Въздушна тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради руска атака срещу Украйна

Ro-Alert: Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита
Обновена: 8 сеп 2024 10:36 | 8 сеп 2024 10:30, Анисия Иванова
218
Въздушна тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради руска атака срещу Украйна
Снимка: БГНЕС, архив

Предупредително съобщение за възможност от падащи от въздуха обекти получиха през изминалата нощ жителите на румънските окръзи Тулча и Констанца чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), предава Диджи24.

“Запазете спокойствие. Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита. При липса на подслон, останете вътре в къщи, далеч от прозорци и външни стени. Очаквана продължителност, 90 минути“, гласи текста на съобщението, изпратено малко преди три часа през нощта.

Диджи24 отбелязва, че това е първият път, когато такова съобщение се изпраща и до окръг Констанца. Досега подобни предупреждения са получавали жителите на Тулча, Браила и Галац.

„Съобщението бе изпратено през изминалата нощ, след като структурите за национална отбрана и сигурност засякоха евентуална атака от Руската федерация срещу някои цели на територията на Украйна, близо до границата с Румъния. То предава информация за предупреждение и информиране на населението за възможността от падане на предмети от въздушното пространство и мерки за укриване, ако ситуацията го налага“, отбелязаха от Инспектората за извънредни ситуации Тулча. Те заявиха, че тези съобщения имат ролята да информират населението на граничната зона на Румъния.

Миналата година Румъния неколкократно съобщи за открити отломки от руски дронове на нейна територия след атаки срещу украински обекти на отсрещния бряг на река Дунав, припомнят местните медии, цитирани от БТА.

Украйна и Русия днес си размениха взаимно обвинения за въздушни нападения през нощта срещу граничните си райони, предаде Ройтерс.

Украински официални представители заявиха, че двама души са загинали и четирима са ранени в Сумска област, а Русия съобщи, че трима цивилни са ранени в Белгородска област.

Две деца са сред ранените в град Суми, уточни в "Телеграм" местната украинска военна администрация. Няколко жилищни сгради и автомобили са повредени, се казва още в съобщението.

От другата страна на границата, в югозападната Белгородска област в Русия, трима цивилни, включително две деца, са ранени при украинска въздушна атака, написа губернаторът на областта Вячеслав Гладков в платформата за съобщения "Телеграм".

Гладков каза също, че са разрушени две жилищни сгради и още над 15 сгради са повредени.

Противовъздушната отбрана на Украйна унищожи 15 от 23 дрона и една управляема ракета, изстреляни от Русия през нощта, съобщиха днес украинските военновъздушни сили в "Телеграм". Според тях два от дроновете и още три руски ракети не са достигнали целите си. Дроновете изглежда са били прехванати от електронните противовъздушни системи на Украйна, се казва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от Балкани
Режим на водата в Халкидики заради продължителната суша
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
6
 
! Отговори
Баба преди 6 дни
"Бабе, Русия воюва срещу 52 държави."Извинявай, брат, ама дори според Русия, няма война.И военните действия са само срещу Украйна. Тва откъде Украйна си купува оръжие или и го дават, има ли чак такова значение. Ако искаш, нека ти дадат едни боксови ръкавици и каска от Русия, и пак Усик ще те направя на пихтия. А ако цялото НАТО се включи, тва са 32 държави, Русия ще си замине за секунда. Те с малка Украйна не могат да се оправят.
189
7
 
1
 
! Отговори
FMC преди 1 седмица
Бабе, Русия воюва срещу 52 държави. Почти сама. Факт. Тия дни бяха унищожени още американски, шведски и полски инструктори. Факт. Украйна воюва със западно оръжие. Факт. НАТО е един разграден двор. Факт. България дори няма още натовски комуникации, за каква война с Русия говориш? Факт. Или викаш и сам воинът е воин, да те чакаме на фронта :)
188
3
 
9
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Факт е, че няма война. Русия не я обяви, защото са страхливци.Втори факт е че битките са между Русия и Украйна (5 пъти по-малка страна), и Русия 3 години нищо не постигна, освен че загуби Курск, при положение че нападна вероломно първа и без предупреждение.Трети факт, в Курск 200 000 русначета трябваше да се изселят.Четвърти факт: Русия не може да победи 1 страна, НАТО е 32 страни и ако влезне във война с Русия, Русия ще изчезне за 3 секунди.Факт
187
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия печели войната безусловно колкото и да пръцкате тук,продажници. Голями западняци станахте. Само където не ви знаят къде сте на картата американците. Идва новият световен ред. Гответе се пак да се пребоядисате.
186
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тролла на посолството спами ли спами. Укрите бомбят предимно граждански обекти и цивилно население. И хиляда пъти да постнеш, медал няма да получиш. Русия никога не е губила, няма да загуби и сега.
185
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В интервю за Би Би Си известният Найджъл Фараж, лидер на партия Реформирай Великобритания, е ясен - Ние провокирахме тази война, а на 21 юни Доналд Тръмп бе категоричен в All-In Podcast - Президентът Байдън провокира началото на специалната операция в Украйна, предлагайки бившата съветска република да бъде приета в НАТО Русия никога не е искала да напада Украйна.
184
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смешно е дори да се помисли, че Русия може да загуби войната. Първата ядрена сила в света, можеща да унищожи Европа за 10мин. и САЩ за 20 и губи от Украйна...
183
8
 
1
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Не трябваше да ръчкате руската мечка...Искахте да превърнете Велика Русия в Ирак,Либия,Сирия,само че руснаците са друга бира.Никой няма шанс срещу Русия !....и свиквай да крещиш:" Слава Россия!!!
182
8
 
1
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Курската авантюра на въоръжените сили на Украйна, изглежда, само ще затвърди още повече репутацията на главнокомандващия на ВСУ Сирски, като генерал 200 и касапин. Той вече е убил повече от осем хиляди войници там, чиито трупове сега се разлагат в жегата в горските насаждения на района на Курск.ВСУшниците не могат да изведат не само загиналите, но и ранените, тъй като руската авиация, артилерия и пилотите на дронове превърнаха тази групировка на украинските въоръжени сили в стадо без коне.
181
2
 
13
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
"Украйна и Западът губят войната. Факт."Факт е, че няма война. Русия не я обяви, защото са страхливци.Втори факт е че битките са между Русия и Украйна (5 пъти по-малка страна), и Русия 3 години нищо не постигна, освен че загуби Курск, при положение че нападна вероломно първа и без предупреждение.Трети факт, в Курск 200 000 русначета трябваше да се изселят.Четвърти факт: Русия не може да победи 1 страна, НАТО е 32 страни и ако влезне във война с Русия, Русия ще изчезне за 3 секунди.Факт
180
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бабо, много си прискрипана. Готви се пак да се пребоядисаш. Украйна и Западът губят войната. Факт. Всичко друго е пикаене срещу силен вятър.
179
2
 
13
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Виж колко е тихо, като платените русофили са в почивка. Колко ли им плащат, че да лижат *** на страна, която вероломно нападна друга (5 пъти по-малка), без предупреждение, без да обяви война, и въпреки всичко, нищо не постигна за 3 години, освен да загуби Курск?Хахаха. сигурно около 2 рубли на пост.
178
1
 
12
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Знаех си, пълна тишина. Може би има някой платен нощна смяна, дето вместо рубличка на пост, получава рубличка и половина. С тия темпове може и хляб да си купи догодина. Ама важното е да се поддържа братска Русия, страната, която нападна Украйна без да обяви война и без предупреждение, като страхливци, и сега 3 години нищо не може да направи, че и Курск загуби. Как да не ти е жал за страхливите жалки руснаци?
177
1
 
12
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Скоро става 17:00 и платените русофилчета спират и отиват да си харчат рубличките. Жалко за тях, че ги поддържа Русия, която нападна Украйна вероломно, без предупреждение и без да обяви война, като страхливци. И още по-жалко, че Русия загуби Курск, от 5-пъти по-малка Украйна. Това е все едно дете да набие голям мъж. По-жалка армия от руската не знам дали има. Може би Северна Корея, дето имат кози вместо ракети.
176
3
 
12
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Пиша ви от Курск, Украйна. Руско войниче не се вижда, всички говорят на украински.Чакам от 3 години силната руска армия да дойде, но само пияници, затворници и продажни наемници виждам. Естествено, ако Русия обяви война, тогава ще пусне истинските войници: децата на своите олигарси, само трябва да ги прибере от Америка и от запада и да ги обучи да държат автомат. След 20 години значи.
175
2
 
12
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
"Руснаците и без това пропагандират че се бият с цялото НАТО, защо да не го направим истина"Недей, че те с една Украйна, дето е 5 пъти по-малка от тях не могат да се справят, дори след като я нападнаха вероломно и без да обявят война. А срещу НАТО, което е 32 страни, хаахаха. Шансът на руснаците е 0% дори да победят Украйна, та срещу 32 страни? Смях. Ще трябва да се молят на Северна Корея да им дава ракетки.
174
10
 
3
 
! Отговори
Хм преди 1 седмица
Както са го подкарали румънците могат да очакват и посещение по замя. Тогава ще им е по-тревожно, а ще се наложи да си опреснят и познанията по руски език.
173
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сериозен конфликт ще има, и ще завърши с много голямо поражение за Русия. За сега все още го търпят и го изтощават. Атоми няма да има, просто ще му спукат манерката. Колкото и да му помагат неговите "приятелчета" от Корея(бартер, кози срещу ракети).
172
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
9.09 .1944 г е Велика дата за България!! Българина е Длъжен да помни историята си!! Точно Тя го държи жив!!
171
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Честит празник българи!!-:)