Страсбург към България: Къде са ромчетата от "Максуда"?

Европейският съд бил сезиран за вчерашната акция от родни НПО-та
380
Страсбург към България: Къде са ромчетата от "Максуда"?
Снимка: БТА

Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда".

Това е станало в последния момент - 19 август, понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си, съобщи пред БНР адвокат Даниела Михайлова от организацията "Равни възможности".

Още по темата

От НПО-то са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки в "Максуда".

Именно питането на Михайлова до Европейския съд по правата на човека спря бутането на незаконните къщи в Гърмен.

"Администрацията във Варна и в район "Младост" не даде информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в "Максуда", включително и на засегнатите хора. Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен", обясни адвокат Михайлова.

Тя каза, че по отношение на писмото си до Страсбург вече има и обратен отговор.

"Получихме факс, с който бяхме уведомени, че българското правителство е задължено да отговори на два въпроса по отворения в Европейския съд случай. Тези два въпроса са следните: Какви специални действия са предприети, за да се настанят децата, които са засегнати от разрушаването на къщите, и дали тези действия включват разделяне на децата от техните родители", разясни Михайлова.

Илиян Ризов, председател на Сдружение "Съучастие", което помага в разрешаването на проблемите чрез медиатори и здравни посредници в ромската махала "Максуда", потвърди информацията, че жената на работника, който загина при разрушаването на хотел в комплекса "Слънчев ден" е останала без дом след събарянето на постройките вчера. По думите му тя е настанена заедно с децата си в Специален учебно-професионален център (СУПЦ).

Според Ризов много хора са били изненадани от акцията. "Имаше хора, които са на работа, и се прибираха към обед. Може би за различните къщи е било различно, но те не бяха предупредени точно за този ден", добави той.

Събарянето на незаконните постройки в ромската махала "Максуда" ще продължи след няколко дни, зарече се обаче кметът на Варна Иван Портних. Вчера там бяха съборени 47 незаконни къщи.

"Събарянето беше спряно, защото се натрупаха доста отпадъци в самия район от съборените бараки до момента. В тези постройки, около десетина, които останаха, има много покъщнина, хората помолиха да им се дадат няколко дена. Сами поеха ангажимент да изнесат нещата си и процесът да продължи", обясни Портних.

Според него процесът по събарянето вчера е минал спокойно, благодарение на съдействието на социалните работници, медиаторите и БЧК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
18
 
! Отговори
с преди 9 години
С изпращането на ромите в Хелзинки ще се решат три проблема. Тяхната участ. Проблема с купуването на гласове и подобряване генетично на финланците. РЕФЕРЕНДОМ да спасим ромите като ги изпратим във Финландия.
144
1
 
14
 
! Отговори
i преди 9 години
с грижа Европа да приьти и ромчетата и родителите им и целите фамилии. Най-добре хелзинският комитет да ги заведе в Хелзинки . Нали европа е обединена да се попитат ромите искат ли да ги приютят там.
143
4
 
13
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Ако докопам тази М.... ще я стисна за вратлето, докато се сети че е българка.
142
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грижат се за ромчетата, защото това е Европа.За ваша голяма изненада Европа е загрижена за децата "дори" и да са ромчета, ясно ли ви е или не може да ви влезе в главите.Искате Европа ама сте много ,мно-ого далече.
141
3
 
32
 
! Отговори
план преди 9 години
"Страсбург към България: Къде са ромчетата от "Максуда"?"А що не питат какво стана с децата от Лесидрен, убити от "ромче".Знам, не влиза в планът за унищожение на българите!
140
4
 
24
 
! Отговори
Бобо преди 9 години
Браво,браво.....кеф.Орангутаните по дърветата къщи им не трябват.
139
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се наложи и да се приеме австрийския закон за финансиране на НПОТата и религиите. Тоест забрана да се финансират тези организации от чужбина и от чужди организации включително и австрийски с чуждо участие. Всяка сума получена да се обявява и осчетоводява на момента. Измислили са го австрийците, само трябва да се препише ...
138
2
 
32
 
! Отговори
Българин в България преди 9 години
Дайте адреса ще ви ги пратим за наша сметка и даже храна за из път ще им осигурим.
137
6
 
6
 
! Отговори
до: FBI преди 9 години
впрочем тодор живков не трябваше ли да е в затвора за пзлоупотреба с власт
136
3
 
11
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Тодор Живков е виновен , вместо да Програма за кастриране на Ромските бикове той се занимава с Проект Възродителен Процес , тоест едното за сметка на другото
135
0
 
19
 
! Отговори
seira преди 9 години
До НПО 185:МОЖЕ!БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИ САМО ХРИСТИЯНИ И ДА ОЗЕМЛЯВА САМО ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ!!!НЯМА НИКАКВА ЗЛОБА И ЕГОИЗЪМ!КОЙТО ИСКА ДА СЕ ЗАСЕЛИ ЗАВИНАГИ ДА СЕ ПОКРЪСТИ И ДА КРЪЩАВА ДЕЦАТА СИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА!!!
134
2
 
36
 
! Отговори
Българин преди 9 години
В Русия живеят руснаци. Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в Русия трябва да говори руски език и трябва да уважава и спазва руските закони. Русия не се нуждае от малцинствата. Малцинствата се нуждаят от Русия.В България живеят българи. Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в България трябва да говори български език и трябва да уважава и спазва българските закони. България не се нуждае от малцинствата. Малцинствата се нуждаят от България
133
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 131 По-лесно и безопасно е да се изказваш за бензина, детските площадки, магистралите, лентичките и декоративните храсти. Идват избори, а ромлянските гласове са поне 700хил. и много лесно се продават.
132
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами в Страстбург са вече ромчетата и в Амстердам и в Копенхаген и Мюнен
131
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До любоАбе Любо, индианците са имали култура, не само са крали и са си продавали задниците.Американците са ги изтрепали за да им вземат всичко.Те сега така се опитват да завземат и останалите народи, ама не знам дали ще им се получи...
130
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам всеки хрантутник в която и да било НПО да си вземе по няколко от тия роми в дома си.
129
1
 
19
 
! Отговори
avraam преди 9 години
Koga shte se izgoniat vsi4ki NPO...........????????
128
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НПОЩе се радвам да ги настаниш у вас. Ще дойда да цъкам от изумление.Но що искаш да ги настаня вкъщи? Мисля, че си лицемерно НПО. От тия, на които плащат да ръсят глупости.Като всички НПО-та де...Ти кой си (лично) Иванчо, или Марийка?Но който и да си, .... сещаш се какво е мнението ми за теб, след като ти не искаш да поемеш пасивите, а ме караш мен.Да ти кажа ли моето пожелание за теб? Нямааааа.... щото едни мишленца ще ме изтрият, както им е казал феодала им.
127
34
 
1
 
! Отговори
НПО преди 9 години
Как може толкова злоба и егоизъм бе българи?А не можеше ли да се настанят ромите (и бежанците които са като в концлагер) в обезлюдените села...Толкова много празни къщи има.Да се оземляват- толкова пустеещи земи има...И те са хора.
126
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 183Тая Михайлова от това се храни. Ако й спрат парите - ще млъкне, вЕрвай ми.