Агресивни чайки нападат във Варна и Бургас, отправят се към София и Пловдив

В Плевен и Шумен също алармират за разрастваща се популация от гларуси
24 юни 2024 10:29, Анисия Иванова
147
Агресивни чайки нападат във Варна и Бургас, отправят се към София и Пловдив
Снимка: БГНЕС

Постоянни жители и летовници във Варна и Бургас са вдигнали ръце от агресивни чайки и гларуси, които без страх нападат хора за храна. В морската ни столица настояват общината да вземе крути мерки, с които да се ограничи свръхпопулацията от пернати.

Последните няколко години двата най-големи града по Черноморието ни гъмжат от птици, а поведението им клони към агресивно. Все по-често гларуси и чайки се спускат и отмъкват закуски от ръцете на плажуващите.

От Българското дружество за защита на птиците смятат, че увеличеният брой се дължи на изобилието от храна.

"Настояваме за химически кастрации и навсякъде да се сложат херметически затварящи се контейнери, които няма да им позволяват да ровят и късат пликовете с отпадъци. Има дни, в които градът ни прилича буквално на коптор. Боклуци навсякъде, остатъци от разлагаща се храна, неприятна миризма и все повече птици във въздуха", коментира Иван Михайлов от Варна.

Аналогична е и ситуацията в Бургас.

"От красив символ те се превърнаха в нахални натрапници, вечно гладни, досадни, агресивни. По нищо не се различават от гълъбите, които сеят всевъзможни зарази", заяви Наташка Пейчинова от Бургас.

Орнитолози съобщават, че чайки се наблюдават на нетипични за тях места в България. Те все по-често гнездят в София и Пловдив. Изобилието от храна в столицата и града под тепетата вероятно е причина те да мигрират.

"В София и Пловдив хората могат да се радват - там поне птиците си летят високо, а не се спускат нахално в ръцете и краката, докато се разхождаш", шегува варненец в социалните мрежи.

Заради нашествието от грабливи птици някои фирми вече предлагат машинки за прогонване на пернатите. Проверка на "Труд" показа, че устройството, което дразни чайките и ги кара да летят надалеч, се търгува в диапазон от 50 до 100 лв. в зависимост от марката. Джаджата работи на принципа на ултразвук, който не понася както на гризачите, така и на птиците.

"Ако имaтe пpoблeми c чaйĸи, глapycи или дpyги птици, ĸoитo нapyшaвaт cпoĸoйcтвиeтo ви и ocвeн тoвa ca пpeнocитeли нa бълxи, ĸъpлeжи, ĸoĸoшинĸи и мнoжecтвo зapaзи, нe ce ĸoлeбaйтe дa ce cвъpжeтe c нac. Πpи пpoблeми c пoдoбни птици, мoжe дa пopъчaтe и зaĸyпитe oт caйтa ни ypeди и cpeдcтвa зa пpoгoнвaнeтo нa чaйĸи или зa зaщитa oт глapycи", гласи реклама в сайт за борба с грабливите чайки.

"Виждал съм как гларус поглъща цяла гарга с няколко преглъщания. Направо се изумих, че е възможно", коментира на свой ред Кирил Кънев. "Гларусите са голяма напаст. И не убиват само гълъби и други по-малки птици. Нападат и котки, катерици и т.н. Щъркелите също имат подобни навици", пише Ивета Пламенова.
 
Плевенчани и шумналии също алармират за разрастваща се популация от гларуси. Жителите на Плевен и Шумен настояват местните власти незабавно да разработят план за действие, докато положението не е излязло от контрол, подобно на Варна и Бургас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: БургасСофияВарначайки
Още от Страната
До два-три дни водата край Кранево ще става за къпане
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а ако не живея нито уВарна и Бургас, нито у София и Пловдив, ко да я прая тая 'статия' ?
50
6
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Стога ми обяснява какво е гларус и чайка. По твоята логика няма и гларис, щото всичко това е птица.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рундьо Радефф да се намеси, нали е въздушен ас, да ги гръмне с МиГ-29
48
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Путин пусна агресивните гларуси към НАТО. Целите са пощенски гълъби и датчици на ПВО. По един паццул на Патроит и НАТО фалира.Ще изгоним американците от България, УРА!
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие се майтапите, но поне във Варна се вижда че в последните години са повече, по-агресивни са станали, а общината най-накрая трябва да подмени плитките и отворени кошчета, гларусите разпиляват всичко наоколо.Гостите на града, ако си купуват дюнери и закуски до централния шадраван, да внимават, там биват често атакувани
46
3
 
14
 
! Отговори
До 15 преди 1 седмица
Чайка и гларус не са два различни вида птици. Гларуси всъщност няма. Всичките са чайки, но от различни видове. Гларус е в нашите представи, но то е чайка. А гларус е побългарено и идва от латинското наименование на чайка, което е ларус.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
HПO-тa мнoro ca npurлagнeлu..
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оставете животинките на мира. Хората разрушихме цели екосистеми и изтрихме хиляди животински видове от лицето на земята. Спрете да ядете навсякъде и по всяко време и няма да имате проблеми с чайки. Станали тюлени всичките по 100 кила 150 кила плюскат непрестанно и се оплакват сега пък от чайките.
43
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На един русофил който тъкмо си беше купил дюнер го атакува гларуса и му го взема от ръцете голям майтап скъсах се да се смея :D
42
5
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Зелю да стреля още по крим, не само агресивни гларуси ще отмъщават, ами скоро чакаме и агресивни акули по плажовете.
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това са украински гларуси и нападат само русофили
40
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Не знам за Стара Загора, но тук имаме агресивни Гривеци. По 15 сантима паццнули бомбандират колите ни, всеки ден на автомивка по 6 лева минимум.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пpoмeнaтa e фakт...
38
2
 
9
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 седмица
На алчните , злобните и заядлив от вида на Хомо сапиенс всички други, включително животински и растителни видове им пречат.
37
9
 
10
 
! Отговори
Русия терорист преди 1 седмица
Заради руските терористи няма риба в Черно море, съответно и пайките и гларуситв нямат храна. Руските бандити унищожават всичко след себе си
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ааа - идааат - чайкте идат към София, кмета да организира гражданите за атаката, всички оръдия насочени на изток към прииждащите твари, вдигайте авиацията да помага
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хичкок птиците.. Кирчо премиер.. божков президент... убийства посред бял ден по улици и пешеходни пътеки..прайд всеки ден...потин активира гларусите...вси4ко 6
34
0
 
6
 
! Отговори
Мара преди 1 седмица
Май тази публикация ни праща 60 години назад във филма на Хичкок "Птиците". Много драматично! А самите гларуси са си такива, каквито си бяха и тогава.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
увеличеният брой се дължи не на избоилието на храна, а на липсата на риба. Като няма риба да ядат, налитат на сандвичи...
32
1
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
На по-дребното му викаме чайка. Гларусите са едри. Може едно и също да означава, но тук под "чайка" разбораме една птица, под "гларус" друга. Все едно да ми кажеш, няма дъжд и порой. Всичко е дъжд, ама не баш. Не случайно ескимосите имат десетки наименования за сняг. Не са просттти като гларусите на гання.