Енергийните протести са заложник на европейските избори

Това обяви Щерьо Ножаров
Обновена: 3 окт 2023 10:48 | 3 окт 2023 10:48, Росен Стойчев
10
Енергийните протести са заложник на европейските избори

Европейските избори догодина ще подскажат хода на енергийните и климатичните политики на ЕС, които предизвикаха протестите.

Още по темата
Проблемът с българската енергетика е отлаган дълго време, а рекултивацията и инвестицията в нови технологии са планът за бъдещето на топлоелектрическите централи. Относно бюджета - трябва да се намаляват разходите, а не да се увеличават приходите, това коментира доц. д-р Щерьо Стефанов Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в БСК, в ефира на Bloomberg.

Енергийните протести са заложник на европейските избори, тъй като от тези избори зависи курсът на енергийните и климатични политики на Европейската комисия и Европейския парламент, смята Ножаров. Цели се отлагане на решението на България за работата на ТЕЦ и се изчаква да се види дали ще продължи тази политика на ЕС. Ако ЕС не промени своите политики ТЕЦ няма да издържат по икономически причини до 2037 г., а по-скоро до 2030 г., смята гостът. Цената за мегават час от ТЕЦ е 318 лв, а на свободния пазар е 220 лв, което се дължи на въглеродните квоти, които са около 70% от цената за ток от ТЕЦ, обясни гостът. Този проблем е отлаган от дълго време и не е изненада за тези, които следят положението, смята гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: обявиЩерьо Ножаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
мда преди 10 месеца
тоя прекалява с изтъняването на веждите си !
9
0
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 10 месеца
Всъщност не е сигурно, ЕС въвежда пилотно системата за таксуване на мито за въглеродни квоти на страни извън ЕС. А официално от 2026 ще задължи вносителите към единния пазар. ТЕЦ ще могат да изнасят ток до Сърбия и Турция. И то реално само ако е по-евтино. Предвид лира е колкото тоалетна хартия в момента. Едва ли ще им излизаме евтнино. Евентуално Сърбия ако не се затрие заради простотиите които върши на границата с Косово. Изнасянето към страните ЕС вероятно ще се таксува както и сега с квотите
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако държавите в ЕС бяха наистина с научен потенциал и наистина милееха за страните си, нямаше да експлоатират природата в Латинска Америка и в Африка и да разчитат, че техните ход=ра не им виждат гадоссссттите. Хим не са създали нов тип енергоизточници, хем гледат да унищожат наличните. Пак ще напиша: Повее от половин век се говори за фотоволтаици в Африка и оттам да се внасяло електричество. НИЩО! Значи не могат и това.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Демек, ако излезем от ЕС няма да плащаме квоти и да се съобразяваме с техните така или иначе непосилни вече изисквания за малка България и живота ще стане много по лек
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Протестите са заложник на политически интереси,доценте.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Y, хахаха кассскет смешшник, пРосиийя дава безвъзмездно само бомби, шпиони, терорягги и новичок.
4
1
 
6
 
! Отговори
Y преди 10 месеца
С две думи - проблемът е във въглеродните квоти, които дори бяха увеличени драстично напоследък. А иначе ЕС реши, че армията и военната техника не предизвикват екологично замърсяване?!? Би било смешно, ако не беше трагично. От друга страна китайците си отвориха над 1000 въглищни мини, които по екологични съображения бяха затворили за 5-6 години. Осъзнаха, че така не става. От трета страна Русия построи безвъзмездно АЕЦ Аккую на Турция...
3
0
 
6
 
! Отговори
t666 преди 10 месеца
Еми махнете квотите и готово ! 70 години като нямаше квоти да не би да не работиха и без тях ! Пари от въздуха правят някои , милиарди !
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България трябва да развива нови мощности за добив на въглища, защото имаме залежи за още 80 години. Трябва да се изградят и разработят нови мини и да се разширят старите.ЕС едва ли ще съществува до две-три години камоли до 2038 г. за да залагаме на него.
1
1
 
9
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
Точно те там у въглеродните квоти е заровено кучето... Едни айдуци правят пари от нищото... Нито една друга голяма държава извън юрохея не изповядва зелената сделка, включително кравария... ===)))