Коя е общината с най-висока средна заплата в страната?

2178 лв. е била средна заплата за община Челопеч за 2017 г.
Обновена: 2 юни 2019 20:45 | 2 юни 2019 17:32, Екип на Investor.bg
96
Коя е общината с най-висока средна заплата в страната?
Архив: Булфото

Коя е общината с най-висока средна заплата в страната? Данните за заплатите на ниво община у нас не се публикуват, а трябва изрично да се поискат от Националния статистически институт (НСИ). Ето и част от анализа на икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

Данните са за заплатите по общини за 2017 г., защото данни за 2018 г. все още не са налични. Лидерите по заплати са сравнително малки общини, в които има големи работодатели – в енергетиката или добивната промишленост.

Тези големи компании дават високи заплати и в същото време доминират тотално местния пазар на труда, тоест голяма част от работещите на територията на общината работят именно в тях. Това е толкова силно изразено в община Мирково, че това е единствената община, за която нямаме данни за средна заплата, тъй като данните са конфиденциални.

Най-високата средна заплата в България за 2017 г. е регистрирана в община Челопеч – наличие на голяма добивна компания и съответно 2178 лв. средна заплата за общината. След това са Козлодуй, с ядрената централа – 1790 лв. средна заплата за общината.- Раднево и Гълъбово с големите компании в енергетиката имат средни заплати от съответно 1657 лв. и 1610 лв. Веднага след тях са Пирдоп - с 1562 лв. средна заплата (отново наличие на голяма добивна компания) и Девня - с 1442 лв. средна заплата (силно изразен индустриален профил).

Столицата София се нарежда на 8-о място през 2017 г. със средна заплата от 1433 лв. За разлика от много други икономически класации, тук община София няма как да бъде лидер, тъй като икономическият профил на столицата е много разнообразен и макар заплатите да са високи, те не могат да догонят средните нива на заплащане в някои малки общини, където огромната част то наетите са в енергетиката или добивната промишленост.

Веднага след София в класацията идва Панагюрище (9-о място) със средна заплата от 1285 лв. през 2017 г. Отново пример за община с голяма добивна компания, която излиза в челото. Другите примери в топ 20 вече включват общини с индустриален профил – обикновено близо до големия град и с развита индустриална зона. Такива са Костинброд, Елин Пелин и Божурище, в близост до София, Суворово, Аксаково и Белослав, до Варна и Марица до Пловдив. Всички тези общини са със средна месечна заплата в рамките на 1000 – 1200 лв. за 2017 г.

Общият поглед към общинската карта на заплатите позволява много ясно да се откроят както водещите икономически центрове, така и районите, които изпитват сериозни трудности. Разликите между Северна и Южна България също могат лесно да се видят. На юг се формират центрове с по-високи заплати около София и Пловдив, а на следващо ниво и около Стара Загора и Бургас. Центрове, които са добре свързани и реално могат да си влияят положително. Към тези големи градове прибавяме и добивната промишленост в малките общини в Средногорието.

На север единственият център на високи заплати около голям град е Варна. Другите примери като Севлиево и Летница, например, са хубави, но те не могат да повлияят в по-голям мащаб на картата на север. Проблемите на север не са просто наличието на обезлюдяващи се общини в Северозападна България, а липсата на силни икономически центрове, които да си влияят взаимно. Някои от големите градове на север като Плевен, всъщност губят хора и не предлагат високи заплати.

Всъщност ако се вгледаме в картата, ще видим, че по-голям клъстер от общини с ниски заплати може да бъде намерен и на юг, особено около Благоевград. Преди година имаше дискусия защо заплатите в област Благоевград са толкова ниски и сравними с тези в област Видин. Общинската карта дава ясен отговор.

В община Благоевград заплатите не са чак толкова ниски, но ситуацията в съседните по-малки общини е силно влошена. По-малко от 1/3 от работещите в област Благоевград работят в областния център. Всички останали са в съседни общини, където заплатите са сред най-ниските в страната.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стотици хиляди хора са се отказали да търсят, защото не могат да намерят или търсенето им излиза много скъпо от неуспешни конкурси с 100 кандидата но само 1 успява. Накрая са с 0 лева но не се отчитат
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е лошо в София, селяни не идвайте тук! Много станахте.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега има много възможности за собствен онлайн бизнес.Може да се работи чрез собствена фирма или просто като самонаето лице. Чрез тези възможности много млади и способни хора стават независими от държавите и на практика се превръщат в граждани със международен статут. В момента в който доходите от този тип дейност преминат определен праг човек получава пълна свобода да пътува по света.Можеш едновременно да работиш и да пътуваш. Достатъчно е да имаш лаптоп, смартфон, интернет банкиране.
17
6
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Лъжете! Видин е най-добре! След него-Монтана, Враца, Плевен....Откакто Баце погледна с две очи съм този край, сме дбре! Ново учебно заведение се откри във всеки по-голям град, обучаващо по действително нужни професии , облегчения се дават при регистриране на фирми, гратисен период 5 години за плащане на данъци, за фирми, които произвеждат и изнасят, а и всичко, покрай регистрацията на фирмата, скици, визи и всякакви разрежителни тук е безплатно! И няма арендатор, с повече от 5 хиляди декара обра
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и безработни по докуМенти, но си има доход чист 2000?. на месец. Такива в София са много и то баби пенсионери.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София била на осмо място по заплати ми защо тогава всичко от провинцията бяга там
14
4
 
16
 
! Отговори
Плевен е много ЗЛЕ преди 5 години
Извадка от статията ,, Някои от големите градове на север като Плевен, всъщност губят хора и не предлагат високи заплати. ,, ! Без преувеличение Плевен е загинал ! Ако не се вземат мерки , няма да го има !
13
5
 
13
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
Абе защо в страната на Андрешко темата е все къде взимат най-високата заплата, а не къде се работи най-много !?Та да питам, има ли някой мераклия да ме замести да мие чиниите, или ще чака да му занеса лятото заплатата,...ама друг път !
12
6
 
17
 
! Отговори
ЦК на ГРОБ преди 5 години
За завършек на деня, статия колко сме богати!
11
20
 
16
 
! Отговори
man преди 5 години
Мрънкачи бол, иначе молове,хотели, кръчми преливат. В Гърция ври от Българи. Бедняците реват в днес.бг, но сте малцинство
10
2
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Така е,колега,безспорно. Просто искам да кажа,че там не сме цъфнали и вързали. Няма как да живееш много охолно. Има българи на запад с висок стандарт,но са малко(лекари,инженери,фирмаджии)
9
4
 
33
 
! Отговори
Трагедия преди 5 години
Кой е най богат от най бедните и то в най бедната държава. За какво ги правите тези класации? Питайте правителство да ви покаже план, как да стигнем другите държави в Европа, че сме последна дупка на кавала, ама много далече и от предпоследните Румъния. По цени на хранителни стоки сме се изравнили, но по цена на тока сме в топ 3, на най скъп ток.
8
8
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Чакай да не стане да взимат в чужбина такива пари. И там си е гърч и ако не си висококвалифициран и работещ по специалноста ще има да чакаш. Всичко е мит и тези които са навънка ще потвърдят хората. Не сме на едно ниво по заплащане с местните жители. Като платиш наеми, разходи ,метро телефон,,храна и като теглиш чертата остава едно нищо ама да се каже ,че са в Англия,Испания,Гърция...
7
7
 
19
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #6, и в Софето масовата заплата трудно стига 1000 лв., освен, както посочи колегата по-долу, ако не си връзкар или нечия любовница.
6
2
 
30
 
! Отговори
тТт преди 5 години
Това са заплати бруто, нали? Преди данъци? Т.е. отново стъкмистика от НСИ...
5
11
 
33
 
! Отговори
... преди 5 години
Пълни глупости. В чепеларе над 2000 лв. На кого ги обяснявате тия бре? :D Сайт за фалшиви новини.Българина масово работи за около 500-800 лв. Само в софето взимат над 2000, но там живота е по скъп и със заплата от 2000 си бедняк и два връзваш двата края.
4
6
 
21
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е "клъстър"?Защо се дават данни за средната, а не за масовата заплата в общините?Ако аз ям свински пържоли, а инвесторбг ядат зеле, значи ли, че всички дружно ядем свинско със зеле?
3
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази заплата от 2000лв. Е за *** работещи за простаци.Истината е в сивия сектор и то земеделие/ тютюн, билки/ фермери, стройтелство/ стига и 10000лв/С 2000лв в София е само за развлечение.
2
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има мутри с заплати десети и стотици хиляди и тнт разни шефове и всичи останали или са безработни или са на 500 800 лв а повечето имат повече езици и образования от шефовете мутри
1
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в тая държава колкото и образования и езици да имаш ако не си любовница или връзкар не си наираш работа и за заплата около минималната и трябва да емигрираш за да вземеш поне няколко хиляди евро в чужбина.А в тия сайтове последно време се пише само за избори а не за заплати и безработни млади и стари.Няма как да се гласува при положение,че млади и стари тук масово са безработни а в чужбина от 2000 евро до над 20000 евро заплати