КАТ започва акция и проверки на замърсяващи коли в столицата

Масовите проверки започват в сряда
11 фев 2020 08:30, Ния Христова
74
КАТ започва акция и проверки на замърсяващи коли в столицата
Снимка: БГНЕС

КАТ стартира нова акция срещу коли, които замърсяват въздуха, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Проверките ще се извършват от "Пътна полиция" и Столичния инспекторат.

Газ анализаторите, които бяха закупени преди година от общината и бяха предоставени на КАТ, ще извършват проверките. До този момент уредите бяха използвани само в пунктовете на "Пътна полиция".

„Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони. Целта е да не се допуска коли, които не са в изправност, да се движат по улиците и да замърсяват въздуха. В много райони на града има съвместни проверки на инспектората и полицията за нерегламентирано горене на отпадъци“,коментира Фандъкова.

Още по темата

Днес 10 града осъмнаха с мръсен въздух. В София и Русе беше отчетено най-голямо превишение на фини прахови частици.Според данните на Европейския индекс за качеството на въздуха, освен в София, опасни превишавания на фините прахови частици има още в Пловдив, Велико Търново, Перник, Шумен, Бургас, Горна Оряховица, Видин, Благоевград и Смолян.

Замърсяването е причината от Столичната община да предприемат мерки за справянето с проблема. Гражданите се призовават да използват градския транспорт, вместо личните си автомобили, както и да заменят отоплението на твърдо гориво с алтернативно. Екипи от Столичния инспекторат извършват извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Също така се следят и строителните обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздрави от Пловдив, снощи беше измерено 174 при норма до 50. Всичко това се случва след 6 часа като паднат температурите и запалят печките. През деня рязко спада.В момента е 72, часа е 10 сутринта.Колите не са проблема или поне са по-малкия замърсител
24
0
 
24
 
! Отговори
KK преди 4 години
Автомобили и камиони, а автобуси? или ще трябва да глобяваме общината.
23
1
 
48
 
! Отговори
NoMercy преди 4 години
Ей пак ще слушам колко ми замърсява дизела дето е евро 4 и го карам рядко. А централите които горят пластмаси и бо..*** като колко коли замърсяват?!А не-миенето на улиците колко замърсява. А горенето по *** махали на бок..луци колко замърсява.
22
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ще кажа едноМоето време > екологията ви!Нали си има технически преглед, за който АЗ плащам? Сега какво? Ще има мини технически прегледи, да ми губите времето!Замете ли какво! Надявам се да се нагълтат в вредни и безвредни частици докато се задавите и се глътнете, МЕ МИ ПИСНА НА ОНАЯ РАБОТА ОТ ВСИЧКИТЕ ВИ ГЛУПОСТИ!
21
14
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Ами такова гориво идва от братския съветски съюз и Лукойл може да преработва точно само руски петрол. Ама и вашето не е лесно. Хем да идва от Русия, хем пък в Гърция било по-добро, щото идвало от другаде. Няма угодия.
20
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приветствам, но да е много строго, а не само отчитане на дейност. Да се спират от движение хиляди автомобили, които замърсяват, и то моментално. Стига с тия оправдания, "беден съм, не мога да си купя нова".
19
0
 
70
 
! Отговори
Митко 21 см преди 4 години
Гетото до двореца на децата, бул. Константин Величков , има над 50 незаконни къщи на гласоподавателите. Лично видях, как се отопляват на автомобилни гуми и стара дограма, позвъних на общината, в последствие и на горещата линия на министерство на околната среда. И от двете места ми заявиха, че нямат правомощия да влизат в къщите и да не ги занимавам повече с моите сигнали. Продължавайте да пишете тук новини как се борела общината с мръсния въздух
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А зелен билет кога?
17
1
 
40
 
! Отговори
а има ли значение преди 4 години
това, че качеството на изгорелите газове е пряко свързано и с качеството на горивото. В този ред на мисли и най-читавия двигател дава отклонения при работа с некачествено гориво.... да вземат да започнат първо оттам. Всички шофьори знаем разликата да заредиш в България и дори в Гърция, примерно. И да, наистина има коли, които трябва да се спрат, но нека сме обективни докрай.
16
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е какъв точно акт биха писали катаджиите, който да издържи в съда. От сега виждам няколко варианта да падне и то без нищо да съм видял черно на бяло.А отделно - всички знаем вече, че проблема не е главно в автомобилите, а е само в отоплителния сезон. Така че КАТ да хващат ГАЗ-анализаторите и да почват да мерят комините и откритите огньове на ***
15
0
 
27
 
! Отговори
Пародия на държава преди 4 години
Кметицата си ...рди у мерджана па балъците да ползват градският осмърдян транспорт.
14
1
 
27
 
! Отговори
гЪз анализатор преди 4 години
Няма лошо, но така ще отпадне поне 85% от автопарка на ПРОЦЪФТЯВАЩА и ПРОСПЕРИРАЩА България според нейният Началник!
13
2
 
29
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Ама идола на ГЕРБ-ерската администрация Бойко,прави ли ви на шматки?Цяла България зарината в ***,2-3 дизела на сиромаси в София ще глобяват :) Обръщението ми беше такова защото застрашително не забелязвам човек,да е гласувал или да обича ГРОБ!!!Останаха само страхливците в администрацията и техните семейства!!!
12
0
 
31
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Аз също призовавам Фандъкова да използва ГТ. 240 -те народни представителя също. Всичките главни, по-главни, най-главни и най-върховни дирекции на МВР могат да дадат личен пример като оставят личните си конвои и антуражи. Тикви и Калинки на велосипеди! Просто да ти е кеф да направиш пирамида от гуми и да драснеш клечката. Призовавали ме... ай у лево!
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първо да оправят пътищата и после да ми говорят за изгорелите газове. иначе проблемът на софия е пренаселеността, а това не зависи от ката джиите
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замърсяват застаряващите коли на по 10 години, които уж са нови, но катализатора им е заминал, а се карат ежедневно до работа. Не замърсяват старите коли на неделните шофьори, които ги изкарват 1 път в месеца, при нужда. Аман от лов на вещици. Тия дето най-силно крещят, сигурно имат най-голям въглероден отпечатък.
9
4
 
13
 
! Отговори
Мен преди 4 години
ИНтересно как коли не отговарящи на нормите са минали технически преглед. На протокола си пише името на пункта и човека издал документа....
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това беше очаквано. Нов начин да напълнят касичките на КАТ, столична община и още други знайни и незнайни персони. Много добре се знае кои са най-големите източници на замърсяване. Минете през някое гето в София и ще ви лъхне вонята от изгорели химикали, гуми, пластмаси и ***. Тях да глобяват. Ако пък нямат пари да ги заработят с метли и лопати по мръсните улици в София.
7
9
 
13
 
! Отговори
man преди 4 години
По-разумно е да се затегне контрола в ГТП пунктовете. Така на улицата само залъгват обществото, че се прави нещо.
6
0
 
22
 
! Отговори
Катаджия преди 4 години
Ся ще паднат кинти! Охааааааа.....