Зимите стават все по-топли, но това не бива да ни радва

Какво ни очаква, ако не противодействаме на глобалното затопляне?
10 юли 2024 12:32, Инна Ангелова
32

Вече ставаме свидетели на резултатите от климатичните промени. Те водят със себе си и екстремни явления. Температурите в цял свят рязко скочиха нагоре.

“Нарасна до 1,64 градуса спрямо последните 50 години на 19 век. Това е много рязко затопляне, като имаме предвид, че до 2015 г. то е било 1 градус. Сега за една година скочи от градус и две десети до 1,6. Затопляне с 3 градуса, каквото се очаква в края на века, може да доведе до доста драматични промени", заяви атмосферният физик Валентин Симеонов в "България сутрин".

Физикът споделя, че ситуацията може да с овладее, ако всеки направи малка крачка, особено по-богатата част от обществото.

"Като започнем от горещи вълни, тропически нощи, пожари, суши, обилни валежи, наводнения, градушки, свличане на терен. Въпросът опира до цялото общество, но въпреки това всеки от нас може да направи нещо. Имайки предвид, че сме почти 9 млрд., ако всеки от нас направи малко и особено по-богатата част от обществото, може да се намали основно", допълни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Нашият принос може да бъде около 30-40% индивидуално, останалото е индустрията и правителството. Трябва да направим разграничение между замърсяването - това са вещества, които пряко влияят на здравето, и парниковите газове, които всъщност улавят част от топлината, която би трябвало да отиде в Космоса и да охлади Земята, а ние увеличаваме количеството на тези парникови газове най-вече чрез използването на изкопаеми горива", коментира Симеонов.

Физикът коментира и зачестилите горски пожари. Според него тяхната специфика също се променя, също заради глобалното затопляне. Горските пожари вече сами се развиват и поддържат.

“На първо място трябва да се спре изсичането, защото старите гори са по-устойчиви на пожари и на суша. Голяма част от пожарите са причинени умишлено или случайно от хора. Може да се въведе контрол, да се види откъде започва пожарът. Загубим ли горите, губим водата. Най-сериозно пострадало е селското стопанство, защото то най-много зависи от климата", добави физикът.

Симеонов подчерта, че зимите ще стават все по-топли, но това не бива да ни радва, защото е много зле за селското стопанство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: климатзатоплянепожари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2019 -Ковид вируса ще ни убие! 2022- Путин ще ни убие! 2024- глобалното затопляне ще ни убие!! Няма мърдане, ще се мре..
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, г-н Физикът взима ли под влияние милионите изстреляни снаряди в Украйна и Израел? Всеки от тях носи топлинен заряд и повишава температурата, а освен това замърсява и въздуха.
7
3
 
16
 
! Отговори
Кажи го на бедните преди 1 месец
Докога ще ни залъгват, че някой в десетките затънали в мизерия страни от третия свят ще спре да използва изкопаеми горива, за да угоди на мошениците ламтящи за трилиони долари от спекулата със "зелени" производства и енергетика. Китай и Индия също баламосват света със сладки приказки и си бълват въглероден двуокис колкото им душа иска. Ама хайде ние в Европа да съсипем безвъзвратно икономиката си, защото сме се захласнали по екоизмамите.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и затова пуловерите стават все по тънки.
5
0
 
1
 
! Отговори
Иде мор преди 1 месец
Ше се пържим в огън и жупел! Ше цвърчим кат македонска наденица на скараааа...Но не бирата да се лей и да не свършва никогиш!
4
2
 
3
 
! Отговори
Климатолог преди 1 месец
Затопляне с 3 (ТРИ) градуса до края на века? А защо от Коледа насам температурите у нас са с повече от 5 градуса над нормата и то сега, а не през 2100 г.? Всеки може да провери за какви дълги периоди температурата е с огромна аномалия спрямо новата норма в различните модели за времето (1991-2020). Разликата със старата, по която до скоро работиха от НИМХ (1961-1990) е още по-чудовищна. Дори и с 3 градуса да беше, зимата щеше да е -2 градуса вместо -5 и пак щеше да има сняг за Коледа например?!
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ниагарският водопад замръзна миналата зима.Страшно затопляне падна.Преди замръзваше и през лятото а сега и през зимата.Ти да видиш..
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те вече няколко високопоставени лица в САЩ заявиха открито какво е спасението - да се намали населението на планетата под един милиард. Видимо се работи по въпроса!
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, поредното плашило! Все едно нещо зависи от него.