ПСС за изчезналите баща и син: Няма шанс да бъдат намерени живи

Може да са затрупани от сняг и да не можем да ги видим, посочи Емил Нешев
10 фев 2020 10:09, Красимир Ангелов
51

Прекратиха акцията по издирването на изгубилите се баща и син под връх Ботев. Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на акцията Емил Нешев от Планинската спасителна служба заяви, че вече няма шанс двамата да бъдат намерени живи.

В продължение на 4 дни планински спасители и доброволци претърсваха района при силно влошени метеорологични условия. И военни се включиха в претърсването, но безуспешно.

Още по темата
"Балканът и условията са изключително сурови, не успяхме да ги открием... Те са се качили до върха, минали са покрай Райското пръскало, били са в 4.10 ч. на връх Ботев, около 20-часов преход са направили", каза за "България сутрин" Емил Нешев.

По думите му бащата и синът са тръгнали надолу с други двама души, решили са да вървят с хора, които познават района. Двойките са се разделили около заслон "Бункера", има подадена отметка от мобилните оператори, където последно са засечени, но именно там периметърът за обхождане е огромен.

"Джендемът е изключително опасен и труден район, което може да се обходи е претърсено. Може да са затрупани от сняг и да не можем да ги видим. Спорна остава информацията за намерения челник, дали изобщо е техен. Със сигурност не са в постройка, проверили сме всичко", посочи Нешев.

Според данните на придружавалите ги други двама туристи, мъжът и момчето са вървели много бавно.

"Това не е бил нормален ход. Все пак са ги изчакали до влизането в горския пояс, където въпреки всичко са се объркали за посоката. Основна причина, според нас, е подценяване на условията в планината. Когато са тръгвали, времето е било прилично и по-топло, но имаше предупреждения за влошаване. Няма сигнали от тях, дори когато са знаели, че са се загубили. Към сегашния момент няма шанс да бъдат открити живи", допълни Нешев.

Той припомни за пореден път, че планината е по-силна от всички и наказва жестоко непознаващите я.

"Те са минали покрай хижа Рай, дори не са се обадили, че отиват нагоре. Можеше да звъннат и в ПСС за съвет", каза още Емил Нешев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До измъквари са товаКакви измъквари бе, говедo? Едното няма нищо общо с другото. Естествено, че си виновен, като тръгнеш по баирите без екипировка при положение, че се знае, че ще се разваля времето
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито ПСС са им виновни за неадекватните действия, нито двамата други човека, с които са се засекли по пътя, за да ги държите отговорни. Едните в трудните условия тези дни от сутрин до вечер влагаха ресурси и си рискуваха собствените животи, другите достатъчно са направили като са ги превели по пътя до гората. Следващия път следващите пак да тръгнат посред нощ в средата на зимата по маршрут, който не познават и без нужната екипировка, пък нека ПСС са им виновни, че не могат да им намерят телата
22
16
 
3
 
! Отговори
измъквари са това преди 4 години
така както е написано в статията ни обяснява че не тия дето са търсили а тия които за били търсени са виновни.Това е все едно да виниш дете че докато му светело червено от светофара то слезнало на платното и ..колата го згазила...ами ако то е тръгнало защото обича червените светещи неща като спомен от НГ елха?Наместо да ровят до посиняване - спасителите се върнали да ни запознаят че търсените баща и син виноивни.Не е намерена евиденция че в тежък момент двамата са си помагали и борили за живота
21
1
 
15
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Жалко за момчето. Отгледано дете, животът е бил пред него...Проклет да е глупавият му баща!
20
23
 
13
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
Да ва ***** у ПСС-то !!! За чий *** съществувате въобще?! Че и смучите пари от държавния бюджет като невидели! Нямало шанс, а ?! Същото дрънкахте преди 2...3.. години за Теодор от Русе. Умрял бил, никакъв шанс нямал, и после бяхте като наакани, когато момчето си слезе само до хижата, в която ПСС пиянстваше и си поръча просто един чай! Помним!
19
3
 
21
 
! Отговори
Дарвин преди 4 години
Дедо ви Дарвин знае най-добре за естествения отбор...
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не познаваш региона, тръгнал си по джапанки посред нощ към върха, правиш се на герой след като си престоял 4 часа горе в Хижата за отдих и виждаш какво време е вече сутринта и тръгваш да слизаш надолу. Айнщайн няма да го цитирам за Вселената.... тя може и да има край.
17
9
 
5
 
! Отговори
случаен минувач преди 4 години
Според мен, тоя лъже. Изглежда ми лъжлив тип.
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти да изкачваш нощно време връх Ботев по пътеки по които има въжета- тоест по пътеки които са на ръба на пропаст...Безценнна Тъпооотия!
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14 Разделят се не по отделни маршрути 4- мата, а са се разделили, защото ония другите двама са били много по добре подготвени от бащата и сина и са знаели местността , а бащата и сина са изоставали и са ги забавяли.
14
18
 
5
 
! Отговори
селския простак преди 4 години
Кой ги знае какво са търсили тия от спасителната служба.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, Бащата не е познавал добре района както каза тоя, и затова се е съгласил да тръгне с другите двама мъже , защо се разделят като слизат надолу? Още една простотия от Бащата!
12
0
 
30
 
! Отговори
123 преди 4 години
Планините са прекрасни ,но искат: добра физическа подготовка; добра екипировка - специфични дрехи ,обувки ;много , ама много познания-това не е да ходиш в парка; техническа екипировка-напр. има GPS, които могат да излъчват SOS сигнали, часове наред/задължителни при зимен преход/. Четете хора ,информирайте се ,за да не съсипвате живота си и този на вашите близки.Може би в медиите трябва да има периодично такива кампании.Самонадеяност+глупост+липса на знание=смърт.
11
3
 
24
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Имат акъл - какво предлагате -да замръзнат всички. Има много опитни планинари , практикуващи екстремални нощни преходи/има дори нощно планинско бягане/ и явно те са били такива.Помогнали са ,съпроводили са ги до горската част , но да остават с тях е просто безумие.Планината не е за аматьори ,особено зимната.Много фитнес маниаци си мислят ,че като имат добра физическа подготовка и върховете са техни-пълна заблуда.Жалко , много жалко ,особено за момчето.
10
4
 
34
 
! Отговори
gosko преди 4 години
историята придобива криминален характер. Значи пристигнали на вр. Ботев във 4 часа през нощта след 20 часа ходене, а после решили да слизат надолу. Ми то на вр, Ботев има възможност за аварийно преспиване, защо не са останали там. Не стига това, ами имало и други, дето вървели там през нощта. Или журналистите не са разбрали какво разкзават, или това е една прекалено нелогична и странна история изпълнена с неадекватни постъпки и действия без обяснение.
9
14
 
19
 
! Отговори
Ghost преди 4 години
И много любопитен въпрос, кои са другите двама дето и те са слизали от хижата по нощите!?!? Разпитани ли са вече за състоянието и поведението на двамата изчезнали?Не ми се говори за реакцията на институциите и жалките ресурси с които разполагат планинските спасители...
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За починалите или хубаво или нищо.
7
42
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия дето са ги изоставили акъл имат ли? Това е като онзи велик алпинист, който остави брат си на сигурна смърт. В планината хората стават вълци.
6
4
 
33
 
! Отговори
До Ghost преди 4 години
А може би трябва да се разследват причините за неговото решение... прекалено неадекватно е! Кое/кой/какво е накарало този мъж да рискува своят и на детето си живот?
5
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори г-н Борисов не успя да ги спаси, въпреки загрижеността Му!