Заразените от коронавирус растат, ще "пламне" ли страната?

Очаква се втора вълна през есента, обясни д-р Ива Христова
11 юни 2020 09:05, Петя Славова
164
Заразените от коронавирус растат, ще "пламне" ли страната?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трети ден на рекорден брой новозаразени с коронавирус у нас. Все пак според д-р Ива Христова в момента не може да се говори за втора вълна

"Случаите нарастват, но е добре, че те са на огнища. Нямаме широко разпространение, което е важно. Ако го имахме, цялата страна щеше да "пламне". Случаите са на клъстери, което показва, че там където не се спазват мерките, този вирус води до усложнена обстановка”, заяви пред Нова тв зам.-шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова.

Според нея в момента не може да се говори за втора вълна, защото епидемията е под контрол. Очаквано е на отделни места да има епидемични взривове, възможно е това да се случва и за в бъдеще.

"Основното е – когато има работници, които не се чувстват добре, да си останат вкъщи, да потърсят личния лекар, да се карантинират. Хората и другите около тях вероятно са били близки. Така от единични случаи се е стигнало до това огнище", смята Христова.

Още по темата

Тя е на мнение, че с разхлабването на мерките се е създало фалшиво усещане, че всичко е ликвидирано. Според нея, епидемията е под контрол и ако изключим епидемичните взривове, в страната са по-малко случаите на новозаразените. Д-р Христова обясни, че с натрупания опит много бързо се търсят контактните лица, за да може да се спре заразата.

"Направени са страшно много изследвания, за да се стигне до тази висока бройка, което неминуемо е свързано. Много бързо са издирени всички контактни на заразените, така че можем да говорим за по-пълна картина на заболеваемостта", обясни още Христова.

По думите й, при вирусните заболявания има тенденция за намаляване на силата на вируса, но това е бавен процес и у нас още не може да се говори за подобна тенденция. Все пак уточни, че от големият брой заразени малка част са с клинична симптоматика.

Тя отбеляза, че има вероятност за втора вълна, ако не ликвидираме коронавируса напълно през лятото, а този шанс става все по-малък. Така неминуемо есента и зимата с другите респираторни инфекции може да се появи голям брой на заразени и с коронавирус.

Медикът уточни също, че ако човек се зарази от друг човек количеството на вируса, попаднал в него ще е по-голямо и съответно изкарването на болестта ще е по-тежка, отколкото ако се зарази от повърхност, където вирусът е престоял и част от него вече е с намалена сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 123Маската е да предпази другите, хиляда пъти ви го повториха. Голямо геройство казваш, без маска си бил.
117
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Медикът уточни също, че ако човек се зарази от друг човек количеството на вируса, попаднал в него ще е по-голямо и съответно изкарването на болестта ще е по-тежка, отколкото ако се зарази от повърхност, където вирусът е престоял и част от него вече е с намалена сила."Вече обясниха, че тая версия за по-лекото преминаване на болестта при заразяване с по-малко вируси е чиста глупост на хора, които се изживяват като вирусолози, без да са такива.
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MakedonЩо не се гръмнеш бе тъ.пунгер? На вас все други са ви виновни. Я погледни колко заразени и умрели имате на 2 милиона население. Чий го крепиш тук?
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 97Никаква икономика няма в България, казваш? Живеем си като врабчетата - каквото намерим - ядем, храна никой не произвежда, ходим пеша, щото няма транспорт, предприятия няма, ама никакви, търговия няма - караме я на натурална размяна. Какво си се разпенявил ? От тия дето всичко им е криво ли си, хапчетата забрави да пиеш или ?
114
6
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Ajde be vie Bolgarite cela EVROPA ja zarazivte so KINEZITE OD KREMIKOVCI .... ebave prosti komsii.....
113
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера се возих в автобус от градския транспорт. Преброих хората вътре- 22-*** човека бяха и от тях 15 бяха с маски и никой не им прави забележка на тия 7-те човека без маски.... нито тия с маски, нито кондуктора. Така че ...кво да ви каж-а избирателно е всичко- ако се страхуваш от глоба си носиш маската свалена окачена на врата и като видиш ченге да си я сложиш на лицето, ако се страхуваш наистина от вируса си я носиш на устата и носа постоянно. Това е!Аз нямах пък изобщо маска у себе си.
112
7
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Ще пламне, ще пламне и ще гори и ще бумти и пламти чак....понеже ще има още милиарди помощи за 'усвояване' от наш'ти 'ора. Никой не знае как се тестват тия хора и кой ги бройка...те може да ви кажат че има и по 1000 човека на ден, никой нищо не може да оспори.....кой къде хвърли топа го пишат 4е е опънал петалите от корона вируса, а той накрая се оказал цяла енциклопедия със заболявания. Няма как, мутро-управлението иска да лапне още малко пари4ки от ЕС за справяне с 'авариините' ситуации ;)
111
5
 
15
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Наесен, коато се завърнат истинските грипни щамове, които са в пъти по-опасни от това вирусче, какво ще е положението ?! Или вече е играно, затваряй до дупка, а ?! ИзродиГерберски.
110
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 122 А бе гоооведооо, в пика на вируса преди 2 месеца от 500 теста на ден имахме 90 заразени. Сега имаме 2300 теста на ден и 104 заразени. Според теб увеличава ли се броя на заразените????
109
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата бавно но сигурно се засират! Вярвайте на конспирации и на Мангъров и СлавитУ и след месец когато цяла Европа си живее нормално, ние пак ще сме под карантина! Със затворени фабрики, граници, блокирана държава и наистина тогава бизнеса ще умре и ще се питам кой ни *** в гащите! Не можахте още месец, два да се държите по отговорно, стадо малоумно!!!
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 120 Златена, Аз си мисля че Балабанов и Слави Трифонов са хора на Иван Костов. За целият вирус е виновен само и единствено Иван Костов!Ама булке, ти съвсем си изтървала влака, ***!
107
2
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 4 години
До ЗлатенаГоспожо ама моля ви. Пийте ге тия хапчета бе!
106
6
 
7
 
! Отговори
Аз преди 4 години
В най-четения сръбски сайт ,,Blic. rs " никъде не можеш да откриеш данните за деня на заболелите от коронавируса ! Абсолюно дискретно ! Който се интересува , трябва бая да потърси за информация ! А , как е при нас , цитирам от тази сутрин ( първи заглавия , крещящи !) - ,, Бум на коронавируса днес !!!" , ,,Заразените растат , ще пламне , ли страната ?" , ,,Рекорд на заразени с коронавирус ! " , ,,Взрив на заразените "....!!!!!! Оставям го без коментар ..!
105
9
 
14
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
ГЕРБ ви затвори без съд и присъда!!!А Хунтатата ГЕРБ-Суджук продължава да краде !!!
104
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страната вече пламна, Мангърката подскача като пчеличка от едно на друго предаване.Дайте му пари на този най накрая .... много е гладен
103
2
 
3
 
! Отговори
мм преди 4 години
До кандидатСпокойно, ще си го гепиш легално ковида и без заплащане
102
2
 
20
 
! Отговори
HA преди 4 години
Ами преди няколко дни едно заведение - пиано бар на езерото Ариана в София, беше пълно с хора вътре, без никакво разстояние между масите, пушейки цигари и забавлявайки се сякаш никога не е имало рестриктивни мерки.
101
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мерките са излишни 92ВирОса е израелски, не китайски. Изобретен е в израелската колония САЩ.
100
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Стара Загора в птицекомбинат Градус са открили огнище на (заразени)...истината е следната в това предприятие работят доста роми на които от ръководството им са предложили големи бонуси към заплатите ,ако се съгласят да се пишат (болни) от коронавирус. В същото време предприятието няма да бъде затваряно и няма да излизат работници в карантина.Ще попитате защо става това,ами собственика на фирма Градус е много близък на Борисов и дойде ли на посещение в града премиера отсяда в неговия палат
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЪЪЪПреди 10 дни беше неделя.Ти неделя нали почиваш?Е, лаборантите не са ли хора, нямат ли право на почивка в неделя?