КАТ започва акция и проверки на замърсяващи коли в столицата

Масовите проверки започват в сряда
11 фев 2020 08:30, Ния Христова
74
КАТ започва акция и проверки на замърсяващи коли в столицата
Снимка: БГНЕС

КАТ стартира нова акция срещу коли, които замърсяват въздуха, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Проверките ще се извършват от "Пътна полиция" и Столичния инспекторат.

Газ анализаторите, които бяха закупени преди година от общината и бяха предоставени на КАТ, ще извършват проверките. До този момент уредите бяха използвани само в пунктовете на "Пътна полиция".

„Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони. Целта е да не се допуска коли, които не са в изправност, да се движат по улиците и да замърсяват въздуха. В много райони на града има съвместни проверки на инспектората и полицията за нерегламентирано горене на отпадъци“,коментира Фандъкова.

Още по темата

Днес 10 града осъмнаха с мръсен въздух. В София и Русе беше отчетено най-голямо превишение на фини прахови частици.Според данните на Европейския индекс за качеството на въздуха, освен в София, опасни превишавания на фините прахови частици има още в Пловдив, Велико Търново, Перник, Шумен, Бургас, Горна Оряховица, Видин, Благоевград и Смолян.

Замърсяването е причината от Столичната община да предприемат мерки за справянето с проблема. Гражданите се призовават да използват градския транспорт, вместо личните си автомобили, както и да заменят отоплението на твърдо гориво с алтернативно. Екипи от Столичния инспекторат извършват извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Също така се следят и строителните обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
До а има ли значение:Ами има значение разбира се какво наливаш. Има си вносни премиум горива, които са на цената на западните еквиваленти. За справка дизела и бензина в Холандия са само един вид, няма такива евтини и премиум и цената е 1.30 евро на литър - тук толкова струва "премиум" изборът. Та си направи сметката какво зареждаш за под тази цена... Отделно аргументи като "българина няма пари, затова го остави да маха филтри и да кара на нафта за тир" са меко казано примитивни. КОЛАТА Е ЛУКС!
44
0
 
13
 
! Отговори
men преди 4 години
айде пак почнаха с глупостите. ТЕЦовете кога ше ги проверят КАТаджиите, или те сега с в процес на узаконяване и ревизоро не да ва се пипа? или пэвски, гетгов, ковачки, доган и домусага бият лошо?
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки път като ви спрат на пътя имате право да заснемете всичко на видео с телефона си Няма забрана за снимане на хора на обществено място - особено на държавни служители в хода на обществената им дейност Много хора си мислят погрешно че Конституцията забранява снимането на хора , но не виждат как завършва този чл 32 - '' освен в случаите предвидени със Закон '' Законът за авторското право и сродните им права , чл 13 , ал 2 - разрешава снимането на хора без тяхното съгласие
42
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имайте доверие и респект към полицаите! Това което пишат някои е глупости на търкалета!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Boko boПриятелю , защо мислиш че имаме такава смешна полиция ?Защото ние , гражданите и позволяваме да бъде такава Защото вместо да им търсим сметка на тия примитивни държавни служители , ние , всеки път като видим катаджии в далечината , се свиваме зад волана , дано не ни спрат ... Докато сме такъв страхлив народ , *** като Данчо Катаджията '' от Ловеч ще правят каквото си искат - ЗАЩОТО НИЕ КАТО ОБЩЕСВО СМЕ ГИ НАПРАВИЛИ ТАКИВА
40
1
 
4
 
! Отговори
таксиметаржия преди 4 години
До АнонименИ какво постигна като написа Ужаст! ? Жалко, дребно и просто човече си.
39
3
 
6
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
Трябва постоянни проверки за пушещи коли и без уведомления! Писна ми от хитреци, регистриращи си отпадъка в друг град, а денонощмо замърсяващи София!
38
1
 
12
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
От пусто в празно или как да налееш вода в счупено ведро! Акция? Тя би следвало да се базира на закона! Закона периодично ли се спазва и кой контролира това? Полицията ли? Това е сценарии за Комиците.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ведра смешка вторнишки
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък фЪндъка подписа дългосрочен договор с теца на коВачки в София за горене бУклУци !!!
35
0
 
12
 
! Отговори
Фандък Общ Бойкот преди 4 години
Оставете хората на мира, ***, спрете да горите сметта и ще решите проблема, алчни ***!
34
1
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
1. Стига с тези "акции", за които даже предупреждават от кога до кога ще са, за да не карат по това време тези, за които се провеждат! "Акциите" трябва да са ежедневие!2. За какво са Годишните технически прегледи, като са допуснати толкова много коли да замърсяват? Да проверят първо тях!3. Какво ще правим с каруците? Те също замърсяват с *** по улиците!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми то трябва да спира наред
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колите не са ти проблема а тежките отпадъци които се горят гуми обувки
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като хванат някой убавец, после да минат и през пункта където е минал ГТП.
30
1
 
17
 
! Отговори
Пепа преди 4 години
*** тва серизно ли?Трябва да спрат 80% от всичките тогава.
29
1
 
10
 
! Отговори
Гъзи Мунов преди 4 години
Да започва акция и проверки на замърсяващи държавата *** депутати
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужаст!
27
2
 
9
 
! Отговори
! преди 4 години
старите коли - дизели и бензин дето горят масло веднага да ги спират от движение, камиони, автобуси.... ама нямат *** за това, всички е цирк и панаир!
26
0
 
13
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
крайно време е поне в градовете където имат "Топлофикация" и/или централна газ, да започнат поетапно да им зазидват кумините и пълна забррана за отопление на твърдо гориво.