от всякакви помощи и каквито и да било други бонуси, след като в наличност има работа, която той (тя) може да върши. Има земеделска земя, има обезлюдени села, в чиито къщи те могат да живеят, като си плащат и наем, и сметките за ток и вода.Ако не желае да приеме този модел на живот, има само два изхода - или умира като куче /защото, ако краде, да бъде наказван жестоко/, или става хрантутник на наш гръб /както е сега у нас/.
16
0
 
2
 
! Отговори
Варненьец преди 9 години
Това няма как да стане на територията на Варна. Темата е много дълга за коментар тук но ти трябва или да си доста глупав за да вярваш че в града ще им направят комплекси или си провокатор :)
15
0
 
2
 
! Отговори
Професор преди 9 години
А така. Сега се радвайте. Ха Ха!
14
0
 
2
 
! Отговори
Професор преди 9 години
Изграждането на "миникомплекси със социални жилища" за социално слаби и многодетни семейства ще бъдат изградени със средства от общинския, националния бюджет и финансиране по проекти. На каква стойност е тази част от програмата обаче от документа не става ясно. В същото време изненадващо точно е посочена сумата от "3 595 190 лв. и 9 ст.", която ще бъде вложена в строителството на 100 постоянни жилища за ромски семейства. В тях трябва да бъдат настанени хора от кварталите "Аспарухово", "Максуда" и "Владиславово", които в момента обитават незаконни жилища или такива, които предстои да бъдат съб
13
0
 
16
 
! Отговори
ьь преди 9 години
Как така все ще се гърмят, бесят, палят пък до сега нито един случай не съм чул да има. Ако мине трика, мине ако ли не, пак ще пробват.
12
2
 
1
 
! Отговори
Професор преди 9 години
Статия от Април 2015 в медията на Прокобиев :Община Варна е разработила допълнителни мерки за интегриране на ромите и други уязвими социални групи в града до 2020г. Това става ясно от "Проект за приложение към план на общината за интегриране на ромите и други граждани, живеещи в сходна на ромите ситуация 2014 - 2020 г.", който беше публикуван вчера.Той предвижда в следващите пет години да бъдат осигурени постоянни жилища на най-малко 100 ромски семейства, да бъде създадена система за медицинска помощ на малцинствата в близост до районите, където те живеят, да се организират обучения за
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ei tui pak da se radvash na chujdo neshtastie, napravo sie Tabu! BG pogovorka!Nee vajnoto az da sam dobre, vajnoto e komshiqta da e zle!
10
0
 
28
 
! Отговори
BG преди 9 години
E... си наглостта - значи, знаели че мястото е частно но си строили къщурките щото нямало къде да отидат ?!?! Ами аз що не взема да отида в двора на резиденция Бояна (то там пък си е и държавно) и да си вдигна една барачка щото и аз няма къде да отида :))))Тия м.... да са чували за едно нещо което се нарича закупуване на място ?!?! Значи българите ще плащат за терен скъпо и прескъпо, а тия си строят където им скимне ! А бе, БХК - това не е ли ДИСКРИМИНАЦИЯ ?!?!
9
1
 
6
 
! Отговори
Професор преди 9 години
Сега ГЕРБ ще обере гласовете на българите а ДПС на ромовете и след изборите Бостана ще процъфти. Така е по лесно. Няма смисъл да се създават партии и да се пръскат пари по нови лидери като Бюреков и Яре Ярев. После трябва на всеки да се осигури добро работно местенце.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дайте ги на Dove или Тео те ще ги настанят на топло за зимата
7
1
 
22
 
! Отговори
A такааа!... преди 9 години
Полицията веднага да гжо арестува този за незаконно притежание на оръжие!!!Тъкмо ще му реши квартирния проблем :-D
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До LaSombraстига с тези жилищни комплекси ... на градът му трябват паркове! да строят жилища към Аксаково .. а и мястото там е за интермодалният терминал - нова ЖП и Автогара в едно
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSE PAK RESCHENIE IMA DA GI NASTANQT C NQKOI PRAZEN XOTEL NA KOMUNQGITE KOITO ZABYRKAXA TAQ KASCHA
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименте сами са знаели отговора за успешна интеграция...а колко комисии и органи харчат пари, да го открият
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И нека бъде пример за другите роми!
2
0
 
13
 
! Отговори
LaSombra преди 9 години
Наистина там гледката е страхотна и ако наистина земята е частна, има огромен потенциал за строеж на хотели или затворени жилищни комплекси.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво! ако наистина го направи тоеа ще е най-доброто дело в живота му!успех в начинанието!