Пожар гори на 4000 декара в планината Пъстрина край Монтана

Огънят е във високата част на планината и е далеч от населените места
27 юли 2024 15:01, Елка Василева
16
Пожар гори на 4000 декара в планината Пъстрина край Монтана
Снимка: архив, БГНЕС

Пожар на площ около 4000 декара по склоновете и билото на планината Пъстрина край Монтана гори от следобедните часове вчера, съобщи за БТА директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в града Венцислав Райков.

Пожарът е в землищата на селата Стубел в община Монтана и Охрид в община Бойчиновци, но е във високата част на планината и е далеч от населените места. Горят само сухи треви и храсти, няма засегната гора, няма пострадали хора, уточни Райков.

Вчера и през нощта огънят е гасен от четири екипа на пожарната от Монтана, днес борбата с него продължават три екипа. Гасенето се усложнява от появата на силен вятър в някои моменти, който разпалва огъня. Райков заяви, че тази сутрин вятърът е утихнал.

Кметът на Стубел Емилия Йорданова заяви за БТА, че тя лично е подала сигнала за пожара вчера, след като пастир от селото й се е обадил за идващ от билото на планината огън. Йорданова благодари на пожарната за бързата намеса, с която пожарът е локализиран и е спряно настъплението му към селото. Снощи той се е виждал в далечината от последните къщи в Стубел, но до 22:00 часа е бил потушен. В момента гори само билото на Пъстрина, което е на около 650 метра височина и е далеч от Стубел и други населени места, обяви кметът на селото.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айдв стига пишете глупости. Село Охрид е на 20 км от Пъстрина планина, а Стубел е от другата страна на Монтана отест на поне 10 км от Пъстрина. По аналогия - все гори Витоша иже засеганало град Ихтиман и град Перник!!! С какво се зобите като пишете статии не знам!!!
14
2
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
В тази "кошара" изглежда горят само дърводобивни масиви или местата от където "бг-индийците" трупат "гориво" за печките ! Скоро в Северозапада се изляха десетки кубици дъжд, как се запали мократа гора ?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много пиромани има в България.
12
1
 
2
 
! Отговори
Румен Радев преди 1 месец
Aз съм във Франция! Не ми пука.. Довечера ще изпечем едно пиле La Province в Париж по случая с президентската жена.
11
1
 
3
 
! Отговори
Държавата изгоре преди 1 месец
Като въглен от тия некадърници
10
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Киро не е ли летял ПАК, на 8000 метра без кислородна маска?
9
0
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 1 месец
Изчакайте да изгори, пък тогаз ще пратим експерти да оценят щетите. Факт (от 2009-2011 година).
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Moнтанския бай Гани ги е подпалил! ГЕРБ саботира държавата по всички възможни начини. Пратете Лемурът на място да огледа!
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е, че Радев и Деси откриха олимпиадата!
6
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
ПАРИ ЗА САМОЛЕТИ ЗА ГАСЕНЕ НА ПОЖАРИ ПАК НЯМА ДА ИМА,ДОРИ НЕ СЕ ПОВДИГА ВЪПРОСА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,ТЪРПИ НАРОДЕ ТЪРПИ
5
1
 
11
 
! Отговори
Монтана преди 1 месец
Шиши и Митко Галата да отваат там и да гасат!! Нали с бой и парички ДПС станаа втори при назе - сега е момента да се прояват!!
4
0
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Какво прави този пожар по планините!? Господин Главчев ако търчи така по инциденти, ще изтърве външната политика! Направо на ролкови кънки е последните дни човека, едва си смени ризата и поредният скандал! Непосилно за ограничен и отговорен човек, защото иска да я свърши всичката и невъзможността да се справи води до тежки физически и психически сривове и състояния! Докато бяха в кадър, гръмна пореден фоеверк в Елин Пелин, той с безумен поглед върти глава и сочи на околните - вижте кво става там
3
3
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Пак ли ромите на Пеевски/ Борисов запалиха ? Виждам вече логична свързаност с пожарите и взривовете и желанието на Борисов и Пеевски да запалят държавата със своето опг от калинки преди да бъдат арестувани и тикнати в румънски затвор. ГДБОП и контраразузнаването да се заемат!
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно се е запалила от някое стъкло !
1
1
 
9
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
Отидоха на кино квотите за въглеродни емисии и в България и в Гърция.