Камарата на превозвачите: Промените застрашават транспортните дружества

Депутатите сътвориха поредната недопустима безсмислица, смятат те
11 авг 2023 14:25, Анисия Иванова
65
Камарата на превозвачите: Промените застрашават транспортните дружества
Снимка: БГНЕС

Депутатите сътвориха поредната недопустима безсмислица. Полицаите вече прилагат гласуваните промени в Наказателния кодекс: превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта е над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия, следва да се заплати неговата равностойност. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи по повод влезлите в сила законови промени, според които превозно средство ще може да се отнема при дадена положителна проба за алкохол и наркотици.

От Камарата смятат, че вместо ред законотворците за пореден път са сътворили хаос, който поражда множество въпроси. В позицията си те задават следните въпроси:

Още по темата
"Къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност при положение, че струват десетки и дори стотици хиляди лева? В държава, в която бизнесът едвам оцелява от всекидневното променяне на законите, липсата на експертност в институциите, сега сме напът да спрем изцяло стопанската дейност на транспортните дружества. Питате се как ли?

Отговорът е прост, когато се отнеме товарен автомобил, който не е на водача и този автомобил е натоварен, какво се случва. На първо място сроковете за доставка, на второ място евентуални разходи за претоварване, на трето място смяна с друг водач.

Има и още въпроси, като например:

Какво се случва, ако собственикът на дадена транспортна фирма е и шофьор и бъде установено, че нарушава закона? Ще заплати ли равностойността на превозното средство, или ще му го отнемат?

Всички сме наясно, че тестовете за наркотици на Пътна полиция твърде често дават фалшиви положителни проби най-вече за лекарства и болкоуспокояващи. При доказването на такава фалшива проба има ли механизъм шофьорът и/или собственикът на транспортната фирма да бъдат компенсирани за месеците, в които не са упражнявали дейността си? Все въпроси, на които не намираме отговор", пишат още те.

Камара на автомобилните превозвачи в България подчертава, че твърдо подкрепя всички усилия, които ще доведат до по-безопасни пътища.

Това обаче не следва да води след себе си хаос и да създава по-големи проблеми за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е правилно. Глобата трябва да е фиксирана, напр. 20 000 лв. Автомобилът да бъде задържан като временна мярка - като обезпечение за плащане на глобата - до нейното изплащане. Не може за едно и също нарушение различните нарушители да плащат различна глоба. Това е в разрез с принципа за равнопоставеност и справедливост.
64
1
 
1
 
! Отговори
А защо полицаите преди 8 месеца
Не искат да ги тестват ,а тестват другите ? Отговорите са два или знаят че тестовете са фалшиви или и те упоъребяват разни субстанции !
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
отговора е *** - да не пият. Или искат привилегии - да къркат и да шофират. Не са познали.
62
2
 
8
 
! Отговори
бай работник преди 8 месеца
Не са съгласни защото пооловина им шофьори са алкохолици и треперят ако не са ударили едно патронче преди път!
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Какво се случва, ако собственикът на дадена транспортна фирма е и шофьор и бъде установено, че нарушава закона?" - Той собственика си го пише на талона на влекача и на ремаркето, ако е същия като името на книжката - отнемане, ако не е - глоба в размера на стойността. То не е сложно... ако искате да не карате пили и друсани де.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво се случва, ако собственикът на дадена транспортна фирма е и шофьор и бъде установено, че нарушава закона? Ще заплати ли равностойността на превозното средство, или ще му го отнемат? ................ и двете :)
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Освен конфискация на камиона добавете + 10хил лв глоба за фирмаджията! ДИЕПМ крадлива!
58
0
 
8
 
! Отговори
Адски съм доволен: преди 8 месеца
...ОТ НОВИТЕ ЗАКОНИ--КОЙТО КАРА НЕ БИВА ДА ПИЕ!!!!!!!!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Фирмата ако е полска и камионите и пътуват Полша-Гърция-Полша, да идват всяка сутрин поляците и да обикалят с дрегера из страната ли? ............ еми да си наемат некой местен да ги мери с дрегера бе. Ползвай я за мислене тая глава бе, не само да е чешеш!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно ми е, кое точно лекарство дава положителен тест за наркотици или вдига чак до 1,2. промила? Просто питам, защото на силните обезболяващи си пише да не се шофира след употреба и да не се работи с машини.
55
1
 
7
 
! Отговори
Ха,ха до 40 преди 8 месеца
А тъпанарите,които пият и карат си остават без луксозната кола.Одобрявам.Да си купи друга,щом е толкова хитър.
54
2
 
4
 
! Отговори
еййй вярно преди 8 месеца
За тираджии трябваше да си има само глоба 10000лв. ,и без книжка 5години... нали са професионални пия... шофьори.
53
1
 
10
 
! Отговори
До 47 преди 8 месеца
Бъди сигурен,че в Гърция няма да кара пил,защото там доводи от типа"ще ми вкиснат доматите,които карам" не вървят.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА Е да се нацвъкат камери с автоматично генериращо глоби устройство и директно в системата на КАТ, няма румънска,няма немска кола !! Всичко под ножа пацее !! А не да летят като ненормални всичките! Яко камери, яко глоби ! Стрижи тва стадоо, а не да спира оня с автовоза да бие дядото що карал бавно ,ми кара с ограничението ***** !!
51
1
 
9
 
! Отговори
един там преди 8 месеца
А тези шофьори защо се качват на камионите пияни и кой отговаря за това?
50
1
 
12
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Хванат ли те с алкохол или наркотици, автомобила да се счита за оръжие, с което риска да се извърши престъпление е много висок, като то не се е случило по независещи от управляващия колата (защото е бил спрян от полицаите). С тази врътка се конфискува колата както би се конфискувал и пистолет, който го размахваш над главите на хората в центъра на града. Другият компромисен вариант е отнемане на "книжката" за 5 години след което трябва да изкараш отново шофьорски курс за да си изкараш нова.
49
0
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 8 месеца
Ако фирмата е полска или каквато и друга националност ,и не могат да си контролират персонала да им вземат лиценза.Или да конфискуват камиона ,пък шофьорът да им го плати.Просъо е !.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МНОГО Е ПРОСТО СОММАЛИЙЧЕТА - НЯМА ДА СЕ ДРУСАТТЕ И ДА ПИЕТЕ ПРЕДИ ДА ШОФИРАТЕ!! КОЙ ЩЕ ВИ ВЗЕМЕ КОЛАТА ТОГАВА??? ВСЕ ДРУГ ВИ Е ВИНОВЕН !! 40 ГОДИНИ СТИГА СТЕ ИЗБИВАЛИ НЕВИНЕН НАРОД ПО ПЪТИЩАТА !!!
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 26 Фирмата ако е полска и камионите и пътуват Полша-Гърция-Полша, да идват всяка сутрин поляците и да обикалят с дрегера из страната ли?
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никога не пия преди шофиране. Сега вече спирам и всякакви лекарства преди да се кача на колата. Кръвно, главобол - няма значение. Просто ме е страх. Нито ще ям, нито ще пия друго, освен вода шест часа преди да седта зад волана. Това е положението.