Във Варна готвят извънредна имунизация срещу морбили

Ваксинацията ще се извършва в кабинетите на личните лекари
20
Във Варна готвят извънредна имунизация срещу морбили
Снимка: БГНЕС

Във Варна са в пълна готовност за извънредна имунизация срещу морбили. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града, след като в съседна Румъния броят на заразените в края на миналата година надхвърли 3000 души. Ваксинацията ще се извършва в кабинетите на личните лекари и в Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксината е безплатна и осигурена за децата. Възрастните, които искат да се ваксинират, ще трябва да си я закупят сами.

"За 2023 г. има 1000 деца, подлежащи на имунизация и неимунизирани до сега. Това са около 76%, което не е достатъчен за добър имунизационен обхват. Възможно е да се стигне до епидемия от морбили. Трябва да се стигне над 95%, да са обхванати децата, за да сме сигурни, че колективният имунитет е защитен", каза д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ – Варна, пред БНТ.

"Доживотен имунитет към морбили няма. Възможно е след 10 години след имунизацията титърът на антителата, който ни защитава, да спадне. Ако сме ваксинирани с тази ваксина, но ако дълго време не сме се срещали с причинителя за реактивация, при евентуална среща с вирусната инфекция, на имунната система ще й трябва време да отговори. Дори и след ваксиниране, след дълъг период от време може да се стигне до заразяване", каза инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Той подчерта, че в такъв случай клиничната картина няма да е изобщо толкова тежка, както бихме боледували, ако не сме ваксинирани.

"Но от епидемологична гледна точка без значение дали го караме леко или тежко, можем да разпространяваме вируса и да заразяваме неваксинирани", каза още д-р Вълков.

Според думите му от години повечето вирусологични центрове препоръчват въвеждането на трета бустерна доза за морбили.

"Крайно време е това да бъде въведено с оглед на профилактика", обобщи инфекционистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: морбилиимунизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Ауууу преди 7 месеца
До Анонименудничко, ще оцелеят само косматите. Тамън като се качат седващия път на палмата да крадат черници, събратята им нЕма д'ги замерят с кокосови орехи кат инопланетянъй
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Морбили е една от най-тежките инфекциозни болести. Никой никога не е препоръчвал да оставяме децата да се заразяват. Напротив, имаше строга карантина и властите лепяха жълти бележки по входните врати на имащите болен вкъщи. Аз изкарах морбили като 5 годишен. Едва оцелях.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Р омското гето във Варна е неваксинирано. Както обикновено..
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
искат да на набодат с още вакси - нема да се дадем - ракия-парцуца, сланинка, винце е лекарствуту
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знаех, че Варненска област граничи с Румъния. Добричка граничи с Румъния. Става дума за едни пари.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво е "Едра Шарка" .... в края на 19 век един заможен забелязал, че кравата му има големи бели петна по кожата си. Взел от нея кръв и я вкарал на чистачката си. И на кожата на чистачката започнали да се появяват Бели Петна - и той я нарекъл "Едра Шарка"... и започнал да прави Бизнес със Инжекциии на "Едра Шарка" и този "БИЗНЕС се разпространил по целият свят.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Морбили - това е дребна шарка. Едно време малките деца се заразявахме до 4 годинки един друг и го прекарвахме леко с пъпчици по кожата и за една седмица се излекувахме без на мъжкото поколение да ни опада косата, понеже ако те хване дребната шарка, срещу която няма ваксина, понеже морбилието се промена всяка година то ти опадва косата по главата. Тия с ваксините само разпространяват болестите..... Внимавайте! Срещу "Дребна шарка - морбили" няма ваксина, понеже бактерията е като хемелеон!
10
5
 
6
 
! Отговори
да-да преди 7 месеца
Трифонеееее, набий си ваксините в г.......!!!!!
9
1
 
2
 
! Отговори
До Мдаааа, преди 7 месеца
Не ти е лесно, нали? :)
8
7
 
6
 
! Отговори
Зов преди 7 месеца
Аз съм го карал като дете. Бях между два свята. Успях да се върна тук. Възрастен човек, трудно да може да издържи на болестта без ваксинация.
7
3
 
6
 
! Отговори
Мдаааа, преди 7 месеца
"Дори и след ваксиниране... може да се стигне до заразяване" :) :) :)
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Напълно НеВаксиниран Mоля, няма защо
5
7
 
10
 
! Отговори
Напълно НеВаксиниран преди 7 месеца
не благодаря!
4
2
 
8
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 7 месеца
Антиваксъхме се на метеното...
3
5
 
18
 
! Отговори
Да имунизират преди 7 месеца
Украинците!Те нямат никакви имунизационни паспорти!
2
6
 
6
 
! Отговори
до1 преди 7 месеца
мнгоо добре казано.аз няма да си ваксинирвам дитету.мои избор е.няма бил гетс да го чипирва и да го обии
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
стига сас тези ваксини.маскити са зада малчити да контролирват масити а масата е свештена за балгаринат заштото тои там се храни.никакви ваксини нияма да слагами на дицата.никакви.спрете се сас тоия тероризам.моето тияло моиат избор