Село блокира пътя В. Търново - Попово заради проблем с водата

Загубите на вода възлизат на 70%
31 юли 2024 10:55, Стела Стоянова
22
Село блокира пътя В. Търново - Попово заради проблем с водата
Снимка БТА

Жителите на горнооряховското село Драганово затвориха за един час тази сутрин пътя Велико Търново-Попово заради проблем с водоподаването към населеното място.

Повод за протеста е намерението на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) да ремонтира третокласна пътна отсечка, свързваща селото с град Попово, без това да е синхронизирано с подмяната на довеждащия водопровод към селото, който минава под пътя. Това каза кметът на селото Иван Кишев, пише БТА.

"Третокласният път е собственост на АПИ, ремонтните работи са възложени на фирмата изпълнител, като срокът на изпълнение е до 2026 година", каза заместник-кметът на Община Горна Оряховица инж. Анелия Христова.

Проектът за ремонт на пътя ще се осъществи поетапно, което ще позволи, при воля от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да одобри проекта на общината за подмяна на довеждащия водопровод, тръбите му да бъдат поставени преди полагането на асфалтовата настилка.

„След като са отпуснати средства за ремонт на републиканския път, нека министерството приоритизира своите действия и да отпусне средства за съществуващия проект за водопреносната мрежа“, каза инж. Христова и припомни, че проектът е изпратен в МРРБ през септември 2023 година, но отговор до момента няма.  

В селото живеят около 3000 души, през лятото водоподаването е затруднено, въпреки че засега водата се спира нощно време, за да се напълни каптажът, от който по естествен път се набавя вода за дневните часове. Според данни на ВиК “Йовковци“ загубите от остарялата водопреносна мрежа, изградена преди повече от 50 години, възлизат над 70 на сто.

"Няма как асфалтирането да се осъществи, докато не се смени водопроводът", коментира директорът на ВиК „Йовковци“ инж. Илиян Илиев. Той допълни, че проектът за подмяна на двукилометровия тръбопровод е готов, има разрешение за строителство, търси се финансиране за двата етапа- довеждащ водопровод и вътрешна мрежа, които са на обща стойност около 16 милиона лева.

"Последната авария в селото е била в понеделник, когато се е променило и качеството на водата", допълни той. Народният представител Димитър Николов е внесъл до ресорния министър Виолета Коритарова питане за ситуацията, като по думите му, отговор се очаква по време на парламентарния контрол в петък.

Жителите на селото остават в протестна готовност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Бае ви Колю преди 1 месец
Е нема страшно, ше посмърдим...посмърдим па ше свикнем. Па язе не съм се капал цел месец що немое си платим водата.
18
0
 
4
 
! Отговори
Жмръц преди 1 месец
Ама спрете да наливате и в онази жълто-синя каца!Оня глав04 80 млн обещал,защо?За нас,кога?Режи му квитанцията,резиденте и го пускай да ходи да гаси пожари.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде вода бе всичко живо си снима райграса в двора те вода искат свиквайте
16
0
 
2
 
! Отговори
е те и преди преди 1 месец
стачкуваха и нищо . някой път няма за всички . въздух, ток , ядене . като украинци .
15
5
 
3
 
! Отговори
До Тодор Живков преди 1 месец
то с безплатна работна ръка всеки може да изгражда, по комун режима така се правеха големи проекти
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9 много добре осъзнавам како пиша, водопроводната мрежа е изградена през комунизма, даже в статията си го пише че повече от 50г. не се ремонтира и доказва, а през демокрацията даже не може да се ремонтира камоли да се строят нови
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато се промени закона, Топлофикациите и ВиК дружествата да нямат право да разпределят загубите по сметките на хората, тогава ще се емнат да оправят нещата по-бързо. Сега нали си събират парите.
12
3
 
5
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 1 месец
Имате прайдове -за какво ви е вода?
11
3
 
9
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Еврогейовете не могат да боядисат дори построеното он мен!!
10
2
 
7
 
! Отговори
До неграмотника 10 преди 1 месец
До до 8 прочети малко история. Язовирите в България са построени от комунистите.Също и проходите жп линиите и основните пътища. Демократичната плевел само ползва вече 35 години и нищо не създава. Накрая всичко се руши и свършва. 35 години грабеж и морална нищета.
9
8
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Не знам дали осъзнаваш какво плямпаш, но всички язовири са построени от гениални австрийски архитекти по времето на Велика Царска България и са за пример на цял сявят. Комунистите избиват цялата интелигенция и строят ТКЗС-та, че да може функционално неграмотните ти родители да слугуват като роби. Построиха и прекрасните панелни гета, грозотии като НДК и летящата чиния. Малко поне се образовай (сложно в твоя случай) какво, как и защо... А хората са много прави да протестират.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"загубите от остарялата водопреносна мрежа, изградена преди повече от 50 години, възлизат над 70 на сто." просто без коментар ......
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че е бил комунизма за да се построят водопроводи в българия а демокрацията даже не може да ги ремонтира камоли да строи нови
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
при тази бърза промяна на климата ако не се подготвим да имаме вода, сме живи умрели, в България няма зеленчукопроизводство заради липсата на вода, къде сте виждали да се поливат големи площи?... само в Европа
5
4
 
6
 
! Отговори
Булгаристан форевер преди 1 месец
В Усрайная нямат ток - на режим са -блокират улици и кричат- като им пуснат тока за два часа-ръкопляскат- та какво ядът? сурурно осолена руба и месо-- защото няма как да ползват хладилници- -та и ние без война почваме да приличаме на концлагер- няма вода- няма перални- няма да готвим - няма да се къпем - не можат да гасим пожари - Трагедия
4
0
 
4
 
! Отговори
Винету до коментар 1 преди 1 месец
на Селу-много индианец- требе да имате манехера шмайзер винтовка- оная бабушландер във Волен имаше две малехери и ги спасяваше от огуня- как се казва всеки взима най ценното от домът си при бедствие- а на селу най ценното е шмайзерът
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма вода да, водата я изпускат към турция, че нямали с какво да поливат, или се източват заради частни вец, или няма изобщо прокаран тръбопровод.... 60% загуби по трасето, заради липса на ремонти и реновация, а ние плащаме
2
3
 
8
 
! Отговори
БГ -Пародия 2024 преди 1 месец
във вода газим -жадни ходим
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама идете да живеете на село бе хора, що все в София се бутате?.... на село хубаво вода няма, тока слаб и спира редовно, я имаш обхват с тел, я не... лекар няма, транспорт няма, много е добре, елате с децата си