Експерт дава съвети за безопасност в планината

Времето там се променя за секунда
24 юли 2024 12:53, Инна Ангелова
9

Мъж на 47 години и 11-годишната му дъщеря загинаха, след като бяха ударени от мълния на връх Жълтец в Стара планина.

Експерт по мълниезащита инж. Радослав Калчев сподели, че когато хората предприемат излети в планината, трябва задължително да се информират как е прогнозата за времето.

"Ако синоптиците са казали, че ще има гръмоносна и мълниеносна буря, значи не е желателно да се тръгва към върха. Обикновено тези бури се развиват в обедните и следобедните часове, рано сутрин е малко вероятно", каза Калчев в студиото на "България сутрин".

Калчев припомни и това, което всеки трябва да знае, а именно - времето в планината е много динамично и се сменя буквално за секунда.

"Причината за възникването на такъв тип буреносни облаци е сблъскването на топли и студени фронтове. Мълниеносната дейност е изключително интензивна и мощна, голяма част остава между облаците, но достатъчно е 10% да паднат на откритите части и всичко, което е повече от 30-40% над земната площ, е обект на поражения", допълни инж. Калчев за Bulgaria ON AIR.

Експертът добави, че когато човек тръгва на излет, най-вероятно в себе си носи раница, карабинер, канчета и всевъзможно оборудване.

"В този случай е необходимо максимално бързо да се освободим от тези неща и да се отдалечим минимум на 15-20 метра от мястото, което сме разтоварили този опасен товар. След което търсим условия, в които да е каменисто и скалисто, да няма мъх, да няма течащи водни потоци. Трябва да клекнем долу ниско и събираме краката един до друг, обхващаме с ръце с колената, главата трябва да е притисната до коляното", обясни експертът.

Калчев допълни, че загубата на съзнание е най-често срещана след удар о мълния.

“При леките и тежки почти винаги имаме загуба на съзнание, възможно е човек да глътне езика си, да спре сърдечната дейност и да е абсолютно в безпомощно състояние. Първо се установява дали е глътнал езика си, след което започваме индиректен масаж на сърцето и вдишвания. При възстановяване на сърдечната дейност отопляваме с одеяла или каквото имаме, и разтриваме крайниците", каза още инж. Калчев.

Той е на мнение, че има блокове, в които откакто са построени, никой не е проверявал гръмоотводите.

"По отношение на поведението ни в града - не трябва да стоим на открито в близост до трамвайни линии, на автобусните спирки. Желателно е да се скрием или във входа на някоя кооперация, или в подлез, но да не сме на открито, защото можем да бъдем поразени. А ако сме на полето трябва да направим същото, което бихме направили и в планината", коментира още експертът по мълниезащита.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 месец
А защо не повикахте тоз т.нар. експерт да предаде дълбоките си познания по въпроса , в началото на активния туристически сезон ?! Сега е "след дъжд - качулка" , "експертите" ще си получават хонорарчето , а медите ще се правят на съпричастни на хорското нещастие ,дълбаейки темата постфактум !
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз съм попадал в гръмотевична буря в планината. Извадих късмет. Затрещи ли от нищото, всичко е късмет. И да легнеш и да се свиеш на топка и да вървиш с 5см крачки и да сложиш раницата си под краката (за да изолира) е все тая думне ли в радиус до 4-5 метра от теб.Трябва да се следи прогнозата и има ли и най-малки индикации за валежи - си стойте във вкъщи или се разходете в мола.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя фърфълдачен експерт знае ли как светкавицата от облака гърми по земята? Другарю фърфълдачен експерт! Вчера говорих с един електрон и той ми каза: "На всеки метър височина потенцияла е около 500 волта. Когато се доближи огромен облак към някой връх по земята, понеже облака няма електрони, той е с положителен потенциален заряд, а земята е пълна с електрони - отрицателен заряд. Ние електроните излитаме към облака и го неутрализираме и чак след това огнена лъчева светкавица обратно удря земята!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кого ги дава?
5
2
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Браво, веднага ме разкри! Сигурно си много умен по наследство?
4
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоа свръх експерт дава съвети за безопасност в планите: "Как е безопасно да си носиш столчето из планините и като стигнеш на върха да седнеш на него и да крещиш високо от планината... Ето другари виждатели как градихме Комунизма и народа продължава да ни гледа и ръкопляска колко сме Славни Комунисти по телевизиите!"
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А нещо за мобилните телефони?
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Свръх експерт, тъй бе, като тебе ще си живеем скучния панелкаджийски живот, в който най-голямото приключение е да драскаш безсмислици по форумите
1
6
 
3
 
! Отговори
Свръх експерт преди 1 месец
Не ходете изобщо в планината!