Камери извън склада в Елин Пелин могат да покажат случилото се

Бившият шеф на НСС с анализ пред Bulgaria ON AIR
29 юли 2024 12:53, Анисия Иванова
24

Работи се по всички версии за взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин – от човешка небрежност до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, случайно деяние, проверява се и версията за умишлено деяние.

"Трябва да се намерят широк спектър от хора, които имат отношение към дейността на предприятието. Може би причините са действия или бездействия преди това - контрол, съхраняване, последващ контрол. В тази сграда трябва да е засилен контролът, не може да се влиза произволно. Хората, ако влизат необезопасени и носят мобилни телефони, това може да доведе до искри и запалване", коментира бившият шеф на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов в "България сутрин".

Той посочи пред Bulgaria ON AIR, че е много добре, че има очевидец на фаталния инцидент. Гостът обърна внимание, че камери извън сградата може да върнат лентата назад и да се види всичко.

Той подчерта, че трябва да се направят внимателни и подборни огледи на местопроизшествието, за да съберат цялата обективна истина. По думите му една малка жичка може да докаже, че там може да е имало апарат, който да е предизвикал пожара.

"Защо не е сработила пожарната система? Би трябвало да излее купища вода и да не позволи пожарът да се разпространи. На 1000 метра от къщите - кой даде разрешение там да бъдат депонирани 2-3-5 тона тротилов еквивалент?", попита бившият шеф на НСлС.

Найденов настоя, че такива инциденти не трябва да се случват у нас. Той подчерта, че превенцията е да не се чака да стане взрив.

"Какво щеше да стане, ако вятърът духаше на другата страна? Каква страхотна организация, когато момчето казва, че два часа няма полиция и пожарна?!", изтъкна бившият шеф на Националната следствена служба.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова запалими вещества е складирал този китайски непригодни запалими лесно лелеле този е алчен невероятно много
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това момченце водещият защо говори така?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2 часа няма полиция и пожарна?!?!?!?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, да се благодаримна...Вятъра!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България, за съжаление, е като в "Досиетата Х" - "Истината е някъде там..." Правят се, че разследват, докато не забравим. Никога няма да ни кажат.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как два часа да е нямало полиция и пожарна? Има един човек, който на 20 мин.е карал с колата си през нивата и е качил обгорелия доцент е колата си, който е извлачен на входа от охранителя. На входа имало 2 тела обгорели. Доцента се изправил и можел да се движи. Качил се в колата и директно през нивите обратно към пътя, а на пътя жена от линейка ги питала колко хора има още вътре. ВИЖТЕ С САЙТА НА ДНЕС ЗАГЛАВИЕТО: Разказът на мъжа, качил в колата си силно пострадалия доц. Шишков край Елин Пелин
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са хипотези, които Найденов не може да докаже. Експертите станаха много на клона и накрая клона ще се счупи. Хубаво е, че има живи свидетели, но охраната вече няколко пъти разказва различни версии на следствието, а другия свидетел Шишков по случайност със същата фамилия като на доцента, побегнал с 300 и се прибрал да гледа новините. На това момче може ли да се вярва на показанията? Защо не е казал колко хора има вътре, а чак след час го намират по клетката на телефона полицаите?
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде са високотехнологичните камери във високотехнологичния склад със супер супер модерна система за съхранение на пиротехника? Защо няма препращане на записи, които да се съхраняват известно време? Къде им е видеонаблюдението? Изгоряло. Що е изгоряло, бе? Нали всичко е хипер модерно? Или не им трябва видео щом сина на собственика всеки ден е бил в складовете? И забележете местните не казват складовете - те казват ЗАВОДА. Защо му казват завода? Щото 20 местни работели вътре и се знае всичко.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както винаги - След дъжд качулка.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо като в Бейрут. Безхаберието винаги взима много. Ако няма сега извънреден одит и коригиращи действия на ПП (ПротивоПожарните Процедури, задължения плюс оборудване и на държавата, тогава отново ще има второ действие.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бързата работа тъй става - майсторили пиратките за сватбата утре :)))
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв тероризъм - подметките на Доцента дали накъсо статично електричество :)
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кой е дал разрешение да се строи това до газопровод??
10
1
 
9
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Фоерверките били правени в Китай, ами ако са били некачествени или имат прозводствен дефект. Че то на вън е 40градуса без пожар, дето се вика наполовина се е запалил сам. Сега проверяващите ще проверяват, 2-3 комисиийки ще има вкспертизи дъра бъра и накрая няма да има никакъв резултат.Ами нормално, все пак сме в Бъглария да не го забравяме това. Това е страната в която никой не си върши работта как трябва и до края.
9
0
 
5
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Как се проектира скалад за горими материали? Има специални изисквания, по колко да бъдат в определени зони, пожарогасене със спринкерна инсталция и т.н. То я е имало я не, я е работила я не, после всичката стока накуп. Върви разправяй после че всичко било по конец - и накрая се взривило. От дрона се вижда че покривните са изчезнали с стените са литнали. Тук има големи нарушения на правилата. Може би е било въпрос на време да стане.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя Бойко Найденов какъв *** е, само той си знае.
7
0
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Когато по веригата всеки по малко не си свърши работата и накрая така става. Грешките се натрупват и става белата. Сега няма файда от глупави въпроси ама защо ама как ама как така и др. В България всичко се претупва, на хартия е 6 обаче в десйтвителност всеки е карал през просото - от проектанта, пожарникаря дето е разрешил склада да е там, собственика и т.н., общината, надзора и др.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Валентин Радев беше на мястото на инцидента 15 минути след първия взрив. Питайте го да видите, че този от репортажа нищо не вдява. Аз на този чичка ли да вярвам или на очите си? Гледал съм от първите минути онлайн и не съм съгласен с Бойко Найденов.
5
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен5 Момче, дръж се прилично, община монтана още ги ползват.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"трябва да се направят внимателни и подборни огледи на местопроизшествието" - Праввено е и преди. Правено е при атентата срещу Гешев, при убийствата на Трактора и Нотариуса. Какъв е резултатът? С години няма резултат.