Превозвачите: Отнемането на коли е от съда, МВР няма право

Мярката дава възможности за нереалистично големи санкции
Обновена: 14 авг 2023 10:24 | 14 авг 2023 10:00, Анисия Иванова
48

От Камарата на автомобилните превозвачи изразиха недоволството си от взетото решение да се отнемат колите и камионите на заловените пияни и дрогирани шофьори. Според тях това ще съсипе бизнеса им.

"Против сме, защото НС изхожда от гледната точка на млади водачи, които карат мощни автомобили, след като са употребили алкохол и наркотични вещества. Никой не погледна от гледна точка на бизнеса и транспортните фирми. Един сравнително нов автомобил е далеч по-евтин от един тежкотоварен автомобил. Полицията няма право да отнема вещ, която е на друг собственик, а не на човека, който управлява МПС. Полицията няма право да отнема дори МПС на човека, чиято собственост е. Отнемането се постановява от съда", заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в "България сутрин".

Още по темата

Гостът в студиото обърна внимание, че контролът на превозвача приключва там, където превозното средство напуска базата на компанията и още на първата бензиностанция нещата може коренно да се променят.

"Какво прави един превозвач, когато даденият водач превозва хранителни продукти, които са под температурен режим, лекарства, опасни товари, горива? Не за първи път се отнема тежкотоварен автомобил. При всички предходни случаи се изземват като веществено доказателство, но в конкретната ситуация камионът не е средство на никакво представление. Появява се интересен документ за доброволно предаване на тази вещ. Очевидно от МВР са се усетили, че са на ръба на закона. Никой не е длъжен да подпише този документ", каза още Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че тестовете за наркотични вещества доста често дават фалшиви положителни резултати.

"Нашите водачи са на доста напреднала възраст, за съжаление. Голяма част от тях страдат от диабет. Лекарствата за диабет дават положителна проба при тест за наркотици. Дори някои болкоуспокояваща също дават фалшиви положителни проби", предупреди Димитров.

Според него ефектът от новата мярка ще бъде частичен, но ако спре дори една малка част от хората, които си позволяват да управляват МПС след употреба на алкохол и наркотици, значи е имало смисъл.

"Друг е въпросът, че самата мярка не дава гъвкавост и дава възможности за налагане на нереалистично големи санкции. Не е предвиден механизъм какво правим с тези водачи, които представляват скъпа техника, но те са на работа. Решението е при промяна на механизма на прилагане на мярката от МВР. Една година да престои на паркинг този камион, след това ремонтът му струва няколко хиляди, за да може да бъде пуснат в движение", подчерта Димитров.

Превозвачите очакват нова тарифа за тол таксите, в която ще бъдат предвидени отстъпки за техния сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я марш ***,пак ще се опитвате да се измъкнете от наказание,а това че страдат хора от пяните *** не ви интересува
43
6
 
2
 
! Отговори
Лиско преди 8 месеца
Изрично да бъде записано в закона, че МВР - КАТ отнема МПС ! Иде ли в съда всичко ще се обезсмисли. То протакане, адвокати и ефектът ще е нулев. Като искаш да си караш колата /камиона/ няма да близваш алкохол и няма да се дрогираш! Не знам какви са тези професионалисти, след като шефовете им не са сигурни в тях. По- лесно е като ти конфискуват камиона да съдиш пияния шофьор да ти възстанови щетите...
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
28,протокола е за доброволно предаване,никой няма право насила да ви накара,да подпишете,такъв протокол,подпишете ли,оставете без кола,не съда,а и господ,не може,да ви помогне.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Може ли някой,да запише,имали такъв закон,в държава членка на ес,или нашите "велики политици"от сегашната коалиция,ще бъдат пионерите,с този закон.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи, по новия "закон", всеки злонамерен шофьор на служебен автомобил, камион или автобус може да изпие две ракии и да "глоби" шефа си с едно превозно средство за стотици хиляди левове. Може и да ги глътне в момента, в който види полицията дори. Не е нужно да кара постоянно пил.
39
0
 
8
 
! Отговори
Този Който преди 8 месеца
До гатанка: как точно според теб се контролира един човек, сам в кабината тръгнал на път? Дали ще пие, ще пуши или ще се друса с нещо? И какво е виновен собственика за това?
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз имам проблеми с кръста и докторът ме предупреди специално за едното лекарство, че дава позитивен резултат при тестване. Иначе не предизвиква замайване или в листовката не пише да не се кара след употреба. Просто химията му е такава, че наподобява нещо друго. И какво става, ако шофьор на камион приема такова лекарство? Болки в кръста са типични при шофьорите! Ще седи после един месец спрян камиона, докато се докаже? А фирмата как ще оцелее? Смотани, недомислени "закони"!
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отнемането на собственост е незаконно. Утре нашите плоски депутати ще решат, че като те хванат пиян или друсан, ще ти отнемат и апартамента. Да не говорим че отново остава положението в което когато си с връзки тук там и имаш парички, този закон няма да важи за теб и ще си караш пиян и надрусан и с висока скорост. Колко от случаите на катастрофи беше от човек от раята.
36
1
 
5
 
! Отговори
селянин преди 8 месеца
да питам взимат колата но не взимат книжката щото това са две наказания за едно провинение демек утре взимам друга кола и пак по старому
35
3
 
3
 
! Отговори
Гатанка преди 8 месеца
Смятай как си контролират шофьорите и си мислете как поддържат камионите и автобусите си.
34
2
 
3
 
! Отговори
От страната преди 8 месеца
Закрийте всички крайпътни шкембеджийници и нещата ще се оправят!През 5 километра шкембеджийница до шкембеджийница и то незаконни!Турския тираджия спира дрънва две ракии със шкембечорба с колегите си КАТажии,качва се на тира си и газ до ламарината!Това всеки го знае и го е виждал но мерки никакви!
33
3
 
3
 
! Отговори
Стига убийци на пътя преди 8 месеца
А шофьорите на камиони и автобуси масово не спазват ограниченията на скоростта и карат пили и дрогирани, къде сте тогава вие шефовете им за да ги спрете. Къде ви е контрола. Вие сте наравно виновни с шофьорите ви че не сте ги контролирали.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде оставете хората на мира, пил там няколко ракии голяма работа дал е пари човека за бмв топ класа от къде на къде ти е цълвулковци ше му зимата колата???
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
вгъзpoжденците нещо много са протеснени от закона. Феновете им ще останат без превозни средства :)
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Нане У краварските колонии е тъй... оближи портрета на жужето и ше се успокоиш
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този лобистки закон веднага ще падне в Конституционния съд.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СЛЕД КАТО "ОПРАВИХА" С 200 ОБРАЗОВАНИЕТО С НАЙ- НИСКИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ МАТУРИТЕ, НЕККАДЪРНИЦИТЕ ЩЕ ОПРАВЯТ И АВТОТРАНСПОРТА И БДЖ... ДЕНКОВ "АКАДЕМКА" И ОНИЯ ОТ ХАРВАРД. СУПЕР КАПАЦИТЕТИ! КОЛКО ЛИ ОЩЕ ПРО СТОТИИ ЩЕ ГЛЕДАМЕ ОТ ТЯХ?
27
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 8 месеца
ДОКАТО СИ ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРИТЕ И СИ ЗАВЗЕМАТ ПОСТОВЕТЕ, НИ ЗАНИМАВАТ С ТИЯ НЕЩА. КАКТО И С ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ, СЛУЧАЯТ ЗА КОЕТО СЕ ОКАЗА НЕ ТАКЪВ, А МАФИОТСКО ОТМЪЩЕНИЕ!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не се поддавайте на рекета на ПП и ДБ! Никой няма право да ви отнема ваша собственост. Не подписвайте протокола за изземване, а дайте биологична проба!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
те това е харвард и "световноизвестен" академик! Въздух под налягане!