Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната

Конгресът на САЩ бави отпускането на спасителна помощ
251
Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски каза днес, че забавянето на помощта от САЩ за Киев, която се обсъжда в Конгреса, би довело до "голяма опасност" Украйна да загуби войната, започната от Русия с инвазията през февруари миналата година, предаде Ройтерс.

Агенцията определя изявлението на Андрий Ермак като едно от най-откровените на високопоставен представител на украинските власти в контекста на витаещата несигурност около бъдещата спасителна помощ за Украйна от страна на САЩ и ЕС, като се има предвид, че не се вижда краят на бушуващия конфликт с Русия.

"Ако помощта, която сега се обсъжда в Конгреса, бъде просто отложена,... това предполага голямата опасност ние да останем в същата позиция, в която се намираме сега", каза Ермак на английски пред аудиторията си във Вашингтон. "И, разбира се, много голяма е вероятността да бъдем неспособни постоянно да отвоюваме територии, като съответно съществува голяма опасност да загубим войната", добави той.

Вчера представители на Белия дом казаха, че изтича времето и се изчерпват финансовите средства за подпомагане на Украйна.

Правителството на американския президент Джо Байдън поиска през октомври от Конгреса на САЩ близо 106 милиарда долара, за да финансира амбициозните военни планове на Украйна и Израел, както и за подсилване на сигурността по границата с Мексико. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, макар и с малко мнозинство, обаче отхвърлиха пакета от помощи. Представители на администрацията на Байдън все пак още се надяват, че основният пакет от средства ще бъде одобрен, отбелязва Ройтерс.

Ермак посочи, че спирането на пряката помощ от американския бюджет би било проблем.

"Естествено, без тази пряка подкрепа от (американския) бюджет ще бъде трудно да удържим... същите позиции, на които сме сега, както ще е трудно и за хората наистина да оцелеят... в условия на продължаване на войната", отбеляза началникът на президентската канцелария. "Ето защо е от изключително, жизненоважно значение тази помощ да бъде гласувана, и то колкото се може по-скоро", каза още началникът на канцеларията на украинския президент.

Ермак направи изявлението по време на второто си посещение във Вашингтон в рамките на броени седмици, отбелязва Ройтерс. Той каза, че ще настоява пред американския Конгрес и правителство да обърнат внимание на жизненоважното значение на одобрението им за новия пакет помощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
16
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 8 месеца
Вън наглите окраинци!
142
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакайте, в статията пише, че САЩ финансират Израел??? От кАдЯ на кАдЯ бе? От дЬек на дЬек? Хахахах! Нали уж Израел сами се справяха? След 20 години пак че разказват как "те сами срещу всички". А истината, че са ги подкрепяли.
141
1
 
21
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 8 месеца
Въртим, сучим-пак застанахме от страната на булката. Явно сме маазохисти!
140
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви претенции има феодална раша развали живота на хората в източна Украйна и е въпрос на време да се разпадне Жълтият Дракон чака .
139
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вкараха ги във война , сега яжте му главата. Типично по американски.
138
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Яснооо контрата май май не върви добре. И ракетите на руснаците не свършват. Поне санкцийте работят ли или и там греда?
137
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щото до сега печелеха ли?
136
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наполеоновият комплекс винаги води ниските мъже към провала. Ако Путин успее, то той ще пренапише историята
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинците са шокирани: Мароко получи нова партида танкове Abrams M1A2 от САЩ и чака безплатна доставка на 500 бойни машини на пехотата Bradley.Междувременно американската армия разполага с 2500 такива танка SEPv3 и 3500 такива БМП (още 3000 танка и 2000 БМП са на склад), но на Украйна са разпределени само 31 танка (1%) и 190 бойни машини на пехотата ( 9%) - Мароко веднага ще получи 25% от бойните машини на пехотата от резерва...
134
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво беше това Украйна,че не се сещам?
133
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин е дребен и невзрaчен. Дори и да победи в Украйна Путин няма да стане висок и красив.
132
2
 
27
 
! Отговори
Хах преди 8 месеца
Интересно, уж победата беше близо, пък сега имало опасност да загубят!
131
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия губи и в двата случая. Вариант 1 Украйна печели и влиза в ЕС и НАТО което ще е много мощен вибpaтop вг3 на мечока. Вариант 2 Русия печели и превзема Украйна и Бандеровците вече са из цяла Европа и ще има атентати из Масквето следващите 200 години.
130
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе тя *войната* е загубена от DAY ONE, и еврeйсkия нaдpуcaн зeлeнски комик много добре знае това.... Тaя фашагга умишлено хвърли украйна в огъня срещу добре финансирани старини във ФАЩ....Същия предател като Михайлаки ГорбачЕв дето след т.нар *перестройка* даже участва в реклама на Pizza Hut(клипа го има в тубата). Жалко за бедните укри които зеленски жертва с лека ръка, щото богатите укри ние си ги гледаме в хотели на Слънчака, а те си карат колите по плажа пияHHи и дроrиpaни!!!!
129
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските трoляцu служат вярно на Caтанатa който им е обещал няколко години повече живот но те не знаят че след ще бъдат пържени 3-4 милиона години в казана докато не опростят греховете си
128
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На границата с Полша вече е НАТО така че голташкa Русия е по-добре да не атакува НАТО защото да не забравяме че и САЩ участват в НАТО, а удар по територия на САЩ е удар по интересите на САЩ така че не искаме Хирошима и Нагасаки да се повторят в Москва.
127
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия и да вземе цялата Украйна какво от това? Украйна това са украинците а те вече са в България, Румъния, Полша, Чехия и навсякъде. Ще живеят в ЕС или САЩ далеч от голташкa Русия.
126
2
 
23
 
! Отговори
ZV преди 8 месеца
Заукропитеците и техните НАТОвски попечители , Денят на голямото дупене настъпва. Много от тук пишещите евроджендорля да си измият зъбите ,че скоро ще правят френска на Шойгу)
125
25
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
СКАПАНИ ПОСРАНИ ПУТИНСКИ ТРЬОЛОВЕ ПИШЕЩИ В 3 ЧАСА ПРЕЗ НОЩТА ТУК ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!
124
1
 
17
 
! Отговори
Фитьо преди 8 месеца
Не може да бъде!Как така заек ще загуби?Че на анимационния филм заекът винаги надхитря вълка.Да пуснат филма над руските позиции и те ще разберат,че трябва да отстъпят пред заека.