Паметникът на Бузлуджа - 10-та най-посещавана изоставена сграда в света

На първо място е сградата за затворници Порт Артур в Австралия
8 юли 2024 21:05, Анисия Иванова
100
Паметникът на Бузлуджа - 10-та най-посещавана изоставена сграда в света
Снимка: БГНЕС, архив

Паметникът на Бузлуджа попадна в топ 10 на най-посещаваните изоставени сгради според използване на хаштаг за мястото в инстаграм, а данните в световен мащаб обобщи авторитетната застрахователна компания Алън Боусел Груп, която е специализирана в застраховки на изоставени постройки.

В България се намира десетата по популярност изоставена сграда в света, изчисляват от Алън Боусел и посочват, че данните са събирани през юли 2024 г., а условието е в Инстаграм да е ползван хаштага #abandonedbuildings. Паметникът Бузлуджа има над 18 хил. хаштага в социалната мрежа по този критерий.

Припомняме, че според становище на експерти от РДНСК от април 2023 г., монументът е в лошо техническо-архитектурно състояние и достъпът е забранен, тъй като има опасност от инциденти с граждани, които се опитват да проникнат в сградата.

На първо място в класацията на Алън Боусел Груп е сградата за затворници Порт Артур в Австралия със 150 000 хаштага в инстаграм. Със 128 000 хаштага на втора позиция е една от най-големите шпионски станции в света по време на Студената война в Берлин, известна като “Дяволската планина”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
спилий преди 2 месеца
колко в броя посещаемост , защото 19 най-посещавана звъчи като 1000 ч на година
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко Борисов е влизал с Тодор Живков в бункера под Бузлуджа.
58
2
 
4
 
! Отговори
преди 2 месеца
под бузлуджа има бункер със злато.
57
1
 
1
 
! Отговори
ЦаричинскоИзвънземно преди 2 месеца
Защо в последните 30 години в България вече не се интересувате от мен и от кацащите извънземни на летището в Русе? Не вярвате ли вече в извънземни? КОМУНИЗМА ВИ НАПРАВИ ДА СИ ГОВОРИТЕ САМИ И ДА ВЯРВАТЕ В ИЗВЪНЗЕМНОТО ОТ ЦАРИЧИНА И БАБА ВАНГА, ЕЙ АБДАЛИ. НЕ ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ КОЛКО СТЕ ГЛУПAВИ? И СЕГА ПАК ИМ ХОДИТЕ ПО СВИРКAТА ПОКРАЙ ВОЙНАТА В УКРАЙНА. КРЕМЪЛ ВИ НАПРАВИ НА КРИВИ БЕ!
56
0
 
3
 
! Отговори
неутрален преди 2 месеца
До ДОЛУ ИМА ЗЛАТОАми хайде търсете го! :-)
55
0
 
1
 
! Отговори
да де преди 2 месеца
До Изливане на БетонАма сега и без това чудо имаме други цени за билетче - 1.60. Е сметни си сега колко сме обедняли и без това сътвотрение! В новото време! А това все още може да се използва!!!
54
3
 
2
 
! Отговори
Изливане на Бетон преди 2 месеца
Всеки нормален човек знае, че подобно бетоново извpащение може да се построи за 2 години. Бузлуджа се строи за 7 години и строежа гълта над 14 милиона тогавашни лева. Сложете инфлацията и смятайте. Какво може да се построи за 14 милиона тогавашни и сега какво виждаме. Само ще ви напомня, че билетчето за трамвая тогава беше 6 стотинки. ДЕМЕК строежа на това чудо е струвало 266,666,666 билетчета за транспорт. И отнело страшно много години. ВЪПРОСА Е КАКВО ИМА ПОД ПАМЕТНИКА.
53
1
 
5
 
! Отговори
ДОЛУ ИМА ЗЛАТО преди 2 месеца
ПОД БУЗЛУДЖА В БУНКЕР. БУНКИРА СЕ ОБИТАВА.
52
2
 
2
 
! Отговори
Последно преди 2 месеца
Казвам последно, защото смятам, че вече разказах прекалено много информация, но дори тук сред вътрешни хора се върти слух, че елита на България през прехода си прави деца незаконно и ги праща в бункера, където се води паралелна държавна администрация, за да ги запази след апокалипсис. За това не ги е страх да тласкат държавата към унищожение. Техните наследници ще оцелеят долу и те са спокойни за бъдещето си, което им позволява да живеят без страх и един ден да се вдигнат над пепелта на България
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз чух от един дядо, че Людмила Живкова е долу в бункера, както и Фатик и много други видни комунисти, които си "заминаха" млади. Там долу още има живи хора. Така се твърди, не знам дали е вярно, но ако съдим, че бункера е предвиден за поне 100 години независим живот, защо да не е вярно. Може би за това все още го пазят толкова много. Сега ако отидете, всичко е заключено. Ако отидете да обследвате околността, веднага идват охранители и викат полиция. Това го изпитахме на гърба си с едни приятели
50
0
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 2 месеца
В бункера се слиза чрез 2 85 метра дълбоки асансьори, като единия от тях е товарен асансьор, който все още работи и може да сваля до 2 тона. Долу все още има електричество, което идва от подводна ВЕЦ, проектиран от арх. Георги Сгтоилов и е все още ненадминат като технология. Има подводен водоем и бункера е абсолютно независим от ядрен апокалипсис, глад и долу могат да оцелеят до 300 човека за около 100 години, без да излизат. Входа е таен, за да запази обитателите 100 години недокоснати отвън.
49
0
 
4
 
! Отговори
Далновидни Комуняги преди 2 месеца
Хитрите комундрели са целяли като изкопаят извънземното от Царичина, да му покажат техния космически кораб, след което да го помолят той да му покаже неговия, да го пребият с "Червен Вятър" и да му вземат НЛО-то за бакър. Типично по комунистически.
48
0
 
2
 
! Отговори
Долу има нещо. преди 2 месеца
Преди няколко месеца едни англичани идваха и с Lidar технология откриха аномалии под повърхността, след което измериха чрез сателит за кухини под върха и обясниха, че под монумента има нещо като пещера с размерите на Леденика. След като започна да се шушука в района и да ходят иманяри, се появи охрана и историята се покри. Но имаше такъв случай.
47
1
 
2
 
! Отговори
ИМАНЕ ИМА ТАМ преди 2 месеца
ПОД МОНУМЕНТА ИМА DOOMSDAY БУНКЕР ЗА 300 КОМУНИСТА С ХАЗНА, В КОЯТО ИМА МНОГО ЗЛАТО, КОЕТО ОЩЕ СТОИ НЕПОКЪТНАТО.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тов паметник на Бузлуджа колко мариихуана може да се гледа вътре.
45
2
 
2
 
! Отговори
ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК преди 2 месеца
Комунистите си го разрушиха, разградиха и пpeпикаха. И сега си строят нови паметници в село Неофит Рилски - след 30 години да се захласват и там колко величествени времена е имало в България, преди да дойдат Евроатлантиците ахахаХАХХАХАХАХАХАХА СМЕХ СМЕХ СМЕХ. Ако не беше тъжно щях да се смея дори още.
44
0
 
2
 
! Отговори
ТОШАН ВОЙВОДА преди 2 месеца
Не е ли време да се разкопае бункера под монумента? Изследователи намекват, че отдолу е било подготвено за поне 300 човека от комунистическия елит, ако стане ядрена война. Сигурно още стоят хранителните им запаси и пари отдолу, защото бункера не е пробиван все още. Иманяри шушукат, че вътре има повече злато от съкровището на Вълчан Войвода. За това БСП си прави съборите там. Там на баира освен че става панаира, ами има и не малко злато от Тошан Войвода. Под секрет де. Не сте го чули от мене.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То при нас само се руши. За толкова години един паметник нов не съм видял. То вече няма и кой да го построи, де.
42
1
 
5
 
! Отговори
отживелица преди 2 месеца
Бузлуджа е възстановенато турско име от комунистите българското име на върха е Хаджи Димитър
41
1
 
2
 
! Отговори
Руски ценности преди 2 месеца
Комунистите си го построиха, комунистите си го разрушиха. Само не мога да разбера каква е логиката да си запалиш я Москвича, я Ладата и да се качиш чак горе на баира и да почнеш да крадеш плочки и метал като някакъв пропаднал мaHг ал. Но все пак говорим за комунисти. Толкова им е акъла. Нормалните българи не са ходили там да рушат, да драскат и да крадат. Това е работа на Киробрейковците.Даже няма да се изненадам ако самия Киро Брейк не е ходил с жигулата да си "взима бакър" от Бузлуджа.Ценности