Решението за минималната заплата ще се вземе заради избори

Това обявиха експерти
26 юни 2023 15:33, Росен Стойчев
27
Решението за минималната заплата ще се вземе заради избори
Снимка: БГНЕС

Броени дни след като финансовият министър Асен Василев представи сметката за бюджет 2023 синдикатите заявиха, че настояват за увеличаване на минималната заплата.

Още по темата
Сега тя е 780 лева - искането е да стане поне 850 лв. още тази година.

„Това е искане за второ увеличение на МРЗ. Бюджетът вече има дефицит от 0,6%, което никога не се е случвало, ако предишната година е имало излишък. Миналата година имаше излишък от 800 млн. лева. Икономическият растеж т.г. се планира да е само 1,5% според ЕК, правителството го вижда като 1,8%. Според него, ако се увеличи МРЗ, няма да има икономически растеж”. Това заяви Щерьо Ножаров, икономически съветник на БСК, преподавател в УНСС.

Според Иван Нейков председател на Българския институт по труда и социалната политика, щом синдикатите чуят думата бюджет, в главите им веднага се появява израза „минимална работна заплата”. Той обясни, че има мълчалив отказ от механизма, по който да расте МРЗ, съобщи Нова Нюз.

„Дискусията за увеличение на МРЗ е като диалог между глухи. Едните викат: „Дай!”, другите: „Няма”. Решението ще се вземе заради местните избори, никой не иска преди избори да се скара с електората”, обясни Нейков.

„Бюджет 2023 е всичко друго, но не и бюджет. Той е за някакво парче, за някакъв кратък период от време. Колкото по-кратко е действието на един закон, толкова по-малки очаквания може да има към този бюджет”, каза Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: диалогрешениеЗаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 : Да бе, когато ПП се провалят в нещо - пак герб им е виновен, така ли? Какво ще кажеш за другата страна на монетата - какво ако лошите търговци са видяли, че бойко го няма и са почнали да си надуват цените както си искат?
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вьзмутен 1 Цените не ги направи ПП. Цените бяха надувани от гepбepcкия бизнес, за да саботират управлението на ПП. ПП не могат да влияят на цените. МРЗ трябва да е 1500 лв. минималната пенсия- 750 лв., щом искат да ни вкарват е Еврозоната.
4
2
 
13
 
! Отговори
модерният ляв преди 1 година
Че те самоосигуряващите са поне два пъти повече от получаващите минимална заплата.Какви избори ще спечелят като увеличат на два пъти повече хора задължителните вноски при тази инфлация?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 : Пропусна да споменеш как предстои да се разврещят като почнат да се пенсионират и открият че който се е осигурявал на минимална заплата - ще получи минимална пенсия. Чакай тогава да видиш какъв вой ще бъде :)
2
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално на МРЗ не работи никой. Това е инструмент наглият бачкатор да се осигурява на нея и да си слага в скъсаното джобче крадените от държавата пари. После крещи как в парламента крадяли, а наглият бачкатор граби с милиарди годишно. А сега да погледнем реално- наистина НИКОЙ не работи на МРЗ, поради простата причина, че касиерка в осморазряден супермаркет взима 1500лв. + 200 ваучери за храна... Чистачката на офиса ни, пенсионерка, си докарва 1400 с 10 часа на ден 5 дни седмич (2 часа овъртайм).
1
7
 
10
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
При цените на промяната - мрз трябва да е не по малко от - 1500 лв необложени с даньци