Караниколов: Следващите 20 дни ще са най-тежки за перничани

Реалният воден обем е 2,6 млн. кубика, това е мъртъв обем
30 дек 2019 10:50,
69
Караниколов: Следващите 20 дни ще са най-тежки за перничани
Снимка: Булфото

Спешни мерки предприема държавата за справяне с водната криза в Перник. Само̀ местното ВиК дружество не може да овладее проблема, стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по bTV.

Още по темата

"Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че е 2,6 млн. Това означава че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

След режима: Шествие и молебен за вода в Перник

За да няма измерване на водните количества „на око” държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми.

Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата.

Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване.

Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои

Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем, каза още Караниколов. Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни.

Същевременно започват работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в района. Около 2,2 млн. лева ще струва изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник, каза още Караниколов.

„Работим за овладяване на основните проблеми на ВиК”, поясни той.

Междувременно в ефира на Нова тв говори и директорът на завод „Стомана“ Константин Стаменов. Той сподели, че обвиненията срещу дружеството идват от доклад на „Софийска вода”, който е направен на 9 декември. „Когато е правен, никой не ни е уведомявал. Ние не сме запознати с изложеното в доклада. Намерихме го 10 дни по-късно. В доклада има 4-5 изречения, които касаят „Стомана”. След като ги прочетете, оставате с впечатление, че вода се излива, без да минава през водомери и без това да е контролирано“, разказа Стаменов. 

„В доклада пише 290 литра в секунда се подават към индустриалната зона през Клон 2. Клон 1 и Клон 2 минават през територията на „Стомана”, но те касаят питейната вода на града. Човек, който не е специалист, като чете доклада, какво ще си помисли? Че тези 290 литра се изливат в „Стомана”. Целият отток от язовир „Студена” е 350 литра в секунда. Ако 290 се изливат в „Стомана”, в следващото изречение се казва, че водата по другия водопровод на Клон 1 отива в напорен резервоар „Могиличен”, който се намира в „Стомана”, което също не е вярно”, категоричен е Стаменов.

Изфабрикуван снимков материал?

Снимковият материал към този доклад не отговаря на това, което пише. Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в „Стомана”. Нашата консумация е на ограничителен режим. Промишлената вода, със заповед на министъра на околната среда, от язовир „Студена” е спряна”, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
е нема страшно преди 4 години
ке пият ракия
35
3
 
5
 
! Отговори
Молебен 2020г! преди 4 години
Господи помогни! Помогни ни Господи -Господи нека има дъжд -Господи дай на племето вода -О Господи!!
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ще се оправят нещатаЕстествено, че ще се оправят. Бойко ще им реши всички проблеми, ще им изгради нов водопровод с държавни пари и скоро това няма да се повтори. Ама те реват и не могат да изчакат 20 дена нещата да се нормализират.
33
5
 
3
 
! Отговори
Ще се оправят нещата преди 4 години
Ще се оправят нещата !Да се вземе поука и грешките да не се допускат повече.отдело пълна ревизия на състоянието на ВИК в други градове , села и тн.
32
7
 
2
 
! Отговори
Перничанина преди 4 години
Другари, само БСП, другари. Смърт на ГЕРБ и всички десни. Да живее партията и другарката Нинова. На нас вода не ни трябва, другари, важното е партията да е добре.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Революцията на сините е пред провал !
30
2
 
7
 
! Отговори
- преди 4 години
180 градусови ъгли сте всички от правителството начело с най главния, който разбира се е 270 градуса.
29
2
 
11
 
! Отговори
555 преди 4 години
ПЕРНИК СПИ , ПОТОПЕН ОТ БЕЗВОДИЕ. ЧЕСТИТО ПЕРНИЧАНИЗАСЛУЖИХТЕ СИ ГО. Още толкова време поне няма да имате вода , но както се казваше БЛАЖЕНИ СА ВЯРВАЩИТЕ. Да ви мажат очите и ушите и друго, пък вие спете !
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простия човек се мъчи докато е жив!
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при целият воден ресурс, с който разполага страната ни, да се стигне до това положение ... не знам, затвор е малко
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно е кой комунист ще е на власт Бойко или друг!Щом са комунисти те само знаят да лъжат и да крадат!Това са фактите.Ако комунистите от БСП са за оценка 2,ГЕРБ са за 2 1/2 по шестобалната система.Това уж било по-малкото зло?!По-малко ама друг път.В НС няма един демократ!Един няма!Всички са комунисти и са на всеки метър вече,а не на всеки километър като едно време.
25
10
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПЕРНИЧАНИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ НИКАКВА МИЛОСТ ЩОМ СИ ИЗБРАХА ГЕРБ КМЕТ И СЪВЕТНИЦИ И ТО НА ПЪРВИ ТУР НА МИНАЛИТЕ КМЕТСКИ ИЗБОРИ!!!!ИНА ЕДНО ПРЕДАВАНЕ ПО ТЛС: ЧУДОВИЩАТА В МЕН! ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ЕПИЗОДИТЕ ИЗЯЖДАТ МЕ ЖИВ ОТВЪТРЕ!ПЕРНИЧАНИ ЗАСЛУЖАВАТ МНОГО ПО-СТРАШНИ НЕЩА ОТ ЕШЕРИХИЯ КОЛИ ДА ПИПНАТ ОТ ВОДАТА КОЯТО ПИЯТ И ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ , ЧЕ ИМА ДАЛЕЧ ПО-СТРАШНИ НЕЩА ОТ ЕШЕРИХИЯ КОЛИ КОЙТО МОГАТ ДА СЕ ПИПНАТ ОТ ВОДАТА!!!
24
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШопоЯ не знам кога на ВАС че ви се стъжни ! Щото това е диверсия не срещу БСП ,а срещу БЪЛГАРИЯ !!! За затвор сте !!!--юКаква диверсия, не ги ли гледаш, че тия от БСП са оставили всичко разбито и 26 години не са барнали нищо. Само кражби и точене от пернишкото стадо комунисти.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май водната криза от Полша стигна и до нас. Дано не съм прав. Тук състоянието на цялата инфраструктура и начинът на използването й (допускащ загуби на вода по трасето, ВЕЦ -ове на всеки 10 километра и т.н.) са допустими само при нормални количества на валежите. При суша цялото това разхищение няма как да продължава.
22
1
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Я не знам кога на ВАС че ви се стъжни ! Щото това е диверсия не срещу БСП ,а срещу БЪЛГАРИЯ !!! За затвор сте !!!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославТи си много зле бе, момче. Какъв Бай Тошко те гони, ти знаеш ли коя година сме изобщо
20
1
 
12
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Когато човек е о.акан до уши но няма смелост и доблест да си признае, че е некадърен, тогва започва да търси причината я в кмета, я в крадене на вода от заводи, я в стари тръби, за да не лъсне истината!!!Агент Клара Дарбишър!ЦРУ!!!
19
1
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
И после герберчетата се цупят като им кажеш, че Гроб и Баш Тиквондур са цоцалисти до мозъка на костите си, хахаха! Които не е изживял цоцализма на Бай Тошко, ще може да го изживее под мъдрото управление на личния му орехоблиз Баш Бай Тиквонии, първи от това тиквено семе! А на дъртите цоцалисти на които им липсва цоцализма, ще могат да си го припомнят и радостно да развяват вместо червени книжки и портрети на бай Тошко, герберчета и портрети на Баш ***!
18
3
 
20
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Започват една подир друга да гърмят системите, защото липсва експертиза и професионализъм!!!Това , че си завършил висше образование в престижен университет у нас или на запад , не те прави по никакъв начин експерт и специалист!!!Животът е жесток селяни прости!Агент Уйли Хоугън!ЦРУ!!!
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко бе!Бойко ще докара една тръба от Сахара и водата ще ръгне из Перник.