Цената на меда падна с близо 50%

Тонове готова продукция залежава
3 юли 2024 16:03, Инна Ангелова
55

Пчелари от Добруджанския край споделят с тревога, че с близо 50% е паднала цената на меда за настоящата година. Те допълват, че десетки тонове готова продукция залежава.

Няма пазар, а климатичните промени водят до спад на продуктивността на пчелите.

Проблем, за който пчеларите сигнализират, е изключително ниската изкупна цена на меда, въпреки че крайните потребители купуват килограм от пчелния еликсир за 12-15 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: медценапчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
26
 
! Отговори
от Плевен преди 3 месеца
Сушата е жестока! Имам 225 пчелни семейства, а де факто не съм извадил и едно кило пчелен мед. Сега обилно при нас цъфти слънчогледа, но и от него нищо няма да има - при температури над 27 градуса той нито отделя цветен прашец, нито нектар. При мен никога няма залежал пчелен мед, просто няма. Всичко се продава до края на февруари месец следващата година, но сега няма да има и каква да хапнем в къщи. Трагедия!
25
4
 
26
 
! Отговори
1346 преди 3 месеца
До Анонимен Ако смятате, че 20 лв. за буркан истински мед е много, ми е интересно какво мислите за бургер в Макдоналдс за 23-24 лв. със средно меню?! На мен също не ми харесва, ама *** взе да се взима на сериозно напоследък и ще си плащаме за това!
24
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И? Какво да направим сега? Сигнализирали били? И? Мед не консумираме вкъщи.... никой не е и длъжен да купува.
23
20
 
10
 
! Отговори
Тормоз преди 3 месеца
До кога ще продължава тормоза от пчелините в населените места? До кога ще убиват хора и животни? До кога ще парадират с " не можеш да докажеш коя пчела те е ухапа"?
22
41
 
24
 
! Отговори
41 преди 3 месеца
От меда много малко хора могат да имат някаква реална полза. Масово само вдига захарта до небето. Много надценен продукт, много глупави бабини легенди около него.
21
2
 
36
 
! Отговори
България преди 3 месеца
Сиренето - менте. Колбасите - менте. Пчелния мед - менте. Зехтина - менте. Остана ли нещо , което да не е фалшиво ? Между другото и в чужбина са големи ментърджии . Скоро имаше скандали около зехтина , че го ментосвали братята от южната комшиика.
20
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствения шанс да ядете истински мед е да си имате Свой кошер -всичко друго био,еко,приятел и тн е Измама ! вече така е с Всичко -мляко,месо,яйца,плодове и зеленчуци - не си ли ги отглеждате лично ядете Измами !
19
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цялата статията е като извадена от учебник в който се дава определение за човешката глупост! За да е паднала цената на меда, трябва да има свръхпроизводство или драстичен спад на потреблението. Ясно е че спад на потреблението няма, тоест имаме свръхпроизводството, което пък значи че няма спад на продуктивността на пчелите, доказателство за което признанието, че продукцията на пчеларите залежава в складовете. А това за климатичните промени е черешката на тортата.
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това единственият хранителен продукт който няма срок на годност. Добре запечатан мед в стъклен буркан може да издържи стотици години. Той по естествен път кристализира и се запазва. После може пак да се втечни чрез внимателно нагряване на водна баня до 45 градуса. Не трябва да се нагрява повече защото се унищожават полезните съставки в него.
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-лесно манипулируемият продукт е медът. Но и лесно се проверява дали е истински. Купувам от познати пчелари и то не само познати, ами и мои съдружници. До момента не са ме лъгали, но си имам едно наум да проверявам меда. Разкошен мед гарантирано на 100% истински от производител 2023та купувах за 10лв. буркана. При количество- 8лв.. В магазините дали има истински мед? Има, разбира се, не говорете наизуст, че няма.
16
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пазарът определя цената! Миналата година като продавахте по 20 лева буркана, хубаво беше, нали?
15
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щe cтaнeм oт uзнocuтeл нa мeg във внocuтeл, тakaвa e cтpaтeruятa.. Cлaвa нa Уpcyлa! Cлaвa нa Eвponeйckaтa Koлuзuя!
14
2
 
26
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Да не говорим,че по едно време в България барабар с всичките Китайски *** влизаше и едно карго с китайски мед за жълти стинки,където въобще нямаше нищо общо с пчели,кошери,пити и восък:):):)Нашите тук направо го наливаха в бурканите и го пускаха по веригите на промоции и народа купува ли купува:):):):)
13
3
 
42
 
! Отговори
Дън дън преди 3 месеца
Много интересна логика - Няма пазар, а климатичните промени водят до спад на продуктивността на пчелите в същото време има и залежала продукция, спад на цените с 50%, направо съм шах и мат.
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИЗБЕРЕТЕ ДЕНКОВ И МЕДА ЩЕ ПОЕВТИНЕЕ
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами не знам миналата година купих от малък магазин който предлага от производител .За буркан предполагам 800-900гр не е кило. Платих 17лв. В град в югоизточна българия.Видях че така наречвните баби и дядовци продаваха за 20лв буркана!Та не знам колко е ниска цената. Меда не беше за мен за приятел който яде много (чужденец) изнесах го този боркан в УК.Та за около 8 паунда в държава с заплащане на час дост под тези 8 лири е доста скъпо
10
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой мед Бе ? Къде е тоя мед ? -на пазара уж производител ,а меда Менте ,спираш в някое село пак Менте ,в магазините Менте - топите стар ,рапица слагате,бъркате с глюкоза ,разреждате и всякви шмекерии -имам 8 буркана Менте от различни "медопроизводители" -като казах дай да дойда -вадиш питата и плащам с питата ,ми мрън мрън мрън ,не може
9
2
 
32
 
! Отговори
Проблема преди 3 месеца
Е изключително фалшивия мед, който прави лоша реклама на всеки български мед.
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Баща ми беше любител пчелар. От 2014 до последно преди да се откаже през 2022, буркан мед продаваше по 8лв (в магазина беше 10). Последните години инфлация до небето, но цената на меда не помръдва от десетилетие. Неблагодарна работа.
7
5
 
28
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Тва по магазините,а и не само там не е никакъв мед!Истински мед може да се намери на малко места където хората го правят повече като хоби,а не за производство и бизнес:):):)На много места пчелите ги хранят с разни смески на основата на глюкоза както хранят бройлерите и те горките въобще не стигат до разните там цветя,билки и дръвчета:):):)