Българите - най-притеснени от цените и инфлацията

Оказва се, че COVID-19 не вълнува толкова хората
26 яну 2022 23:00, Петя Славова
44

  Два месеца след последните предсрочни парламентарни избори проучване на "Тренд" показва какви са нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми.

"Определено проучването доказва, че на този етап най-голямото притеснение на хората са цените и инфлацията. Основната мисъл на българина в момента е насочена в тази посока. На въпрос "Кое е първото нещо, с което трябва да се справи правителството като проблем", 58% от българското общество посочва, че това са цените. Като проблеми, които по принцип стоят пред България, са високите цени и инфлацията, в много по-големи дялове отколкото здравната криза и корупцията", коментира социологът от "Тренд" Евелина Славкова пред "Денят ON AIR".

Тя добави, че темата за COVID-19 не вълнува толкова силно хората.

"Проучването показва, че темата за цените може да породи социално напрежение, което да окаже влияние върху коалиция. То показва и електоралните нагласи на българското общество. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила с 26.3%, следвана от ГЕРБ - 22.3%. Вижда се кредит на доверие към Народното събрание, към президентската институция", обърна внимание Славкова пред Bulgaria ON AIR.

Социологът каза още, че е абсолютно естествено да има такава толерантност. Съвсем естествено било да има очакване, че проблемите, които предстои да бъдат решавани, ще намерят своето решение в лицето на управляващите. Според нея тепърва ще наблюдаваме в бъдещите социологически проучвания дали ще има ерозия.

"Ако кабинетът не реши проблемите на обществото, няма как да не се отрази върху нагласите на българите. Когато става въпрос за джоба на българина, тогава реакцията е много по-различна, отколкото по която и да е друга тема. Половината от българското общество са на мнение, че цените са се увеличили над 20%", поясни Славкова.

Социологът изтъкна, че коалицията е изключително стабилна.

"Всяка една от тези четири политически формации, които участват в тази коалиция, си дава сметка, че при следващи избори резултатите може да бъдат по-тежки за тях. Всяка една от тези партии знае, че трябва да бъдат сплотени и да търсят начин да се разбират, защото няма да имат този шанс, ако отидат на предсрочни избори", убедена е Славкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
ПРИ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА СПРАВЕДЛИВОСТ НЯМА
17
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен ме притеснява, че Тиквата и неговата шайка не са в затвора. Това ми показва, че има предварителни уговорки, тоест продължава да ни управлява мафията, само че с друго нейно крило.
16
1
 
22
 
! Отговори
Върбан прасков преди 2 години
Яко се трият коментарите тук якооооооо хахахйа
15
5
 
27
 
! Отговори
ИТН и БСП преди 2 години
ние не се претестяваме, вече сме на хранилката и си лапаме милярди, баламурниците българи нека гладуват хахахаха
14
17
 
9
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Това е наследството което Борисов остави! То и няма начин когато назначаваш хора без с фалшиви дипломи или с "IT Card" и теглиш заем след заем да е друго ядче. Прецака АЕЦ Беляне , прецака Южен поток. Сега газа и тока били скъпи. Ми ще са скъпи, като заложи либерализация на пазара за ток преди да се махне. Жив и здрав, но ние помним...
13
5
 
42
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Защо не бяхте "притеснени", когато избрахте Харварда. Тази "инфлация" се дължи единствено и само от увеличението 4 пъти на тока за бизнеса, тоест това е изкуствена и предварително подготвена "инфлация". Вашият любимец м-р Зелен Сертификат е единствено прекият изпълненител на плана на сатанистите, той просто е един служител, който изпълнява заповеди. Няма абсолютно никаква причина за вдигането на цената на тока при положение, че имаме АЕЦ, очевидно е че пoдлoгaтa не прави нищо по въпроса.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ги стигнем ХАмериканците, че ги задминем.. Кога? Другари, Уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това..Да ми откраднат чистачките от моята скромна кола..Тоз дето взе ми ги Господи бял ден да не види, че освен ако пък случайно взел ги е да си ги слози Отзад.Наляво да тръгна ли Надянсо ли, вече не знам накъде. Накъдето погледнат очите ми.. Всичко Краде Ли Краде.. Как ще ги стигнем ХАмериканците.. И аз така се чудя , ДРУГАРИ .https://youtube/watch?v=dmEUG0n27OM
11
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
мен ме притеснява конфликта които създадоха сащ с украина ако ни спрат газтав този студ с нас е свършено след това е вируса и ваксините след този щам идваследващия и така до безкраи
10
9
 
29
 
! Отговори
РАДЕВ=100 % ВЛАСТ преди 2 години
УСПЯ САМО ЗА 8 МЕСЕЦА...ДА ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА...МАЙСТОРА Е
9
2
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Че,с 370 лв минимална пенсия не ви ли стига?
8
3
 
28
 
! Отговори
ВЕРВАЙТЕ НА РАДЕВ преди 2 години
Вече няма корупция... Хазната прелива от пари..... Хората ядат само пържоли..... Светли улици..... Топли домове........ РЕЙТИНГ=60 %......... ПРАЗНУВАЙТЕ, БЪЛГАРИ...!!...
7
13
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата мина на филии свинска мас и праз :)))
6
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5 При ГЕРБ беше 100 пъти по добре в сравнение с тези мошеници.
5
2
 
10
 
! Отговори
Олигарх преди 2 години
Ние всички олигарси, и на изток и на запад от родината знаем само едно - главния прокурор трябва да страда за това, че ни изгони от родината, а вие трябва да разберете, че щом нашите марионетки депутати така казват както и нашия президент това е най-важното.
4
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 г. управление на шайката герб ни докараха до това положение
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Оказва се, че COVID-19 не вълнува толкова хората" Открихте топлата вода, много сте умни бе.
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ГАЛЪП вчера тръбеше за невиждано одобрение към правителството, сега тренд дава друго
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не бе, за сексуалната ориентация на Кирчо ли ще сме притеснени.