Енергийната ефективност е приоритет, но можем да загубим милиарди

Обновяването на жилищата е по ПВУ
2 авг 2024 22:37, Инна Ангелова
16
Енергийната ефективност е приоритет, но можем да загубим милиарди
Снимка: БГНЕС

България е на първо място в ЕС по процент на енергийно бедни граждани за 2020 г. и повишаването на енергийната ефективност на жилищата е главното и основно решение за преодоляването на тази бедност. В същото време държавата на практика бездейства, макар да е извадила енергийната ефективност като приоритет. Това коментира арх. Веселин Веселинов, специалист енергийна ефективност и "устойчива" архитектура, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Официално енергийната ефективност е приоритет, но в действителност пътят за постигане на целите е доста дълъг... За десетина години е обновен едва 4% от жилищния фонд или да кажем около 2400 сгради, а в действителност са идентифицирани над 65 000 многофамилни и над 1.2 млн. еднофамилни жилища сгради, които подлежат на саниране."

Обновяването на жилищния фонд в момента се случва основно по ПВУ, в който първоначално е заложен бюджет от 2 млрд. лв. Все още няма краен резултат от класирането на кандидатствалите, като МРРБ се оправдава с многото жалби от неодобрени проекти. Това забавяне може да доведе до неизпълнение на програмата, тъй като нейният срок е до август 2026 г.

"България може да загуби над 8 млрд. лв. по цялостната програма, респективно доста големи суми и по програмите за саниране."

България си е поставила за цел до 2030 г. да бъдат санирани над 19 млн. кв. м жилищна площ, но тази цел е крайно оптимистична, каза Василев.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна изерия си е то ми ... Пуснете тока по 2 стотинки и нафтата по 7, па сведи и гледйа, кой ше е си прави изолации :)
15
0
 
2
 
! Отговори
ПВУ преди 1 месец
ни изпрати на борса ток. От 2026 януари ще има шокови сметки за ток. Връщайте парите по ПВУ, и отказ от поетите заробващи ангажименти. По него увеличиха и зелените квоти. Които вдигнаха цените на базовата мощност на ДЪРЖАВНА ТЕЦ2 от 70 лева мегават до 200 лева. Тези квоти ги плащаме на борсовите спекуланти. И по-добре Булекзит. Нашите евродепутати и чиновници в Брюксел да си търсят нормална работа.
14
1
 
3
 
! Отговори
ГерболИННА преди 1 месец
Цирк ГлобЪл Климатичний Екоталибаншънал прИзентс...
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако си налепя 10 квадрата стиропор по фасадата ще стана енергийно богат. Въх и аз да не знам.
12
0
 
7
 
! Отговори
Имаше един лаф преди 1 месец
по едно време шменти-капели та и сега!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да закрием изцяло АЕЦ Козлодуй и ще спечелим нечовешки.
10
5
 
17
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
Както винаги гербавите риват като им вземат баничките, бозата и кюлчетата. Много спорно е кое е "Енергийна ефективност". Дали лепене на стиропор и смяна на дограми или газификация на жилищата например. Когато плащаш 10 стотинки за киловат газ вместо 30 за ток ще се топлиш и в неизолирано жилище. Газификацията на цяла БГ струва около 1млрд. А за стиропор вече се похарчиха 4 млрд и файда няма.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле ужас! Ако бях гербав усвоител, щях да си ухапя гьза от яд!
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние нищо няма да загубим. Ще загубят мафиотите, наречени в България бизнесмени, които усвояват евросредства. Вие и аз няма да загубим нищо, както не можем и да спечелим в обратния случай.
7
1
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
Ха, точно това каза и един гаражен производител на стиропор ( стерео пор, както го нарича тоз юнак балкански), тотално убеден, че не мога дори да напиша правилно единственият продукт, който той произвежда.:-)
6
0
 
8
 
! Отговори
Ето тази снимка преди 1 месец
е чудесен пример за това, което си представят хората в България, когато стане дума за енергийна ефективност. Екипи от надеждни млади хора, вързани на пластмасови столчета с осигурителни въжета ( ама, от по-евтините), които мацат по фасадите, каквото сте си поръчали.
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е тотално недопустимо, надявам се да се предотврати.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние отдавна сме ги загубили, въпреки, че не можеш да загубиш нещо, което никога не си имал.Енергийната ефективност не е лепене на стиропор по фасадите, а поредица от мерки, които би следвало да се предприемат след лицензирано обследване. Втората стъпка е да се изпълнят по дадените предписания и след това да се наложи контрол върху на обектите регулярно в рамките на следващите 10-15 години.Тук приключва приказката за ЕЕ, която разказваме в ЕС, съответно тук приключва и ЕС финансирането
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От износител на ток ни превърнаха във вносител въпреки че сме най-бедните от ЕС.Това си беше по заповед на Бай Дрън,за да може Камилата Харис да диша чист въздух на другия край на света докато лицемерно даваха снаряди,обогатени с обеднен уран и самите те пият вода с атразин.Лицемерени кръвожадни популисти...
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТ 15 ГОДИНИ СЛУШАМ КАК ВСЕ ЩЕ ЗАГУБИМ МИЛИАРДИ КОИТО ИЗОБЩО НЕ Е БИЛО ВЪЗМОЖНО ДА СПЕЧЕЛИМ
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ги загуби България, като вместо да се работи в НС, те ходят там като на сгледа и само не се харесват. Все едно да се женят някой го и пратил там. Представям си да кажа в офиса, че не харесвам Иван и няма да работя с него как ще ме държат и ще ми плащат заплата.