10.3 милиона лева за залесяване на горите през 2020 г.

Ще бъдат закупувани и поземлени имоти в горски територии
15 фев 2020 14:45, Петя Славова
22
10.3 милиона лева за залесяване на горите през 2020 г.
Снимка: БГНЕС

10,3 милиона лева са предвидени за залесяване през 2020 г. от фонд "Инвестиции в горите". С тези средства се предвижда да бъдат посадени общо 9439 декара гори, предаде БГНЕС.

През миналата година за същата цел държавните горски предприятия са изразходвали 6,8 милиона лева, с които са залесени общо 8483 декара гори.

Самото залесяване обхваща всички дейности свързани със създаването на една гора: събиране, добив и производство на горски репродуктивни материали, подготовка на почвата и засаждане/засяване на горски репродуктивни материали, уточняват от министерството на земеделието, храните и горите.

По предварителна информация средствата, които държавните горски предприятия планират да изразходват от фонд "Инвестиции в горите" през 2020 г., са на обща стойност 59,9 млн. лева. В тази сума са предвидени и средства за закупуването на поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица, в размер на 1,350 млн. лева.

За 2019 г. предварителните отчети сочат, че са изразходвани общо 28,5 млн. лв. Тези средства са отишли за дейности по залесяване, проектиране и строителство на горски пътища и транспортна техническа инфраструктура (мостови съоръжения към трайни горски пътища), проектиране и изграждане на технико-укрепителни съоръжения.

Парите от този фонд се отпускат само след заповед на министъра на земеделието, храните и горите за всеки един одобрен обект, в съответствие с утвърдения финансов план на предприятието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Ловец&рибар преди 4 години
За залесяване на горите, за зарибяване на реките, за зажабяване на попресъхналите язовири, за осоляване на морето и за опесъчаване на плажа, ще бъдат отпуснати нови, прясно напечатани милиони.
13
0
 
0
 
! Отговори
Посейдон преди 4 години
За Der alte SpinnerДокато ми отговориш, те ме изтриха. Така че се придържай към пинципа: "Приклонена главичка " Свобода на словото не значи слободия ...
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10М - 7М за ОПГ "герб и съдружници", 2М за "зелени еколози и броячи на мравки", 500х за горските стопанства (дръвчета, работа и т.н.) и 500х за банкети, купони, медиино отразяване...
11
0
 
3
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 4 години
За Посейдон: в Германия бяха отпуснати от държавата милиони евро за борба с корояда, както за държавните така и частните гори. България няма ( и не е имала) стратегия за борба с този вредител. У нас почти не се и говори за един друг вредител по боровете, т.н. Борова процесионка:пеперуда-гъсеница-паяджина-изсъхнал бор.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Написаното е само за пари. Какво се сади,не пише. Защото ако се садят монокултури за по-лесно, заболяванията са по-опасни.
9
2
 
4
 
! Отговори
с-в преди 4 години
1-во: Проста сметка: Миналата година залесени 8483 дка; Предвидени за тази година 9439 дка гори!!! БРАВО на Правителството за тези темпове !!! А тук някакви данни от 2017-та год.: "Агресивният корояд убил 1 000 000 дка български гори" - не е грешка; повтарям: 1 милион (!!!) дка български гори!!! 2-ро: *** въпрос: Някой каза ли ни откъде дойде Короядът и Защо не го озаптиха веднага ??? а го оставиха да се наяде и преяде ???
8
0
 
5
 
! Отговори
Антигербаджия преди 4 години
Не изпитвам съмнения, че имотите закупени с държавни пари ще бъдат "преотстъпени на наши хора" за без пари........
7
1
 
10
 
! Отговори
Учуден преди 4 години
А защо не се вземат пари от сечащите горите ? Да плащат за всяко отсечено поне част от необходимите пари за засаждане на едно ново.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гората и да я залесяваш, и да не я залесяваш, пак си е гора. Старите сечища залесявайте. И най-вече не сечете и не палете старите гори. Само със залесяване не се решава този проблем.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е чадо то не само дървета ми и хора няма на тая територия
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко отпускате за борба срещу БраДчедите с брадвите и каруците??? А *** им ТЕЦ Бобов дол и за 1 година не може да изгори!
3
0
 
16
 
! Отговори
с-в преди 4 години
Хубаво говорите за ЗА-ЛЕСЯВАНЕТО; ама кажете нещичко И за РАЗ-ЛЕСЯВАНЕТО...!!!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цар,доган ,ромей секът,като за олимпиада и почти нищо неостана.Откъде ще започнете,или да се усвоятедни пари,че идат избори.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fake news. korumpiranite gorski she iadat bombite