Агресивни чайки нападат във Варна и Бургас, отправят се към София и Пловдив

В Плевен и Шумен също алармират за разрастваща се популация от гларуси
24 юни 2024 10:29, Анисия Иванова
147
Агресивни чайки нападат във Варна и Бургас, отправят се към София и Пловдив
Снимка: БГНЕС

Постоянни жители и летовници във Варна и Бургас са вдигнали ръце от агресивни чайки и гларуси, които без страх нападат хора за храна. В морската ни столица настояват общината да вземе крути мерки, с които да се ограничи свръхпопулацията от пернати.

Последните няколко години двата най-големи града по Черноморието ни гъмжат от птици, а поведението им клони към агресивно. Все по-често гларуси и чайки се спускат и отмъкват закуски от ръцете на плажуващите.

От Българското дружество за защита на птиците смятат, че увеличеният брой се дължи на изобилието от храна.

"Настояваме за химически кастрации и навсякъде да се сложат херметически затварящи се контейнери, които няма да им позволяват да ровят и късат пликовете с отпадъци. Има дни, в които градът ни прилича буквално на коптор. Боклуци навсякъде, остатъци от разлагаща се храна, неприятна миризма и все повече птици във въздуха", коментира Иван Михайлов от Варна.

Аналогична е и ситуацията в Бургас.

"От красив символ те се превърнаха в нахални натрапници, вечно гладни, досадни, агресивни. По нищо не се различават от гълъбите, които сеят всевъзможни зарази", заяви Наташка Пейчинова от Бургас.

Орнитолози съобщават, че чайки се наблюдават на нетипични за тях места в България. Те все по-често гнездят в София и Пловдив. Изобилието от храна в столицата и града под тепетата вероятно е причина те да мигрират.

"В София и Пловдив хората могат да се радват - там поне птиците си летят високо, а не се спускат нахално в ръцете и краката, докато се разхождаш", шегува варненец в социалните мрежи.

Заради нашествието от грабливи птици някои фирми вече предлагат машинки за прогонване на пернатите. Проверка на "Труд" показа, че устройството, което дразни чайките и ги кара да летят надалеч, се търгува в диапазон от 50 до 100 лв. в зависимост от марката. Джаджата работи на принципа на ултразвук, който не понася както на гризачите, така и на птиците.

"Ако имaтe пpoблeми c чaйĸи, глapycи или дpyги птици, ĸoитo нapyшaвaт cпoĸoйcтвиeтo ви и ocвeн тoвa ca пpeнocитeли нa бълxи, ĸъpлeжи, ĸoĸoшинĸи и мнoжecтвo зapaзи, нe ce ĸoлeбaйтe дa ce cвъpжeтe c нac. Πpи пpoблeми c пoдoбни птици, мoжe дa пopъчaтe и зaĸyпитe oт caйтa ни ypeди и cpeдcтвa зa пpoгoнвaнeтo нa чaйĸи или зa зaщитa oт глapycи", гласи реклама в сайт за борба с грабливите чайки.

"Виждал съм как гларус поглъща цяла гарга с няколко преглъщания. Направо се изумих, че е възможно", коментира на свой ред Кирил Кънев. "Гларусите са голяма напаст. И не убиват само гълъби и други по-малки птици. Нападат и котки, катерици и т.н. Щъркелите също имат подобни навици", пише Ивета Пламенова.
 
Плевенчани и шумналии също алармират за разрастваща се популация от гларуси. Жителите на Плевен и Шумен настояват местните власти незабавно да разработят план за действие, докато положението не е излязло от контрол, подобно на Варна и Бургас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: БургасСофияВарначайки
Още от Страната
До два-три дни водата край Кранево ще става за къпане
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
5
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 седмица
Умниците ни от държавата решиха да пуснат тея крилати плъхове в законите за защитените видови, и не се сетиха от тогава да направят санитарно прочистване с ловните дружини. Резултатът е виден, и ще става все по зле. Атанасовското езеро скоро няма да има други пилета освен чайки и гларуси.
30
4
 
12
 
! Отговори
От Стара Загора преди 1 седмица
Два гълъба гугукаха на терасата ...и някъв гларус с 200 удари единият гълъб по главата и после докато гледах учудено какво се случва, след като падна долу на земята до раздърпа и изкълва ...не бях виждал до сега гларус канибал. Но явно има.
29
7
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Тренирани са на плажовете в Севастопол, хаха. Така е, ще има отмъщението на гаргите заради наркоманския напън на Зелю.
28
1
 
4
 
! Отговори
Диньо Халембака преди 1 седмица
Има различни видове чайки или различни видове гларуси, въпрос на избор, едното име е славянско, другото латинско.Няма обаче деление на чайки и гларуси.
27
0
 
4
 
! Отговори
Обонго преди 1 седмица
Кой знай какви ЛГБТ чайки са тва...ама то от жегата ще да е.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А за агресивнитв гларуси от Варна и Бургас дето налитат на софиянки нещо няма ли да кажете?
25
1
 
11
 
! Отговори
до номер 15 преди 1 седмица
Е, чак пък да нямат нищо общо?! Гларусът е вид чайка и е най-разпространения вид в България!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нападения по земя от змии и по въздух от гларуси, изглежда че животните контраатакуват.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много се вживяват някои хора. По морето винаги е имало гларуси и винаги са си били такива. Не виждам какво е по различното от преди години. Какви мерки може да вземе общината? Това са си птици и си летят където си искат, а не бездомни кучета които можеш са прибереш в приюти.
22
0
 
4
 
! Отговори
Хехе :) преди 1 седмица
КогИ ситуацията е а Хичкок :)
21
1
 
5
 
! Отговори
Ми той умрял, ма! преди 1 седмица
Ша яде ли един умрял гълъб?!
20
10
 
4
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 седмица
да де, ама това са пернати от бивша нацистка Уркиана. Затова са толкова нахални и агресивни. Избягали са от взривовете на Солнцепеците, и са много ядосани и нагли...също като...
19
7
 
2
 
! Отговори
тоти преди 1 седмица
А КАКВО ЩЕ МИ ЯДАТ В СОФИЯ И ПЛОВДИВ,ЛИСТАТА ОТ ДЪРВЕТАТА ИЛИ ПАВЕТАТА !!!
18
2
 
12
 
! Отговори
Загрижена преди 1 седмица
Софиянци са по-тлъсти - затова са се насочили натам
17
6
 
7
 
! Отговори
Бирата преди 1 седмица
Гледали са филма на Хичкок "Птиците" и копират.Американски нрави
16
4
 
3
 
! Отговори
ибре преди 1 седмица
Да идат на Банка за филия с мас.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Анисия, прави разлика между чайка и гларус, две птици които нямат почти нищо общо. Птиците за които пишете в статията са Гларуси.
14
0
 
17
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 седмица
миналата година бях на златни пясъци и докато се пекох на плажа чувам някакви крясъци на гларуси около мен, оглеждам се и гледам някаква сръбкиня храни гларусите с чипс. Викам и на руски ей, престани да ги храниш - оная ми вика какъв е проблема, ядосах се и грабнах пакета и го хвърлих в едно кошче. Идва някакъв плехар дето събира парите за шезлонгите и ми вика щом съм я закачал, викам защото хвърля мизерии по плажа, ти нали си концесионер, как го допускаш това. После чайките ставали агресивни.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тия чайка ще да са пратени от Путин - агресивни и нагли, нападат местното население, опитват се да завземат чужда територия
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Внимание късат месо