За 50 000 евро в София може да купиш само гараж, идва скок на наемите

Стойчева: Цените ще се повишат още след влизането ни в Еврозоната
24 яну 2024 16:10, Анисия Иванова
211

През последните 10 години цените на имотите у нас са скочили с близо 80%, показват данните на Евростат.

"Пазарът тази година започва спокойно и така ще продължи. Ще бъде балансиран пазар - без сътресения и рязко повишаване на цените на имотите. Те достигнаха своя пик и ще има незначителни промени в рамките на 5%, когато става дума за ново строителство. Наемите ще повишават цените си, тъй като не отговарят на цените на имотите", коментира в "България сутрин" Снежана Стойчева - мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net.

Оказва се, че в някои райони цените са се повишили с 8-9%, но в други, като "Стрелбище" и "Кръстова вада", скокът в цените е цели 16-17%. В "Младост" 4 увеличението при двустайните апартаменти е 9%.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени и при тях измененията в цените са по-големи. Преобладават хората, които купуват жилище за живеене. Желанието да живеем на по-широко, по-ново и в по-добър район движи пазара на недвижими имоти, подчерта Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

В Пловдив в район "Прослав" има доста сериозно увеличение на цените през 2023 г. - 20% за двустайните апартаменти. Във Варна с по 15% са скочили цените във "Владиславово" и "Победа". В Бургас пазарът е по-спокоен и не се забелязва подобно увеличение на цените.

Какви са средните цени на продажби и наеми в София и страната - вижте тук

Проучване на Imoti.net сред водещи брокери в страната показва, че за 50 хил. евро в София можеш да си позволиш единствено гараж в центъра или два гаража извън центъра. Дори за къща в околоностите на София не може да се говори за тази сума.

Около Бургас и Варна може се закупи къща за ремонт за сумата от 50 хил. евро. В Пловдив може да се закупи едностаен апартамент в покрайнините на града.

Очакванията на експертите са цените на имотите да се повишат още след влизането на страната ни в Еврозоната. Ще трябва да се изравняват с цените на имотите в европейските градове, в най-голяма степен това се отнася за София, отбеляза Стойчева.

А първият форум на Imoti.net за годината ще се състои на 29 февруари от 14:00 часа в Интер Експо Център. Семинарът е безплатен.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
50 000 еврое една къща в Испания. Аре нема нужда
186
1
 
0
 
! Отговори
Киро Брейка преди 3 месеца
Навъдиха са яръм чакали ама ни *** слушат и меня имотити ша падат брокерчета разни момченца дет не са ходили казарма само надуват цинити.
185
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 3 месеца
Тогава няма нищо да се купува...
184
0
 
4
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 месеца
Като. Всичко. В. Бг.и. цените. Та. Имотите са. Надети. и. Вместо. 3 гаража по. 50.0000евръ. В. София.мога. да. Си. Купя. Имотче в. UK.....
183
0
 
4
 
! Отговори
ЯКО ЛЪЖАТ преди 3 месеца
За 50 000 евро в София може да купиш само гараж ТИ НОРМАЛНА ЛИ СИ М.А. ?
182
0
 
4
 
! Отговори
НЕ СПИРАТ ДА преди 3 месеца
ПРОМОТИРАТ ИМОТНИЯ БАЛОН. ЦЕНАТА НА КВАДРАТА Е 800 ЕВРО
181
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Специфично за постоянно появяващите се в медиите експерти по каквито и да са теми е, че не носят никаква отговорност, ако с думите си са ви подвели към погрешно решение с тежки за вас последици.
180
1
 
7
 
! Отговори
Какво ще стане, преди 3 месеца
Когато плуващите лихви по ипотечните кредити станат европейски. Дали с приемането на еврото или с налагането на друг механизъм ще се наложи да ограничим дефицита, да намалим харченето и да стопираме инфлацията, колко от тия кредити, ще могат да бъдат успешно обслужвани?! Защо сега купувате имоти, които утре ще са собственост на банките?
179
0
 
2
 
! Отговори
Поредното преди 3 месеца
Платено бръщолевене по темата купувайте сега, че утре ще ви е по скъпо! Ясно е кой има изгода от подобна дезинформация. Ясно е и защо се появява и тук в Инвестор. Ако искате да научите цялата истина за надувания балон имотен пазар и за това, какво ще се случи в Най скоро време с него, не я търсете в Dnes.bg.
178
0
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 3 месеца
Скок на фронта .И турски изтребители
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами за 50 000 е по изгодно да строят гаражи вместо блокове!
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма ден в който да не пише за цените на апартаменти,имоти и всичко свързано с тях! Това е скрита реклама и натиск по въпроса! Демек купувай щото ще бъде скъпо и ще закъснееш! Това не са банки,а кожодери! Платени статии по въпроса с имотите всеки ден! Бомбардират хората с небивалици! А гаражите са скъпи защото ги няма и никой не иска да ги строи! Изплаща се строежа на стандартни бунгала за балами!
175
0
 
0
 
! Отговори
Gp преди 3 месеца
Като цяло цените на апартаментите в София са високи спрямо средата, а на гаражите съвсем. Преди 10-12г. цената на м2 гараж беше 1/2 от тази за жилище. Имаше гаражи по 7000-8000 евро. Сега същите гаражи са по 30к евро, скок над 4 пъти, но имотите спрямо тогава са с по-малко увеличение 2,3 пъти. Преди 5 години съсед продаде на 15к евро, викам му луд си много пари... Замина за седмица. И сега на тези абсурдни цени гаражите пак се продават...странно, но факт.
174
0
 
4
 
! Отговори
До "според мен& преди 3 месеца
Солун е столица или Крайова? Че съм малко зле с географията... Защо сравняваш Крайова със София, а не с Видин например? Или викаш, да сравняваме ябълки с круши си е ок?
173
1
 
4
 
! Отговори
До Планът преди 3 месеца
"ВСИЧКИ съседни страни (и не само) са с ДАЛЕЧ ПО-НИСКИ ЦЕНИ на имотите и по-качествени". И кои са тия "съседни страни"? Нещо яко си се объркал. Освен ако сравняваш цените в София с цените в някое сръбско или македонско село.
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гадни жалки брокерчета няма стане това
171
2
 
6
 
! Отговори
Все тая преди 3 месеца
Всичко идва от алчните банкери, банките не са благотворителни дружества искат да печелят, а тази пропаганда да имаш жилище, кола и да живееш на кредит идва от САЩ. Ако човек няма кредити, ипотеки, кредитни карти явно е ТЕРОРИСТ за тях.Един познат ми каза: имам приятел който е строителен инженер има фирма смята 400-500 евро е кв.м в София на себестойност,ако не му излезна сметката е лоша работа. А защо ми искат по 2000-4000 евро кв. м, за кутийките ново строителство? .... Без коментар!
170
0
 
3
 
! Отговори
До Гъчо преди 3 месеца
Гъче, тук верно е гъчкано от луди с телефони. Ама какви видни родни честни частници с много бизнеси и имоти. И понеже всичко са наредили на шест, киснат в тоя сайт да ръсят бисери. Какво да правят, чат да става, време да минава. А за белите БГ индийци хич няма да ми е жал като мине голямата ИТ метла. Жена ми е в т.н. ИТ бранш и твърди, че по-*** парчетия от т.н. "програмисти" просто няма как да има.
169
2
 
11
 
! Отговори
Планът преди 3 месеца
Целта на статията: 1. ОПИТ (няма кой да се върже) за изкуствено вдигане на цените от "бизнесмени", които притежават ЕДНОВРЕМЕННО dnes.bg, imoti.net, bulgaria on air и др. 2. ВСИЧКИ съседни страни (и не само) са с ДАЛЕЧ ПО-НИСКИ ЦЕНИ на имотите и по-качествени. Идеята е да изгонят една част от населението, за да заселят друга (подмяна на населението) от една страна, и да поробят останалото население от друга, като те направят като в САЩ-цял живот работиш да изплатиш покрива над главата си.
168
0
 
6
 
! Отговори
Дежа вю преди 3 месеца
2008 година "кризата" - тя тръгна от борисите и банките НАЗАПАД и нямаше нищо общо с България. НИЩО! Ние не бяхме засегнати почни ИЗОБЩО! НО - всеки алчник обясняваше "световна криза, всичко се вдига, няяя начин, пич". Да печелиш по този начин е зло - е, било и винаги ще е. Но всичко се връща. Никой никого не кара, НО - свободен пазар значи И ДВЕТЕ СТРАНИ ДА СА ИНФОРМИРАНИ, а тук купувачът НИКОГА не се допуска до информация и се залива със заблуждаваща такава, като тази "статия". УРРОДИ!