Кълбовидна мълния може да е взривила складовете за фоейерверки

Според експерт такива инциденти остават достатъчно следи
26 юли 2024 11:00, Петър Бойчев
55
Кълбовидна мълния може да е взривила складовете за фоейерверки
Снимка Пиксабей

Кълбовидна мълния е една от възможните прличини за взрива в склада за фоейерверки в Елин Пелин. Има, разбира се, и други, но да се правят предположения към момента е рисковано. Сред тях са освен кълбовидна мълния, попаднала в склада, е и човешкият фактор, престъпна небрежност или умишлено деяние. Държавата би трябвало да знае какво има в склада, фирмата е задължена да го декларира. Това каза в ефира на НОВА експертът по сигурност Милен Иванов.

Според него от такива инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза. "Терминът два тона тротилов еквивалент звучи страшно, но така би било само ако всичкият експлоадира едновременно. Взривните материали в склада не са бързогорящи. Черният или още наричан димен барут - това е основната суровина за производство на фойерверките.

Той гори бавно, може да възпроизведе силен взрив само в затворено пространство. Ако и другия склад в района бъде засегнат, ще има сериозен взрив. Няма какво друго да се направи освен да се чака и да се надяваме да няма нови експлозии", заяви той.

Законът не прави разлика между боеприпаси, взривни вещества и пиротехника - има определени правила на съхранение и работа. "Абсолютно възможно е някой да е неглижирал правилата за безопасност. При такива бедствия първо се изолира района от външната граница, за да не станат домовете жертви на мародери. Съобщение "евакуирайте се'' не стига, трябва да има организация", поясни Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Складове на плодородна земя, близо до селища? Нарушен закон за плодородните земи. Диверсии продължение на палежите в Странджа. Очакваме още!
53
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Няма еа се учуда някой удупен на Хамериканците да каже,че Путин е пуснал ракета по погрешка на "безупречните по сигурност КУРНИЦИ с пиратки"
52
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Понеже природата няма да възрази,нека тя е воновна.Иначе всичко в *** е безупречно!!! Тия бомба-складове гаранция са били на ниво по сигурност...
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бассси и "експертите"!!!с такива "експерти" сме на това положение!
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве каква мълния какви пет лева бе!??сбъркана държава! извънземните са , а може и американците да са !и1д1иоти!!!
49
1
 
10
 
! Отговори
СССР преди 1 месец
Пфффф ,каква мълния хората казаха че е било ясно ,дали там не се правят бомби за Украйна далбайобци гербави.
48
2
 
12
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
Мда....верваме ви,така ще да е било
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма индикации за мълнии по същото време. Сега на кого са нужни локуми да се разтягат? Оправдания за собственика ли се търсят? Или за пред застрахователите така трябва да изглежда?
46
1
 
12
 
! Отговори
Гражданка преди 1 месец
Не, извънземен лазер го е взривил.Ама вие съвсем ли мислите че хората пасат трева.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, бе, и два мормота завивали в това време пиратки Опашката на дявола. А мълнията се хванала за опашката на Дявола да играе ръченица.
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кемтрейса е взривил базата за снаряди за оркайна
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 40, да бе, и той завел и дъщеря си, нали така? А дали пък няма никаква конспирация, и просто са искали да поръчат пиро-техника за някое тържество? Знам че без конспирации живота ви е скучен, ама така е с глyпавите и самотни хора
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До FMC, конспи, точно ти да се подиграваш на конспираторите, след всичките ти безумия които изпраска по-рано, звучи меко казано нелепо
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дали не са влезли с автомобилите си в склада и от там да е тръгнало всичко.
40
2
 
7
 
! Отговори
Разбра се преди 1 месец
Че доцент от МГУ специалист по експлозивите е единият от загиналите, но никой не пита какво е правел там. И сега изведнъж - кълбовидна мълния. Да не се окаже, че някой е поръчал на доцента да направи кълбовидна мълния и са използвали складовете за да прикриват нещо.
39
4
 
8
 
! Отговори
Моля преди 1 месец
Елементарен въпрос - Кой е поръчителят на пиротехниката? За сватба ли е било или за погребение? Глухо и страшно мълчат евроатлантиците!
38
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
На господин "експерта" препоръчвам да си препрочете училищните книжки и тогава да говори за черния димен барут като "бавно горящ".
37
2
 
5
 
! Отговори
Дядо Боже преди 1 месец
ни наказва за греховете ни. Ние, евроатлантиците, щ го съдим в Хага.
36
2
 
12
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Мислех си, че аз спирам коне, ама конспираторите в днескабг не мога да ги надмина ;p Кълбовидна мълния...а от жезъла на Мойсей някоя мълния?
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лично Зевс ги гръмна. Ни мой да съдите бизнесмена - той не е виновен. Форсмажорно обстоятелство, комбинирано с умишлено действие от самия Зевс. Да се залови и съди по бързата процедура.