Никой не следи карантинираните на летището

Няма единна система, която да упражнява контрол по родните им места
30 авг 2021 23:00, Петя Славова
46
Никой не следи карантинираните на летището
Снимка: БГНЕС

Пътниците, които пристигат със самолети на летище София, се поставят под карантина единствено от столичната Регионална здравна инспекция. По родните им места обаче никой не следи дали задължителната изолация се спазва, тъй като няма единна система, в която предписанията да излизат, прдупреждава "Телеграф".

Още по темата

Според сега действащите правила, описани в заповед на служебния здравен министър, българите, пристигащи от червени зони, които нямат сертификат за ваксинация или за преболедуване, трябва да бъдат карантинирани за срок от 10 дни. Ако разполагат с отрицателен резултат от предварително направен PCR тест, карантината им може да бъде отменена. Условието е да си направят нов тест в рамките на 24 часа след пристигането им в България. Резултатите от него трябва да бъдат изпратени на електронната поща на РЗИ, откъдето отново в рамките на 24 часа да отменят предписанието за изолация. Нашенци, които се връщат у дома без ваксина, документ за прекаран COVID или отрицателен тест, пък се карантинират без право на отмяна.

Под карантина следва да бъдат поставяни и пристигащи от зелени и оранжеви зони, ако не представят COVID документ. Те обаче също имат право да си направят тест у нас, а след това да изпратят отрицателния резултат на имейл и изолацията им да бъде отменена. Проблемът е, че предписанията за карантина се издават единствено от РЗИ-София, независимо от местоживеенето. С други думи, българин, който идва от Испания, но живее в Русе и пристига със самолет на летище София, ще бъде карантиниран на хартия от столичната здравна инспекция. Когато се прибере в Русе обаче, здравните власти там няма да са информирани, че на въпросното лице е наложена задължителна изолация. Така то реално не подлежи на проверка и контрол. Ако обаче реши да си направи тест, за да отмени карантината си, резултатите от него трябва да изпратят отново на РЗИ-София, а не на РЗИ-Русе, въпреки че е изолиран там.

Това решение усложнява допълнително работата на здравните инспектори в столицата. Те буквално са залети от хиляди имейли за отмяна на изолацията. Според българите, попадащи в обхвата на тези мерки пък, те са абсолютно безсмислени. "Със семейството ми бяхме на почивка в Испания. Дадохме 600 лв., за да си направим PCR преди полета. 115 евро беше цената на един тест. При пристигането ни на летище София документите бяха проверени, а ние бяхме поставени под карантина. Никой не ни е питал дали и с какво ще се приберем до Враца, където живеем. На следващата сутрин си направихме тестове и ги изпратихме на имейла на СРЗИ, който ни беше даден на летището. Ден по-късно още нямах отговор и се обадих на РЗИ-Враца, за да ги попитам дали карантината ми е отменена. Оттам ми казаха, че изобщо не им излиза да съм под карантина. Те дори не знаеха", разказва Йоана Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
13
 
! Отговори
Nosense преди 3 години
Хелооооу енд wtf :DВсеки ден ново 20 в Абсурдистан.Пак по български - има ковид от близо 2 години, а РЗИ нямат единна система. Пълна пародия на държава
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какро е казал поета: "Свестните у нас считат за луди!" Кога ще спре това безумие? Помните ли радиопиесата "Война на световете"? Излъчена по радиото в САЩ в началото на 20-ти век, когато още е нямало телевизия, хората масово са откачили от паника че марсианци нападат Земята! Така и сега с коронавируса.Една маса хора е податлива на внушения и манипулации. Особено ако манипулацията идва от държавни институции!
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разграден двор. Никой не следи за спазването на каквото и да е. Тотална анархия и искат нас да изкарат виновни и да ни наложат пълно затваряне.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за 24 часа след пристигането им в България те имат контакт с много други хора. Дори и да направят тест и той ако е положителен няма да го покажат. Повечето идват с пари и си купуват отриц. тест.Те си купуват зелен сертификат и онзи ден дори хванаха 2 *** на гръцката граница. Глобиха ги по 5 000 евро. Някъде има пробойна. Първо си намерете кой продава фалшивите тестове и сертификати! Хората умират и не е шега работата. Първи по смъртност, а заведенията бачкат. На морето дупка чаклакаде пеят.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи тези хора не са под карантина щом няма кой да ги следи.То явно отново ги следят но за интелигентност - ако излизат от тях са умни а ако се самокарантинират явно не са много умни.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17 Не разбрах кой ти е виновен и какво си заслужаваш?
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли как едни хора бяха пили парацетамол, за да прелетят от Амстердам до България? Гониха ги чак до едно село Брягово близо до Хасково. Тези хора бяха се качили на таксита и издирваха шофьорите.Така, че напълно си заслужаваме съдбата. Няма как да ги хванат всички нарушители.Те се връщат болни, за да ги лекуват в България или се връщат с мисълта,че в България ще ги лекуват безплатно. Тези хора няма как да се открият лесно.Други лъжат като купуват отрицателни тестове.Нещо е сбъркано в с-мата
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До антидот И защо си се харчил за ПСР тест? Какво му е на бързия?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То никой не следи и хората дето страдат от гей пандемия Туй е все едно ако си гей или си веган да искаш и всички други да са гейове и вегани и да носят маски щото и ти си турил маска на веганския си сурат.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Тиквата в затвора.
10
5
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Едни други такива терикати като теб ги спипаха с фалшиви пср-тестове на границата с Гърция преди дни.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
радево време
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото няма никакви мерки и никакъв контрол. За това България е първа по смъртност. безотгоровни хора пълно. Върнали се от чужбина едни от махалата. Тръгнали на същата вечер да събират 80 човека на софра. Нали така се почна? Така бяха първите заразени от софрата за гурбет. После почнаха да идват на талази. Кой от където свари да превари. Според данни на Гранична полиция за 10 дни - от началото на извънредното положение до 23 март 2020, у нас са влезли 109 467 българи.Те не пазят дори близките си.
7
6
 
9
 
! Отговори
мунчо преди 3 години
Е и? здрави хора изнасилват с фалшиви тестове, но реално бъркане до мозъка с незнайно какво съдържащи тампони. изнудват хората да плащат никому ненужни и фалшиви тестове, хващащи над 20 вируса. искат ги под домашен арест. и накрая някой се и оплаква, че фашистите не си вършили работата да следят затворниците - българи по домашните им адреси. а пускат милиони туристи да ръсят шипчета и вариации където им скимне и да надуват бройката на заразените тестове. всеки вакснат е потенциален положителен
6
5
 
9
 
! Отговори
Антидот преди 3 години
Аз също ПСР теста си го купих негативен без да са ми го правили :)
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре подредена държава е България. След 12 г въвеждане на ред в хаоса - ето го резултата....:)))
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тоя ковид терор!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седи една леля, показах й ПСР-ът, с който заминах /направен 10 дни по-рано/, вика "добре, няма проблем". Проблемът в България никога не са били законите, а контролът върху тяхното спазване.
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изненада ли е? Липса на дигитализазия в държавата , липса на персонал, безвластие , хаос в болниците, нисща ваксинация и смърт, смърт,смърт...
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно. Те не могат да се оправят с едни мерки. Сега пък и ще ги карате да гледат каратинираните? Нали едни пари се вземат от Кацаров и компания? Тях това ги интересанти.